GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ξεκίνησαν οι πρώτες διαπραγματεύσεις Άσαντ - ανταρτών στο Καζακστάν

Ξεκίνησαν σήμερα στην Αστάνα του Καζακστάν οι διαπραγματεύσεις για την επίτευξη ειρήνευσης στη Συρία - στις οποίες συμμετέχουν για πρ...


Ξεκίνησαν σήμερα στην Αστάνα του Καζακστάν οι διαπραγματεύσεις για την επίτευξη ειρήνευσης στη Συρία - στις οποίες συμμετέχουν για πρώτη φορά το καθεστώς της Δαμασκού και Σύροι αντάρτες - υπό την αιγίδα της Ρωσίας, του Ιράν και της Τουρκίας. 

Οι διαπραγματεύσεις  αναμένεται να είναι πιο στρατιωτικές από πολιτικές, με τους Σύρους αντιπολιτευόμενους να περιορίζονται σε έναν ρόλο συμβουλευτικό. 

Οι δύο πλευρές ήταν παρούσες στην τελετή έναρξης των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων στην πρωτεύουσα του Καζακστάν, ωστόσο οι αντάρτες υπογράμμισαν ότι δεν σκοπεύουν να συναντηθούν πρόσωπο με πρόσωπο με τους εκπροσώπους του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

«Η πρώτη συνεδρίαση των διαπραγματεύσεων δεν θα είναι πρόσωπο με πρόσωπο, διότι η κυβέρνηση δεν σεβάστηκε μέχρι στιγμής αυτά στα οποία έχει δεσμευθεί με τις συμφωνίες της 30ης Δεκεμβρίου», με τις οποίες κηρύχθηκε εκεχειρία στη Συρία, δήλωσε ο Γεχία αλ Αρίντι, ένας εκπρόσωπος της αντιπροσωπείας των ανταρτών.

Οι αντάρτες κατηγορούν τις κυβερνητικές δυνάμεις ότι συνεχίζουν τις μάχες κοντά στην Ουάντι Μπαράντι, μια περιοχή κλειδί για την ύδρευση της Δαμάσκου.

Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία ντε Μιστούρα είναι επίσης παρόν στις συνομιλίες . Ο Μιστούρα έχει δηλώσει ότι οι συζητήσεις αυτές θα μπορέσουν να χρησιμεύσουν ως βάση για μια πολιτική λύση, η οποία μπορεί να διερευνηθεί και στις διαπραγματεύσεις που θα πραγματοποιηθούν υπό την αιγίδα του ΟΗΕ στις 8 Φεβρουαρίου στη Γενεύη.

Οι διαπραγματεύσεις αυτές επισφραγίζουν και την αλλαγή στάσης της Τουρκίας, η οποία έχει προσεγγίσει τη Ρωσία. Οι δύο χώρες την Τετάρτη διεξήγαγαν τις πρώτες κοινές αεροπορικές επιδρομές εναντίον θέσεων του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία.

Παρόλα αυτά εξακολουθούν να διαφωνούν για το μέλλον του Άσαντ: Η Τουρκία θέλει την αποχώρησή του κατά την έναρξη της διαδικασίας μετάβασης, κάτι που το καθεστώς αρνείται κατηγορηματικά.

Για το Ιράν, μεγάλο πολιτικό και στρατιωτικό σύμμαχο της Συρίας, η συνάντηση στην Αστάνα, όπου θα εκπροσωπείται από τον υφυπουργό Εξωτερικών Χοσεΐν Τζαμπέρ Ανσαρί, θεωρείται μέσο για να εδραιώσει την περιφερειακή της επιρροή μπροστά στη ρωσοτουρκική προσέγγιση.

Το Παρίσι και το Λονδίνο θα εκπροσωπούνται σε επίπεδο πρεσβευτών, ενώ και η ΕΕ θα έχει επίσημη παρουσία.

Η Ρωσία είχε καλέσει και τους Αμερικάνους να συμμετάσχουν στις συζητήσεις.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε από την πλευρά του ότι δεν θα στείλει αντιπροσωπεία από την Ουάσινγκτον για να συμμετάσχει στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, αλλά ο Αμερικανός πρεσβευτής στο Καζακστάν Τζορτζ Κρολ θα είναι παρών ως παρατηρητής.

Τι θα συζητηθεί

Η συριακή κυβέρνηση, με την υποστήριξη της Ρωσίας και του Ιράν, και οι αντάρτες, που υποστηρίζονται από την Τουρκία, θα προσπαθήσουν πρώτα απ’ όλα να ενισχύσουν την εκεχειρία που έχει τεθεί σε εφαρμογή από τις 30 Δεκεμβρίου.

Στόχος για την κυβέρνηση είναι επίσης να προαχθεί μια «συνολική» πολιτική λύση έπειτα από έξι χρόνια πολέμου. Ο Άσαντ κάλεσε την Πέμπτη τους αντάρτες να καταθέσουν τα όπλα με αντάλλαγμα αμνηστία.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση