GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

«Τσεκουράτη» απάτη με offshore από απόστρατο

«Επενδύσεις χωρίς ρίσκο. Παρέχουμε σιγουριά του κεφαλαίου σας και σταθερές αποδόσεις». Αυτό ήταν το μότο 58χρονου συνταξιούχου στρατιωτικ...


«Επενδύσεις χωρίς ρίσκο. Παρέχουμε σιγουριά του κεφαλαίου σας και σταθερές αποδόσεις».

Αυτό ήταν το μότο 58χρονου συνταξιούχου στρατιωτικού -εν αποστρατεία ταξιάρχου του Πεζικού-, ο οποίος κατηγορείται μαζί με τρεις συνεργούς του ότι έστησαν μία καλοστημένη απάτη με offshore «επενδυτικές εταιρίες» ανοίγοντας γραφεία σε Κολωνάκι και Κηφισιά με σκοπό να αλιεύουν πλούσιους πελάτες.

Οι κατηγορούμενοι υπόσχονταν με πειθώ προσοδοφόρες επενδύσεις σε χρηματοοικονομικά προϊόντα. Οταν λάμβαναν, ωστόσο, τα χρήματα από τους πελάτες τους, τα υφάρπαζαν και εξαφανίζονταν. Οπως διαπιστώθηκε από την αστυνομική έρευνα, στηριζόμενοι στην ύπαρξη της εταιρίας προσέγγιζαν υποψήφιους επενδυτές και προκειμένου να τους πείσουν να «επενδύουν» μεγάλα χρηματικά ποσά παρουσιάζονταν ως οικονομικοί, επενδυτικοί σύμβουλοι, αναλυτές, ειδήμονες στις επενδύσεις, επικαλούμενοι εξειδικευμένες χρηματοοικονομικές γνώσεις. Παράλληλα, προωθούσαν τις εταιρικές δομές τους ως «κολοσσούς» με διεθνές κύρος και εμβέλεια, υπόσχονταν μεγάλα κέρδη και συνεχείς κερδοφόρες αποδόσεις, διαβεβαιώνοντας τα θύματά τους ότι το κεφάλαιό τους είναι απολύτως εγγυημένο και μη υποκείμενο σε αυξομειώσεις.

Η υπόθεση ήρθε στο φως από τρεις καταγγελίες θυμάτων, που έγιναν αιτία ούτως ώστε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών να δώσει εντολή στην ΕΛ.ΑΣ. για έρευνες και συλλήψεις. Το πρωί της περασμένης Τετάρτης συνελήφθη από άνδρες της Ασφάλειας Αττικής ο 58χρονος συνταξιούχος στρατιωτικός, ο οποίος διατηρεί πολυτελή μεζονέτα στην περιοχή της Πεντέλης. Παράλληλα, σχηματίστηκε δικογραφία και για τους τρεις συνεργούς του, δύο Ελληνες και έναν Ελβετό, οι οποίοι αναζητούνται για να συλληφθούν. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, κάποιοι από αυτούς να έχουν διαφύγει στο εξωτερικό.

Το κύκλωμα λειτουργούσε από τον Μάρτιο του 2009 με offshore «επενδυτική εταιρία» στη Νέα Ζηλανδία και γραφεία στην περιοχή του Κολωνακίου. Οποιος περνούσε την πόρτα του γραφείου μάθαινε από τους κατηγορούμενους ότι η επενδυτική τους εταιρία είχε γραφεία σε όλο τον κόσμο και θεωρείται μία από τις πιο αξιόπιστες. Διατηρούσαν, μάλιστα, ιστοσελίδα στην αγγλική γλώσσα, στην οποία παρέχονταν λεπτομέρειες. «Προσφέρουμε ένα συνολικό πακέτο οικονομικών υπηρεσιών βοηθώντας τους πελάτες μας να πετύχουν τους στόχους τους. Παρέχουμε στρατηγικές συμβουλές και διαχείριση ιδιωτικών και εταιρικών σχέσεων με οικονομικά ινστιτούτα και δημόσιους οργανισμούς παγκοσμίως για να λύσουν οι πελάτες μας προβλήματα και να βοηθηθούν στην ανάπτυξή τους», γράφει μεταξύ άλλων ο ιστότοπος.

Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι το 2013 οι δράστες κατάλαβαν ότι έχουν μπει στο μικροσκόπιο των Αρχών και έτσι αποφάσισαν να αλλάξουν την έδρα της εταιρίας και να τη μεταφέρουν από τη Νέα Ζηλανδία στις ΗΠΑ. Ταυτόχρονα, άλλαξαν και γραφεία, τα οποία μετέφεραν από το Κολωνάκι στην Κηφισιά.

Στο μεταξύ, είχαν προλάβει να αποσπάσουν περίπου 100.000 ευρώ και 530.000 δολάρια ΗΠΑ από τρεις Ελληνες. Ο πρώτος τους έδωσε 100.000 ευρώ και 20.000 δολάρια ΗΠΑ, ο δεύτερος 440.000 δολάρια ΗΠΑ και ο τρίτος περίπου 70.000 δολάρια ΗΠΑ. Τα θύματα είπαν στους αστυνομικούς ότι έδωσαν στα μέλη του κυκλώματος τις οικονομίες τους. Κάποιοι από αυτούς έχουν οικονομική επιφάνεια και κάποιοι όχι. Οι αστυνομικοί εκτιμούν, πάντως, ότι τα θύματα δεν είναι μόνο τρία, καθώς ενδεχομένως να υπάρχει κόσμος που ντρέπεται να το καταγγείλει. Η δημοσίευση, ωστόσο, της υπόθεσης πιθανότατα βοηθήσει στο να βρεθούν και άλλοι εξαπατημένοι πολίτες.

Ενα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι οι κατηγορούμενοι έφταναν στο σημείο να εκδίδουν τίτλους μετοχών, τις οποίες μοίραζαν στους επενδυτές ως επιβεβαιωτικές των υποτιθέμενων κεφαλαίων που τους αναλογούσαν, πείθοντάς τους με τον τρόπο αυτόν αφενός ότι τα χρήματα τους υπάρχουν, αφετέρου ότι είναι ασφαλή.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πλήθος εγγράφων και σημειώσεων που σχετίζονται με τη διαπραχθείσα απάτη, βιβλιάρια καταθέσεων, καθώς και ηλεκτρονικοί υπολογιστές, συσκευές αποθήκευσης δεδομένων και κινητά τηλέφωνα που χρησιμοποιούνταν από τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ο οποίος τον παρέπεμψε σε τακτικό ανακριτή.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση