GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Γερμανικός Τύπος: Προειδοποιήσεις Σουλτς και νουθεσίες Σόιμπλε

O γερμανικός Τύπος βρίθει σήμερα από εκτιμήσεις και αναλύσεις για το τι μέλλει γενέσθαι στην Ελλάδα, με μερίδα των αναλυτών να διερωτάται...


O γερμανικός Τύπος βρίθει σήμερα από εκτιμήσεις και αναλύσεις για το τι μέλλει γενέσθαι στην Ελλάδα, με μερίδα των αναλυτών να διερωτάται εάν πρόκειται για την επιστροφή της ελληνικής κρίσης.

Υπό τον τίτλο «Διαμάχη για τις συντάξεις» η σημερινή Süddeutsche Zeitung σημειώνει ότι «η Αθήνα δεν θέλει να δεχθεί όλες τις απαιτήσεις των δανειστών». Ωστόσο, «(…) εάν δεν επέλθει συμφωνία μέχρι τα μέσα Μαρτίου, τότε το ελληνικό ζήτημα ενδέχεται να επισκιάσει τις εκλογικές αναμετρήσεις σε Ολλανδία, Γαλλία και Γερμανία. Γι΄ αυτό και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις ζήτησε να επισπευστούν οι διαδικασίες»

Για την «επόμενη πράξη του ελληνικού δράματος» κάνει λόγο η Berliner Zeitung, υπογραμμίζοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση διαμαρτύρεται μεν για τα μέτρα στα οποία συμφώνησαν οι δανειστές, «μάλλον όμως θα ενδώσει στις απαιτήσεις τους, προχωρώντας σε περικοπή δαπανών και αύξηση φόρων. Η παραπαίουσα οικονομία όμως δέχεται έτσι άλλο ένα πλήγμα. Στην πλευρά των δανειστών γίνεται εμφανές ότι θα ήθελαν να ξεφορτωθούν το ελληνικό πρόβλημα. Η επιλογή της εξόδου από το ευρώ γίνεται όλο και πιο δημοφιλής».

Οι ευθύνες του Σόιμπλε

Για «νέο κίνδυνο Grexit» κάνει λόγο στην ηλεκτρονική της έκδοση η Bild, παραθέτοντας μάλιστα και σχετική έρευνα, σύμφωνα με την οποία ένας στους πέντε επενδυτές υπολογίζει φέτος με την έξοδο τουλάχιστον μιας χώρας από την Ευρωζώνη.

Τους λόγους για τους οποίους ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προκαλεί τη μήνη του Έλληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα επιχειρεί να αναλύσει σε σχόλιό της η Süddeutsche Zeitung. Αναφερόμενη στην πρόσφατη συνέντευξη του κ. Σόιμπλε στη γερμανική δημόσια τηλεόραση όπου είπε μεταξύ άλλων ότι η Ελλάδα «συντηρεί ένα επίπεδο διαβίωσης το οποίο δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει», η εφημερίδα σημειώνει: «Το πρόβλημα δεν είναι τόσο η πρόταση αυτή καθαυτή. Το πρόβλημα είναι το ύφος στις δηλώσεις του, το πρόβλημα είναι η συχνότητα των παρεμβάσεών του και το πρόβλημα είναι κυρίως αυτό που δεν κάνει, τουλάχιστον όχι δημόσια: να εκφράσει λόγια αναγνώρισης και συμπόνια. Μπορεί το ελληνικό κράτος να μην είναι ακόμη οργανωμένο όπως θα άρμοζε σε ένα ευρωπαϊκό κράτος τον 21ο αιώνα. Προβάλλοντας όμως συνεχώς όλα εκείνα με τα οποία διαφωνεί, χωρίς να επαινεί ποτέ τα όσα έκαναν οι Έλληνες, δεν πρόκειται να προκαλέσει άλλες αλλαγές, αλλά πικρία». Εάν αποτύχει το ευρώ, τότε θα έχει συμβάλει σε αυτό και ο ίδιος ο Σόιμπλε, σχολιάζει η SZ: «Μιλάει λες και η Ευρώπη είναι απλώς μια τεχνική εκδήλωση. Τι είπε το Σαββατοκύριακο ο ίδιος ο Σόιμπλε όμως, αναφερόμενος στον Σουλτς; ‘Οι πολιτικοί δεν επιτρέπεται να μιλούν έτσι’».

Προειδοποιήσεις Σουλτς

Μίνι-δήλωση του υποψηφίου των Σοσιαλδημοκρατών για την καγκελαρία Μάρτιν Σουλτς φιλοξενεί σήμερα η Welt. Με αφορμή τις νέες εικοτολογίες περί Grexit, ο πρώην Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προειδοποιεί για τους κινδύνους που εγκυμονεί αυτή η συζήτηση και τη ζημιά που μπορεί να προκαλέσει η αναβίωσή της στην Ευρώπη.

«Όποιος φλερτάρει με το Grexit διακυβεύει τη διάσπαση της Ευρώπης», λέει χαρακτηριστικά και προσθέτει: «Ίσως αυτό να είναι προς το συμφέρον του Τραμπ ή της Λεπέν. Αλλά ασφαλώς όχι προς το συμφέρον της Γερμανίας και της Ευρώπης. Είναι άκρως επικίνδυνο», επισημαίνει ο Μάρτιν Σουλτς.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση