GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Όλοι εναντίον Τσακαλώτου στη Βουλή για την... αφωνία του

«Πυρ ομαδόν» από τους κοινοβουλευτικούς εκπρόσωπους της αντιπολίτευσης δέχθηκε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, μετά την ...


«Πυρ ομαδόν» από τους κοινοβουλευτικούς εκπρόσωπους της αντιπολίτευσης δέχθηκε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, μετά την τοποθέτησή του στην Ολομέλεια για τα αποτελέσματα του Eurogroup, με αιχμή κυρίως παλαιότερες δηλώσεις του περί «καταστροφής για τη χώρα» αν η αξιολόγηση δεν κλείσει έως τον Δεκέμβριο και περί των «κόκκινων γραμμών» για αφορολόγητο και συντάξεις. Επίσης, κατηγόρησαν τον κ. Τσακαλώτο ότι «έκανε μαύρα μάτια» να τον δει η Βουλή και ιδίως ότι μετά το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου δεν παρείχε καμία ενημέρωση στην Εθνική Αντιπροσωπεία.

«Δεν θεωρώ ότι είναι άσχετη η παρουσία σας εδώ σήμερα από το ότι υπεβλήθη σχετικό αίτημα για ενημέρωση από τη ΝΔ», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Νίκος Δένδιας, ενώ του καταλόγισε, και μετά τη σημερινή του τοποθέτηση, ασαφή ενημέρωση. «Ήρθε και είπε ότι δεν έχει σημασία και ότι επαρκεί η τοποθέτηση του κ. Τζανακόπουλου. Δεν γίνονται ενημερώσεις και αυτό δεν το αντέχει το Σύνταγμα», είπε χαρακτηριστικά.

Ανατρέχοντας στις δηλώσεις του κ. Τσακαλώτου και του κ. Χουλιαράκη στο παρελθόν, σύμφωνα με τις οποίες ο μεν έλεγε ότι αν δεν κλείσει η αξιολόγηση το Δεκέμβριο θα είναι καταστροφή για τη χώρα, ο δε επισήμαινε πως είναι καλύτερα μια άμεση συμφωνία παρά μια καλή συμφωνία αργότερα, ο κ. Δένδιας τις αντιπαρέβαλε με τις τωρινές τοποθετήσεις των υπουργών και των κυβερνητικών παραγόντων. «Σήμερα λέτε ότι η ΝΔ, όχι η χώρα, υπέστη καταστροφή γιατί γυρνάει η Τρόικα στην Αθήνα, χωρίς να μας λέτε ούτε καν το χρόνο κατάληξης. Ούτε λέξη τώρα, ούτε συγνώμη προς το λαό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ.

Επίσης, ο κ. Δένδιας είπε πως στο παρελθόν, ο κ. Τσακαλώτος τοποθετούνταν περί των «κόκκινων» γραμμών και έλεγε πως μείωση αφορολόγητου και μείωση συντάξεων δεν θα γίνουν δεκτά με τίποτα. «Τώρα σύμφωνα με τις ενδείξεις τα έχετε δεχθεί επί της αρχής και αυτό που θα κάνετε είναι να συζητήσετε τα ποσά», υπογράμμισε προς τον κ. Τσακαλώτο και προσέθεσε επιπλέον πως «είναι προφανές ακόμη ότι δεν πήρατε τίποτε για την ποσοτική χαλάρωση και τελικά η μόνη συμφωνία που πετύχατε είναι να επιστρέψουν οι θεσμοί έχοντας εκχωρήσει κόκκινες γραμμές».

Καταλήγοντας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, επικαλέστηκε τον Μπομ Ντίλαν για να πει προς την κυβέρνηση: «Δεν είναι η μοίρα μας. Αφήστε τα ψέματα».

Εκ μέρους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Θανάσης Θεοχαρόπουλος είπε ότι η κυβέρνησή στο πρόσφατο Eurogroup τα έδωσε όλα, χωρίς καν να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση. Δεδομένου ότι ο κ. Τσακαλώτος μίλησε για δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων, ο κ. Θεοχαρόπουλος απάντησε: «Πράγματι είπαν ότι δεν έκλεισε η συμφωνία, ενώ η κυβέρνησή σας, αφού υπάρχει συλλογική ευθύνη όπως είπατε, έλεγε εκείνο το βράδυ ότι έκλεισε η συμφωνία, χωρίς μάλιστα να εξασφαλιστεί η ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση, ή να αναδιαρθρωθεί σημαντικά το δημόσιο χρέος. Στο χρέος έγινε το αντίθετο, όπως δήλωσε χθες η κ. Λαγκάρντ. Τα έδωσε όλα η κυβέρνηση για να επιστρέψει απλώς η Τρόικα».

Επίσης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΣΥ ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχει δεχτεί μεσοπρόθεσμα απαράδεκτα υψηλούς στόχους πρωτογενών πλεονασμάτων και φαίνεται να υιοθέτησε -και δεν το διαψεύδει- την προληπτική νομοθέτηση απαράδεκτων μέτρων.

«Ο κ. Τσακαλώτος, όπως γράφουν, δεν εξαφανίζεται, είναι εδώ, αυτό όμως που εξαφανίζεται όλο και περισσότερο είναι το λαϊκό εισόδημα», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης και τόνισε ότι η όποια συμφωνία «είναι συνέχεια του τρίτου μνημονίου». Απευθυνόμενος δε στα άλλα κόμματα, διερωτήθηκε «γιατί κάνετε έτσι οι υπόλοιποι δεν ξέρατε τι ψηφίζατε όταν ψηφίζατε το τρίτο μνημόνιο;» και σημείωσε «ξέρατε πολύ καλά τις απαιτήσεις του ΔΝΤ και των άλλων ιμπεριαλιστικών οργανισμών και συμφωνείτε απόλυτα, όπως και η κυβέρνηση. Επομένως αυτό είναι θέατρο. Δεν φωνάζατε να κλείσει τώρα η αξιολόγηση; Τι περιμένατε από την αξιολόγηση να ανοίξουν οι κρουνοί να πέσει χρήμα στους εργαζόμενους να αυξηθούν οι μισθοί, οι συντάξεις και όλα τα υπόλοιπα; Αυτό το ρόλο ακριβώς εξυπηρετεί και η κυβέρνηση».

Αναφερόμενος στα αντισταθμιστικά έκανε λόγο για αλχημείες από την πλευρά της κυβέρνησης, σημειώνοντας ότι η μείωση του αφορολόγητου, των συντάξεων συν εργασιακά κλπ. δεν μπορούν να αντισταθμιστούν, προσθέτοντας ότι εξάλλου «έχουμε την εμπειρία του παράλληλου προγράμματος», ενώ ακόμα και να «υπάρξουν αντισταθμιστικά» αυτά «δεν θα καλύψουν τις απώλειες».

«Σήμερα μάθαμε πως τα βατράχια την πληρώνουν όχι μόνον όταν τα βουβάλια τσακώνονται, αλλά και όταν τα βουβάλια συμφωνούν», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού, Γιώργος Αμυράς, όταν ανέβηκε με τη σειρά του στο βήμα για να σχολιάσει την ομιλία του υπουργού Οικονομικών. «H αποτυχημένη διαπραγμάτευση Τσακαλώτου οδήγησε τους δανειστές της χώρας, ΔΝΤ και Ευρωπαίους, να μεταθέσουν για αργότερα τόσο την ελάφρυνση του χρέους όσο και την ποσοτική χαλάρωση», υπογράμμισε και κάλεσε τον υπουργό Οικονομικών να απαντήσει ευθέως πόσο χαμηλά θα ρίξει το αφορολόγητο, πόσο θα μειώσει και άλλο τις συντάξεις και ποια σκληρά μέτρα πρόκειται να προνομοθετήσει κατά παράβαση του Συντάγματος.

Τέλος, ο κ. Αμυράς εξέφρασε «ανακούφιση» που είδε στην αίθουσα τον κ. Τσακαλώτο καθώς - όπως είπε - ο υπουργός είχε πάθει «οξεία αφωνία» μετά το Γιούρογκρουπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση