GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Το δημοψήφισμα του 1950 χωρίζει Αναστασιάδη και Ακιντζί

Ο ειδικός σύμβουλος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Έσπεν Μπαρθ Άιντε, είχε απόψε χωριστές συναντήσεις με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτ...


Ο ειδικός σύμβουλος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Έσπεν Μπαρθ Άιντε, είχε απόψε χωριστές συναντήσεις με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη και Μουσταφά Ακιντζί, μετά την εμπλοκή που παρουσιάστηκε στην σημερινή κοινή συνάντηση.

Μετά την συνάντηση με τον Μουσταφά Ακιντζί ο κ. Άιντε επιβεβαίωσε ότι από την κοινή συνάντηση αποχώρησε ο τουρκοκύπριος ηγέτης.

Σε δηλώσεις του σε Τουρκοκύπριους δημοσιογράφους ο κ. Άιντε είπε ότι «η σημερινή συνάντηση εξελίχθηκε σε κάποια στιγμή σε ένα δύσκολο περιβάλλον, λόγω των συναισθημάτων που υπήρχαν» και σημείωσε ότι πρέπει να γίνει κατανοητό ότι δεν είναι και τόσο παράξενο αυτό, γιατί, όπως είπε, όταν συζητάμε για το μέλλον τα πράγματα τείνουν να είναι πολύ πιο εύκολα απ' ό,τι όταν συζητάμε για το παρελθόν και πώς να αντιμετωπίσεις τέτοια ζητήματα.

«Και όπως ο ίδιος ο κ. Ακιντζί είχε δηλώσει πριν από μερικές ώρες, σε εκείνο το σημείο αποφάσισε ότι το σωστό πράγμα ήταν να αποχωρήσει από τη συνεδρίαση και να έρθει πίσω εδώ, κάτι που συνάγεται επίσης από τη δική του δήλωση», ανέφερε.

Αναφερόμενος στη σημερινή συνάντηση είπε ότι η ατμόσφαιρα γύρω από τις συνομιλίες δεν ήταν η βέλτιστη, κάνοντας λόγο για μια δύσκολη στιγμή σε αυτή τη φάση που έχει να κάνει με ζητήματα εκτός των ιδίων των συνομιλιών.

Μετά την συνάντηση με τον πρόεδρο Αναστασιάδη ο κ. Άιντε δήλωσε ότι η επόμενη συνάντηση των ηγετών θα γίνει, όπως έχει προγραμματιστεί, στις 23 Φεβρουαρίου. Ανέφερε ότι και οι δύο ηγέτες τού είπαν ότι η διαδικασία δεν σταμάτησε.

Ο κ. Άιντε επανέλαβε ότι ο Μουσταφά Ακιντζί αποχώρησε το πρωί και δήλωσε ότι «πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, καθώς υπάρχουν στοιχεία και στις δύο κοινότητες, που επιθυμούν η διαδικασία να βγει εκτός τροχιάς». Επίσης, ανέφερε ότι συζήτησε το θέμα και με τον γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες.

Αφορμή το δημοψήφισμα του 1950

Η αποχώρηση του Μουσταφά Ακιντζί ήρθε ως συνέχεια στο θέμα που δημιούργησε η τουρκική πλευρά με πρόσχημα την νομοθετική τροπολογία που εισάγει αναφορά στα ελληνοκυπριακά σχολεία για την επέτειο του ενωτικού δημοψηφίσματος του 1950.

Σε δηλώσεις του ο κ. Ακιντζί, είπε ότι ο Ν. Αναστασιάδης «δεν μπόρεσε να καταλάβει τη βαρύτητα που έχει το ζήτημα για την τουρκοκυπριακή κοινότητα, το προσεγγίζει περιφρονητικά και δεν θέλει να καταλάβει τις διαστάσεις του». Πρόσθεσε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά περιμένει ένα βήμα από τον Ελληνοκύπριο ηγέτη όσον αφορά το θέμα της πολιτικής ισότητας, λέγοντας ότι περιμένει να προετοιμάσει πλέον την κοινότητα του στο θέμα της εκ περιτροπής προεδρίας.

Επίσης, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης ζητά την παρέμβαση του γ.γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, προς τον πρόεδρο Αναστασιάδη για να ακυρωθεί η απόφαση της Βουλής για το ενωτικό δημοψήφισμα. Σύμφωνα με τουρκοκυπριακά μέσα ενημέρωσης, ο Ακιντζί αναφέρει σε επιστολή του ότι «αν η απόφαση δεν ακυρωθεί, θα είναι ένα σοβαρό χτύπημα στις προσπάθειες να οικοδομηθεί η εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο πλευρών στην Κύπρο».

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση