GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Τρίτος σεισμός πάνω από 5 Ρίχτερ στη Λέσβο: Τι λένε οι σεισμολόγοι

Σεισμός 5,3 βαθμών Ρίχτερ έγινε λίγο πριν τις 5 τα ξημερώματα ανοιχτά της Μυτιλήνης,  ο τρίτος σεισμός μεγέθους μεγαλύτερου των πέντε...


Σεισμός 5,3 βαθμών Ρίχτερ έγινε λίγο πριν τις 5 τα ξημερώματα ανοιχτά της Μυτιλήνης,  ο τρίτος σεισμός μεγέθους μεγαλύτερου των πέντε Ρίχτερ μέσα σε ένα 24ωρο, με το ίδιο επίκεντρο.

Ο σεισμός είχε μικρό εστιακό βάθος, μόλις 10 χιλιόμετρα, και επίκεντρο 15 χιλιόμετρα βόρεια του Μολύβου, στις απέναντι από τη βόρεια Λέσβο ακτές της Μικρασιατικής Τρωάδας.

Συνολικά 13 σεισμοί με μέγεθος άνω των 3 ρίχτερ (ο μεγαλύτερος 4 ρίχτερ στις 7.15 το πρωί) ακολούθησαν τον πρωινό σεισμό.

Από την έντονη σεισμική διεργασία των τελευταίων 30 ωρών δεν έχει αναφερθεί κάποια ζημιά στην Αστυνομία ή στις υπηρεσίες του δήμου Λέσβου. Ωτσόσο, ο σεισμός προκάλεσε μικροτραυματισμούς και ζημιές σε σπίτια στα χωριά της περιοχής του Αϊβατζίκ, στην Τουρκία. Με πολλά χωριά να βρίσκονται κυριολεκτικά πάνω στα σεισμικά επίκεντρα αλλά και λόγω των χαμηλής ποιότητας κατασκευών, οι απεσταλμένοι την περιοχή δημοσιογράφοι μιλάνε για ζημιές σε τουλάχιστον 100 σπίτια και για πρόχειρους καταυλισμούς που στήθηκαν στα γήπεδα των χωριών. Ιδιαίτερα στο χωριό Γιουκαρίκιοϊ στις παρυφές της Ίδης οι ζημιές είναι πολλές. 

Ο πρώτος μεγάλος σεισμός στην περιοχή έγινε στις 6:30 χθες το πρωί, μεγέθους 5,2 βαθμών. Ακολούθησε άλλος ένας σεισμός μεγέθους 5,3 βαθμών και αυτός, στη 1:00 το μεσημέρι, ενώ δεκάδες είναι οι σεισμοί μικρότερης έντασης που καταγράφονται συνεχώς, όλοι με επίκεντρο τη ίδια περιοχή.

Τι λένε οι σεισμολόγοι

Η πρόσφατη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή έχει θορυβήσει τους κατοίκους, παρόλο που οι σεισμολόγοι είναι καθησυχαστικοί. 

Ο σεισμολόγος Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, τόνισε ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τους κατοίκους της Λέσβου αλλά και της Χίου, όπου έγινε επίσης αισθητός ο σεισμός, ωστόσο, όπως ανέφερε, το φαινόμενο παρακολουθείται γιατί προέρχεται από μια περιοχή όπου υπάρχει ένα σύμπλεγμα ρηγμάτων.

Ο κ. Λέκκας ξεκαθάρισε όμως ότι ο σεισμός δεν συνδέεται με το ρήγμα της Ανατολίας, που στο παρελθόν έχει δώσει πολύ ισχυρούς και καταστρεπτικούς σεισμούς. Σημείωσε δε ότι χρειάζεται περίπου ένα χρονικό διάστημα 48 ωρών για να μπορεί να γίνει λόγος για πλήρη εκτόνωση του φαινομένου.

Αντίθετα, την ανησυχία του για την ενεργοποίηση ενός ρήγματος μήκους 10-15χλμ. βόρεια της Μυτιλήνης εξέφρασε ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ Κωνσταντίνος Παπαζάχος. 

«Πιο πολύ με ανησυχεί το γεγονός ότι είναι ένα από τα κυριότερα ρήγματα που ιστορικά έχουν χτυπήσει το νησί» είπε ο κ. Παπαζάχος στον ΣΚΑΙ και υπενθύμισε ότι το 1865 είχε προκαλέσει σεισμό 6,6 Ρίχτερ που προκάλεσε βλάβες στο βόρειο τμήμα του νησιού.
 
Ο ίδιος έκανε λόγο για ένα «δύσκολο» φαινόμενο που είναι σε εξέλιξη σημειώνοντας ότι το γεγονός ότι σημειώνονται τέτοιοι σεισμοί «δεν λειτουργεί όπως όταν ανοίγει το καπάκι μιας χύτρας για να εκτονώνεται». «Όταν έχουμε συσσωρευμένη γέννηση σεισμών είναι γενεσιουργός αιτία για μεγαλύτερο σεισμό». Σύμφωνα με τον ίδιο θα πρέπει η τοπική κοινωνία να πάρει μέτρα προετοιμασίας μολονότι το συγκεκριμένο ρήγμα «δεν έχει προκαλέσει τραγικές επιπτώσεις στη Μυτιλήνη αλλά εχει δημιουργήσει προβλήματα στο βόρειο τμήμα του νησιού».

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση