GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Νίκος Κούνδουρος ο άνθρωπος που γεννήθηκε δυο φορές!

Σήμερα έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 90 ετών ένας από τους πιο γνωστούς σκηνοθέτες της Ελλάδας, ο Νίκος Κούνδουρος. Η ιστορία της ζωής το...


Σήμερα έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 90 ετών ένας από τους πιο γνωστούς σκηνοθέτες της Ελλάδας, ο Νίκος Κούνδουρος.
Η ιστορία της ζωής του είχε κάτι από σινεμά ή θέατρο ήδη από τις πρώτες της ημέρες. Και αυτό γιατί ο Νίκος Κούνδουρος είχε όχι μια αλλά δυο ημερομηνίες γέννησης.
Γεννήθηκε στην Αθήνα από γονείς Κρητικούς. Η μητέρα του αντιμετώπισε έναν πολύ δύσκολο τοκετό κι έτσι ο πατέρας του τη μετέφερε εσπευσμένα στην Αθήνα από την Κρήτη, προκειμένου να γεννήσει χωρίς να κινδυνεύσει η ίδια και το μωρό.
Ο Νίκος Κούνδουρος γεννήθηκε στις 15 Δεκεμβρίου του 1926 λοιπόν στην Αθήνα. Ωστόσο ο πατέρας του ήθελε οπωσδήποτε να πολιτογραφηθεί Κρητικός κι έτσι, όπως είχε εξομολογηθεί ο ίδιος ο Νίκος Κούνδουρος, τον μετέφερε τυλιγμένο μέσα σε μια πάνα, πίσω στον Άγιο Νικόλαο, για να εγγραφεί στο στο Μητρώο Αρρένων της Κρήτης. Έτσι έχει και δεύτερη ημερομηνία "γέννησης", αυτή που ενεγράφη στα μητρώα, τον Ιανουαρίου του 1927.
Σπούδασε ζωγραφική και γλυπτική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας από την οποία και αποφοίτησε το 1948.
Στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο είχε ενταχθεί στις τάξεις του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ, και μετά τον πόλεμο εξορίστηκε στη Μακρονήσο, λόγω των αριστερών φρονημάτων του.
Η πρώτη του ενασχόληση με τον κινηματογράφο ήταν στα 28 του χρόνια, με τη Μαγική Πόλη (1954).
Το πλέον μνημειώδες έργο του όμως θα είναι Ο Δράκος, δυο χρόνια αργότερα, το 1956.
Ακολούθησαν "Οι παράνομοι" (1958), «Το ποτάμι» (1959), «Μικρές Αφροδίτες» (1963), «Το πρόσωπο της Μέδουσας» (1967), «Τα τραγούδια της φωτιάς» (1974), «1922» (1978) κ.ά.
Τα έργα του εκπροσώπησαν την Ελλάδα σε πολλές διεθνείς διοργανώσεις, όπως το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας το 1953 και 1956, το Φεστιβάλ Βερολίνου το 1958, 1963 και 1967.
Έχει επίσης τιμηθεί με το Πρώτο Βραβείο σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και Βερολίνου το 1963 για την ταινία «Μικρές Αφροδίτες» καθώς και για την ταινία του «Το ποτάμι» στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης το 1959. Ειδικότερα για την ταινία «Μικρές Αφροδίτες» τιμήθηκε και με το Βραβείο της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου. Η δε ταινία του «Ο Δράκος» χαρακτηρίστηκε ως η καλύτερη ελληνική ταινία στη δεκαετία του 1950-1960.
Οι ταινίες του έχουν τύχει διεθνούς αναγνώρισης και υπάρχουν στο Ευρωπαϊκό Μουσείο Κινηματογράφου, στη Γαλλική Ταινιοθήκη καθώς και στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης.
Με πληροφορίες από τη Wikipedia

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση