GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Τραμπ δώσε διατάγματα: Ενθουσιασμένοι οι Ρεπουμπλικάνοι με τον πρόεδρο

Ενθουσιασμένοι δηλώνουν οι Ρεπουμπλικάνοι ψηφοφόροι που ψήφισαν τον Τραμπ καθώς βλέπουν να κάνει πραγματικότητα - και μάλιστα μέσα σε...


Ενθουσιασμένοι δηλώνουν οι Ρεπουμπλικάνοι ψηφοφόροι που ψήφισαν τον Τραμπ καθώς βλέπουν να κάνει πραγματικότητα - και μάλιστα μέσα σε λίγες μέρες αφότου ανέλαβε επίσημα την προεδρία των ΗΠΑ- όσα υποσχέθηκε προεκλογικά. Και πιθανόν να είναι και οι μόνοι ψηφοφόροι στον κόσμο που μπορούν να το πουν αυτό για τον ηγέτη τους...

«Πετάω στα σύννεφα», λέει η Τζοσέτ Γουάιτ, 44 ετών επιχειρηματίας. «Τηρεί ακριβώς τις υποσχέσεις του, εκτός από τη μήνυση εις βάρος της Χίλαρι Κλίντον, αλλά αυτό μπορώ να το κατανοήσω». Τον Μάιο στο Τσάρλεστον της δυτικής Βιρτζίνια, η Τζοσέτ είχε περιμένει στην ουρά για περισσότερες από έξι ώρες προκειμένου να συναντήσει τον Τραμπ. Οι πρώτες αποφάσεις του πρώην επιχειρηματία που έγινε πρόεδρος των ΗΠΑ ενίσχυσαν την πεποίθησή της ότι είναι ο μοναδικός που μπορεί να μεταμορφώσει τη χώρα.

«Οι πολιτικοί υπόσχονται, υπόσχονται, υπόσχονται. Όμως εκείνος δεν αλλάζει. Απευθύνεται στους εργάτες», τονίζει η Τζοσέτ, ο πατέρας και ο παππούς της οποίας εργάζονταν σε ανθρακωρυχεία.

Οι οπαδοί του Αμερικανού προέδρου δεν πτοούνται από τις διεθνείς επικρίσεις, τις διαδηλώσεις, τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων ή τις ομιλίες βουλευτών που έχουν εξοργιστεί από τις πολιτικές αποφάσεις του.

Σε όλες τις ΗΠΑ οι συνεντεύξεις με πολίτες επιβεβαιώνουν αυτό που δείχνουν οι δημοσκοπήσεις: περισσότερο από το 80% των ψηφοφόρων των Ρεπουμπλικάνων εγκρίνουν τις αποφάσεις που πήρε στη διάρκεια της πρώτης του εβδομάδας στην προεδρία ο Τραμπ, σύμφωνα με το ινστιτούτο Quinnipiac.

Η υποστήριξη αυτή αφορά και το διάταγμα για το κλείσιμο των συνόρων στους πρόσφυγες και σε πολίτες επτά μουσουλμανικών χωρών, μεταξύ αυτών το Ιράκ, το Ιράν και η Συρία. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters/Ipsos, το 73% των ψηφοφόρων των Ρεπουμπλικάνων εκτιμά ότι είναι απαραίτητο «να απαγορευθεί (η είσοδος στις ΗΠΑ) στους μουσουλμάνους άλλων χωρών προκειμένου να εμποδιστεί η τρομοκρατία».

Άλλες δημοσκοπήσεις επιβεβαιώνουν τον διχασμό που επικρατεί στη χώρα: οι ψηφοφόροι των Ρεπουμπλικάνων υποστηρίζουν τον Τραμπ, ενώ αυτοί των Δημοκρατικών τον απορρίπτουν.

«Πρέπει να κάνει τα πάντα για να διασφαλίζει την ασφάλεια της χώρας», δηλώνει ο Μίλαν Ντάβιτς, συνταξιούχος 66 ετών από το Τζονστάουν της Πενσιλβάνιας, μιας πολιτείας που συνέβαλε σημαντικά στη νίκη του Τραμπ.

Θετική άποψη έχει και για την κατασκευή του τείχους στα σύνορα με το Μεξικό: «Θα πρέπει να το κάνουν ηλεκτροφόρο και να τοποθετήσουν πολυβόλα», προτείνει ο Ντάβιτς, ο οποίος δηλώνει νοσταλγός της δεκαετίας του 1950.

Σε ό,τι αφορά τους εκατοντάδες διαδηλωτές που έχουν βγει στους δρόμους των αμερικανικών πόλεων, ο Ντάβιτς σχολιάζει «θα διαμαρτυρηθούν ενάντια σε οτιδήποτε κάνει τα επόμενα τέσσερα χρόνια».

«Τα πάει καλύτερα απ’ ό,τι θα τα κατάφερνε η Χίλαρι», εκτιμά ο Ντον Κρεπς, ένας συνταξιούχος από το Οχάιο. «Μακάρι μόνο οι Δημοκρατικοί και οι άνθρωποι του Χόλιγουντ να μην διαμαρτύρονταν κάθε φορά που κάνει κάτι», προσθέτει.

Τους υποστηρικτές του νέου προέδρου των ΗΠΑ δεν πτοούν ούτε τα ρεπορτάζ του Τύπου εναντίον του.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το CNN και το Fox News δεν του δίνουν καμία ευκαιρία», λέει από την πλευρά του ο Νταν Γουάλας, πρώην μεταφορέας της FedEx στη Νότια Καρολίνα. Ναι, υπογραμμίζει, «και το Fox News επικρίνει τον Τραμπ».

Σύμφωνα πάντως με τον Λάρι Σάμπατο, καθηγητή πολιτικών επιστημών του πανεπιστημίου Virginia, ο Ντόναλντ Τραμπ «είναι ο πρώτος σύγχρονος πρόεδρος που δεν κάνει καμία κίνηση προς το 54% των ανθρώπων που δεν τον ψήφισαν».

«Ενεργεί μόνο για το 46% που τον ψήφισε, ελπίζει ότι αυτό θα αρκέσει για να επανεκλεγεί», εκτιμά. «Ήδη κάνει προεκλογική εκστρατεία».

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση