GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Τσακαλώτος και Χουλιαράκης απέναντι σε όλους... τους δανειστές

Η Ελλάδα απέναντι σε... όλους. Κάπως έτσι θα μπορούσε να περιγραφεί η κρίσιμη σύσκεψη που ξεκίνησε νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής στ...


Η Ελλάδα απέναντι σε... όλους. Κάπως έτσι θα μπορούσε να περιγραφεί η κρίσιμη σύσκεψη που ξεκίνησε νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής στο χώρο του Συμβουλίου της ΕΕ.
Την Ελλάδα εκπροσωπούν ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης. Ενώ "απέναντι" τους θα βρίσκονται:
Ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο πρόεδρος του EuroWorking Group, Τόμας Βίζερ, ο διευθυντής της ΓΓ Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων της Επιτροπής, Μάρκο Μπούτι, ο επικεφαλής του κουαρτέτου, Ντέκλαν Κοστέλο, ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Μπενουά Κερέ, καθώς και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν με την εκπρόσωπο του ΔΝΤ στο κουαρτέτο, Ντέλια Βελκουλέσκου.

Κοινό μέτωπο των δανειστών απέναντι στην Ελλάδα

Σε κοινή στάση απέναντι στην Ελλάδα συμφώνησαν Ε.Ε. και ΔΝΤ, εν όψει της συνάντησης στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, το οποίο επικαλείται ανώτατη πηγή της Κομισιόν.
«Υπάρχει συμφωνία για ενιαίο μέτωπο» τόνισε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, επισημαίνοντας ωστόσο, ότι η έκβαση των σημερινών διαβουλεύσεων εξακολουθεί να είναι αβέβαιη. «Δεν είναι σαφές αν η Αθήνα θα αποδεχθεί τις προτάσεις μας» έσπευσε να συμπληρώσει.
Οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι θα ζητηθεί από την Ελλάδα η άμεση νομοθέτηση μέτρων, ύψους 1,8 δισ. ευρώ και επιπλέον 1,8 δισ. ευρώ - εφόσον καταστεί αναγκαίο - μετά το 2018.
Πρόκειται επομένως, για μέτρα, συνολικού ύψους πάνω από 3,5 δισ. ευρώ, τα οποία θα αφορούν τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και τον περιορισμό των δαπανών του συνταξιοδοτικού συστήματος.
Οι δανειστές της Ευρωζώνης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχουν καταλήξει μεταξύ τους σε συμφωνία για μια κοινή στάση που θα παρουσιάσουν στην Ελλάδα, δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Ευρωζώνης.
«Υπάρχει συμφωνία για να παρουσιαστεί ένα κοινό μέτωπο στους Έλληνες», δήλωσε ο αξιωματούχος της ευρωζώνης, προσθέτοντας ότι η έκβαση της σημερινής συνάντησης με τους Έλληνες δεν είναι ακόμα ξεκάθαρη. «Τι θα βγει από αυτό, θα το δούμε», δήλωσε.

Ο Ντάισελμπλουμ, ο Τόμσεν και οι άλλοι

Ο εκπρόσωπος του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, Μισέλ Ρέινς, επιβεβαίωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι σήμερα το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί συνάντηση στις Βρυξέλλες, μεταξύ του Γ. Ντάισελμπλουμ, των εκπροσώπων των θεσμών (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΕΚΤ, ESM και ΔΝΤ) και του Έλληνα υπουργού Ευκλείδη Τσακαλώτου, προκειμένου να βρεθεί μια λύση στη διαπραγμάτευση για την ελληνική αξιολόγηση.
Την πρωτοβουλία για τη συνάντηση ανέλαβε ο επικεφαλής του Eurogroup , Γ. Ντάισελμπλουμ, ο οποίος δήλωσε σήμερα το πρωί σε δημοσιογράφους στη Χάγη ότι πρέπει να δοθεί μια ώθηση στη διαπραγμάτευση. "Kάποιες φορές χρειάζεται να σπρώξουμε τα πράγματα. Αυτό θα το κάνουμε σήμερα και ελπίζουμε να βοηθήσει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γ. Ντάισελμπλουμ, ο οποίος σημείωσε παράλληλα ότι «στην Ελλάδα οι μεταρρυθμίσεις προχωράνε αργά, αλλά βρίσκονται στη σωστή κατεύθυνση».
Ο Πρόεδρος του Eurogroup ανέφερε, επίσης, ότι τα σενάρια περί αναζωπύρωσης της κρίσης είναι υπερβολικά, ότι δεν υπάρχει λόγος βιασύνης και η δουλειά συνεχίζεται.
Τέλος, ο Γ. Ντάισελμπλουμ ξεκαθάρισε ότι στη σημερινή συνάντηση στις Βρυξέλλες δεν θα συζητηθεί το θέμα του ελληνικού χρέους, αλλά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα βρεθούν τα δημοσιονομικά της Ελλάδας, το θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων και οι μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, στη συνάντηση θα συμμετέχουν ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, ο Μπενουά Κερέ από την ΕΚΤ, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εκπροσωπηθεί από τον Γενικό Διευθυντή οικονομικών υποθέσεων, Μάρκο Μπούτι και τον επικεφαλής της διαπραγμάτευσης Ντέκλαν Κοστέλο. Από πλευράς του ΔΝΤ, παρών θα είναι ο Πολ Τόμσεν.

1 σχόλιο

  1. Τόσες δυνάμεις παραταγμενες μαζι σε ενα ενιαίο μέτωπο, γιατί? Τοσο συμαντικοι λοιπον είμαστε? Όλοι μαζι για να αντιμετοπισουν μια χρεωμενη Ελλαδιτσα ? Ε... ναι λοιπόν ειμαστε πολύ συμαντικοι γιατι αν φυγουμε εμεις απο το παιχνίδι ξηλωνεται το πουλόβερ. "Καλύτερα μιας ωρας ελεύθερης ζωης παρα σαράντα χρόνια σκλαβιάς και φυλακής", έλεγαν οι πρόγονοί μας που μας ελεύθερωσαν. Να η ευκαιρία σας Έλληνες. Θα το κανεται ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση