GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Σαπέν: Η ΕΚΤ ποτέ δεν προσπαθεί να χειραγωγήσει την ισοτιμία του ευρώ

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ποτέ δεν προσπαθεί να χειραγωγήσει τη συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ για λόγους εμπορικής πολιτικής ή αντα...


Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ποτέ δεν προσπαθεί να χειραγωγήσει τη συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ για λόγους εμπορικής πολιτικής ή ανταγωνισμού, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν σε συνέντευξή του που δημοσιοποιήθηκε σήμερα, απηχώντας τα σχόλια και άλλων πολιτικών που απορρίπτουν τους ισχυρισμούς των ΗΠΑ.

Ο επικεφαλής σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για θέματα εμπορίου, ο Πίτερ Ναβάρο, δήλωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι η Γερμανία εκμεταλλεύεται τη συναλλαγματική ισοτιμία για εμπορικούς λόγους. Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ήταν από αυτούς που δήλωσαν ότι τα σχόλια ήταν άστοχα.

«Αυτές οι επιθέσεις προφανώς δεν έχουν κανένα νόημα για μια σειρά από λόγους», δήλωσε ο Σαπέν στην εφημερίδα Handelsblatt. Δήλωσε ότι το ευρώ κινείται ελεύθερα και ότι η ΕΚΤ λαμβάνει τις αποφάσεις για τη νομισματική της πολιτική ανεξάρτητα από τις χώρες-μέλη.

«Η ΕΚΤ ποτέ δεν προσπαθεί να χειραγωγήσει τη συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ για να επιτύχει στόχους εμπορικής πολιτικής ή ανταγωνισμού », δήλωσε.

«Το ευρώ είναι το νόμισμα ολόκληρης της ευρωζώνης. Σε διεθνές επίπεδο, αυτό που έχει σημασία είναι το πλεόνασμα ολόκληρης της ευρωζώνης, όχι αυτό της Γερμανίας».

Ο Σαπέν δήλωσε ότι ελπίζει πως ο Τραμπ θα κατανοήσει γρήγορα πόσο σημαντικές είναι οι σχέσεις με την ΕΕ και τι σημαντικό πλεονέκτημα αποτελούν αυτές για την ευημερία των ΗΠΑ.

Δήλωσε ότι αξιωματούχοι της ΕΕ προσπαθούν να ενισχύσουν την ανάπτυξη στην Ένωση και να προωθήσουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε κάποιες χώρες, αλλά είναι επίσης σημαντικό για χώρες όπως η Γερμανία να αυξήσουν τις επενδύσεις.

«Η Γερμανία θα μπορούσε να είναι περισσότερο φιλόδοξη σε αυτόν τον τομέα», δήλωσε ο Σαπέν στην εφημερίδα. Η Ευρώπη συνεχίζει να χρειάζεται να αποκαταστήσει τις επενδύσεις στα επίπεδα που βρίσκονταν πριν από την παγκόσμια οικονομική κρίση, δήλωσε.

«Εάν όλοι κινηθούμε μόνο προς μία κατεύθυνση, δηλαδή τη μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, οι προσαρμογές (στην Ευρώπη) θα είναι ακόμα δυσκολότερες», δήλωσε.

Ο Σαπέν επανέλαβε την άποψή του ότι οι επενδυτές θα χάσουν χρήματα εάν στοιχηματίσουν σε νίκη της ακροδεξιάς υποψηφίου Μαρίν Λε Πεν στις εκλογές της Γαλλίας φέτος και δήλωσε αναφορικά με το κόμμα της: «Το Εθνικό Μέτωπο δεν είναι ένα λαϊκιστικό κόμμα, αλλά ένα κόμμα έξω από τις αξίες τις οποίες υπερασπίζεται η Γαλλία».

 

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση