GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ο Φάμελλος για τα δάνεια σε κόμματα και ΜΜΕ: Προκύπτουν κακουργηματικές ευθύνες

«Η Εξεταστική Επιτροπή θα καταλήξει την επόμενη Δευτέρα στο πόρισμα της. Αυτό που υπάρχει αυτήν τη στιγμή είναι η εισήγηση της πλειοψηφ...


«Η Εξεταστική Επιτροπή θα καταλήξει την επόμενη Δευτέρα στο πόρισμα της. Αυτό που υπάρχει αυτήν τη στιγμή είναι η εισήγηση της πλειοψηφίας επί των γεγονότων και όχι επί της απόφασης» είπε μεταξύ άλλων ο Σωκράτης Φάμελλος, μιλώντας στον Realfm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου.
«Ουσιαστικά διαπιστώνεται σε ένα κείμενο το οποίο έχει περιθώρια ακόμα επεξεργασίας και θα ολοκληρωθεί η συζήτηση την άλλη Δευτέρα. Το δουλεύουν οι συνάδελφοι από ότι ξέρω ακόμα, δόθηκε η πρώτη ύλη για να είμαι ακριβής στα υπόλοιπα κόμματα για να μην υπάρχει καμία υπόνοια παρανόησης ή ελλιπούς πληροφόρησης, παρότι όλοι στην ίδια αίθουσα ήμασταν και όλοι είχαμε την υποχρέωση να διαβάσουμε όλες τις δανειακές συμβάσεις. Παρά ταύτα το υλικό το πρωτογενές το οποίο θα δουλέψουμε εμείς οι βουλευτές έχει δοθεί για να βοηθηθεί και άλλο η Εξεταστική Επιτροπή. Από τα κείμενα αυτά έχω ήδη δηλώσει ότι προκύπτουν κατά την άποψη μου ευθύνες οι οποίες με βάση την ελληνική νομοθεσία αντιστοιχούν σε κακουργηματικές ευθύνες. Προφανώς αυτό αφορά τις διαδικασίες δανεισμού και τις παραβάσεις τραπεζικών κανόνων όσον αφορά εγγυήσεις, εικονικές εταιρείες που δανειοδοτήθηκαν, απελευθέρωση χρηματικών εγγυήσεων, έμμεση χρηματοδότηση χωρίς εξασφαλίσεις. Δεν είναι ακριβές ότι δεν προκύπτουν ευθύνες και δεν είναι ακριβές ότι αυτό είναι το τελικό πόρισμα. Την άλλη Δευτέρα θα μπορούμε με αξιοπιστία και σοβαρότητα να μιλήσουμε για το που κατέληξε η Επιτροπή» σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας και πρόσθεσε:
«Θεωρώ ότι θα πρέπει να γίνει η απαραίτητη έρευνα από τις εισαγγελικές Αρχές επί των προσώπων που κατέχουν τις θέσεις ευθύνης»
Σχετικά με τις εξελίξεις στο ΔΟΛ ο κ. Φάμελλος ανέφερε ότι «ο ΔΟΛ απασχόλησε ιδιαίτερα την Εξεταστική Επιτροπή και υπήρχαν πάρα πολλά θέματα δανεισμού. Είναι ένα θέμα το οποίο σαφέστατα μπορεί να μπει και στη δημόσια κριτική. Εγώ αυτό που θέλω να πω είναι ότι η κυβέρνηση, ανεξαρτήτως τι πρεσβεύει ο κάθε χώρος είναι υποχρεωμένη να τηρεί τους κανόνες. Οι κανόνες έχουν να κάνουν πρώτον ότι δεν απαλείφεται καμία διαδικασία ευθυνών για το δανεισμό για τη διοίκηση εάν υπάρχουν τέτοιες, μη θεωρηθεί ότι οποιαδήποτε κίνηση οδηγεί στο απυρόβλητο ή καλύπτει με πολιτικούς όρους ευθύνες. Δεν θα υπάρχει καμία κάλυψη… Δεν υπάρχει περίπτωση να δοθούν ξανά πολιτικά συγχωροχάρτια σε παραβάσεις κανόνων που συνέβησαν μέχρι τώρα. Γιατί αυτό που πιθανόν η αντιπολίτευση φαντάζεται ότι το έκανε η ίδια και θα συνεχιστεί δεν θα συνεχιστεί. Εμείς δεν παίζουμε με τους ίδιους κανόνες, τα πράγματα έχουν αλλάξει στην Ελλάδα. Μας υποχρεώνουν και οι κοινωνικές και οι οικονομικές συνθήκες να πάμε διαφορετικά. Το συγκρότημα αν έχει τρόπο να επιλύσει τον δανεισμό του, αν έχει επενδυτή να το εξυγιάνει, αν έχει δυνατότητα να συντηρηθεί η εργασία καλώς θα κάνει να γίνει αυτό, να κρατήσει τους δημοσιογραφικούς και δεοντολογικούς κανόνες».
Στο ερώτημα για το πότε θα κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση σημείωσε ότι  «είναι επικίνδυνο να κάνουμε πολιτική με προβλέψεις. Εμείς έχουμε κάνει ότι έπρεπε να κάνουμε. Υπάρχει μία σοβαρή διαφωνία του ΔΝΤ για δύο ζητήματα που έχουν να κάνουν με τα μέτρα εκ των προτέρων και τα εργασιακά. Υπάρχουν προσπάθειες και πιθανόν και από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών για να αρρωστήσει είτε η ελληνική κυβέρνηση είτε η ελληνική κοινωνία…Οι κανόνες δεν μπορούν να τηρούνται μονομερώς στην Ευρώπη».
Ερωτηθείς για το ποιες είναι προτεραιότητες του υπουργείου για το επόμενο διάστημα ο κ. Φάμελλος απάντησε «οι προτεραιότητες δυστυχώς ξεκινούν από τις υποχρεώσεις. Οι υποχρεώσεις είναι δύο τεράστια προβλήματα που έχει η χώρα, τα περιβαλλοντολογικά πρόστιμα, το βιβλίο του ευρωπαϊκού δικαστηρίου είναι γεμάτο από πρόστιμα της Ελλάδας. Είμαστε το 2017 η πρώτη χώρα σε πρόστιμα ενώ εκπροσωπούμε ένα 3% της γεωγραφικής περιφέρειας της Ευρώπης. Να αξιοποιήσουμε δύο μεγάλους άξονες του ΕΣΠΑ, να εντάξουμε στο πρώτο εξάμηνο πάρα πολλά έργα στα στερεά απόβλητα και στα υγρά απόβλητα. Είμαστε σχεδόν στο τέλος του Μεσαίωνα σε ότι αφορά τα απόβλητα στην Ελλάδα» προσθέτοντας ότι «Με 15 ελεγκτές περιβάλλοντος δεν μπορεί να λειτουργήσει μία χώρα».
Ακούστε το ηχητικό:

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση