GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Le Monde: Oι Ευρωπαίοι αμφισβητούν την απαισιοδοξία του ΔΝΤ

Της Μαρίας Δεναξά Οι δανειστές της χώρας δεν επιθυμούν την ελάφρυνση του χρέους, ενώ το ΔΝΤ το θεωρεί “απολύτως μη βιώσιμο”, αναφέρει σε ...


Της Μαρίας Δεναξά

Οι δανειστές της χώρας δεν επιθυμούν την ελάφρυνση του χρέους, ενώ το ΔΝΤ το θεωρεί “απολύτως μη βιώσιμο”, αναφέρει σε άρθρο της η Le Monde.

Πότε θα τελειώσει επιτέλους αυτό το ασταμάτητο μπρα ντε φερ ανάμεσα στους Ευρωπαίους δανειστές και την Ελλάδα, η οποία εδώ και μήνες τελεί υπό ομηρία; Την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου, έγινε γνωστή έκθεση του ΔΝΤ αναφορικά με το ελληνικό χρέος, η οποία θορυβεί και φέρνει εκ νέου αντιμέτωπους τους Ευρωπαίους εταίρους και το Ταμείο. “Το ελληνικό χρέος είναι απολύτως μη βιώσιμο. Ακόμη και με μια πλήρη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που έχουν εγκριθεί στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης, τόσο το δημόσιο χρέος, όσο και οι ανάγκες χρηματοδοτικής στήριξης (της Ελλάδας), θα αποκτήσουν, μακροπρόθεσμα, εκρηκτικές διαστάσεις”, σχολιάζει το ΔΝΤ στην έκθεσή του, η οποία θα παρουσιαστεί ενώπιον των 198 χωρών – μελών του, στις 6 Φεβρουαρίου. Χωρίς τη λήψη μέτρων ελάφρυνσης, το δημόσιο χρέος της χώρας, θα μπορούσε να αντιστοιχεί έως το 2060, στο 275% του ΑΕΠ της.

Η παραπάνω διαπίστωση δεν είναι η πρώτη ανάλογη του είδους στην οποία έχει καταλήξει το Ταμείο. Από τις αρχές του 2015, υπογραμμίζει το μη βιώσιμο χαρακτήρα του χρέους, ελπίζοντας ότι ο ESM και η ΕΚΤ θα αποδεχτούν κάποια ουσιαστικά μέτρα ελάφρυνσής του. Ακριβώς επειδή ως σήμερα δεν έχει επιτύχει να τους πείσει, δεν έχει λάβει και την απόφαση να συμμετάσχει στο τρίτο σχέδιο στήριξης της Ελλάδας. Πράγματι, οι κανονισμοί του απαγορεύουν στο ΔΝΤ να συμμετάσχει στο σχέδιο στήριξης μιας χώρας, της οποίας το χρέος είναι μη βιώσιμο. Είτε θα κάνουν κάποια επιπλέον προσπάθεια οι δανειστές και θα παραιτηθούν εν μέρει από τις απαιτήσεις τους αναφορικά με τα δάνεια που έχουν χορηγήσει, είτε η χώρα θα πρέπει να υιοθετήσει επιπλέον μέτρα λιτότητας, προκειμένου να είναι σε θέση να αποπληρώσει τα δάνεια, σημειώνει η Le Monde.

Αλλά, τα κράτη της ευρωζώνης (που συμβάλλουν στον ESM) αμφισβητούν την “απαισιοδοξία” του ΔΝΤ. “Το βάρος του χρέους της Ελλάδας μπορεί να καταστεί βιώσιμο, αν εφαρμοστούν πλήρως οι συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις , χάρη στους εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους δανεισμού του ESM σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα και στα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης που προσφάτως υιοθετήθηκαν”, δήλωσε πρόσφατα εκπρόσωπος του ESM.

Οι Ευρωπαίοι δε θέλουν να γίνεται λόγος για ελάφρυνση του χρέους. Συμφώνησαν, στα μέσα Ιανουαρίου, να προχωρήσει ο ESM σε κάποιες τεχνικές εργασίες, με αποτέλεσμα να μειωθούν ελαφρώς τα επιτόκια σε ορισμένα τμήματα του χρέους. Ωστόσο, το Βερολίνο δε θέλει να δεχτεί ουσιαστικές μειώσεις των επιτοκίων, ούτε επιμήκυνση του χρόνου ωρίμανσης πριν από τις Γερμανικές εκλογές. Και αυτό, τη στιγμή που - όπως και η Ολλανδία και η Φιλανδία - όλως παραδόξως ζητάει τη συμμετοχή του Ταμείου στο τρίτο σχέδιο στήριξης, δεδομένου ότι η παρουσία του καθιστά πιο αξιόπιστη τη διάσωση της χώρας στα μάτια των διεθνών αγορών.

Εν τω μεταξύ, οι Έλληνες τελούν σήμερα υπό ομηρία. Δεδομένου ότι οι Ευρωπαίοι δεν υποχωρούν αναφορικά με το χρέος, το ΔΝΤ απαιτεί από τους Έλληνες να παρέχουν εγγυήσεις ότι θα επιτύχουν ένα πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5% του ΑΕΠ σε μακροπρόθεσμο επίπεδο... Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δέχτηκε ήδη την περασμένη Άνοιξη να υιοθετήσει ένα μηχανισμό αυτόματης διακοπής των δημοσίων δαπανών σε περίπτωση μη επίτευξης της παραπάνω αναλογίας το 2018. Οι δανειστές προτείνουν πλέον την επέκτασή του και μετά το 2018.

“Θα μπορούσαμε ενδεχομένως να αποδεχτούμε, υπό όρους, την επέκταση του μηχανισμού αυτόματης ειδοποίησης σε περίπτωση δημοσιονομικής απόκλισης. Αλλά, δεν θα νομοθετήσουμε σε καμία περίπτωση νέα μέτρα. Όλοι μοιάζουν να το έχουν καταλάβει εκτός από το ΔΝΤ”, δηλώνει σε συνέντευξή που παραχώρησε στην εφημερίδα το Έθνος, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό της χώρας, Αλέξη Τσίπρα, δεν είναι δυνατόν να επιβληθούν περαιτέρω δοκιμασίες στον ελληνικό λαό. “Είναι εκτός συζήτησης η λήψη επιπλέον μέτρων λιτότητας, πέραν όσων έχουμε ήδη συμφωνήσει με τους δανειστές”, τονίζει ο κ. Τσίπρας σε συνέντευξή του στην Εφημερίδα των Συντακτών, προσθέτοντας: “Δεν θα προσθέσουμε ούτε ένα παραπάνω ευρώ σε μέτρα λιτότητας.”

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση