GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Αδιέξοδο στις Βρυξέλλες: Εμμένει στις απαιτήσεις του το ΔΝΤ

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χ...


Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη με τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και τους εκπροσώπους των θεσμών στις Βρυξέλλες.

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, στη σημερινή συνάντηση υπήρξε προσπάθεια εξεύρεσης κοινού τόπου ανάμεσα στους θεσμούς και την ελληνική κυβέρνηση. Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι, αν και έγινε πρόοδος, ωστόσο παραμένουν ορισμένες παράλογες απαιτήσεις από την πλευρά του ΔΝΤ, εξαιτίας των οποίων γίνεται πιο δύσκολο να τεθούν οι προϋποθέσεις για τη συνέχεια της διαπραγμάτευσης σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων.

Σε γραπτή δήλωση του Γερούν Ντάισελμπλουμ μετά το τέλος της συνάντησης τονίζεται ότι είναι ξεκάθαρο πως η έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι προς το συμφέρον όλων, ενώ σημειώνεται ότι σήμερα έγινε "ουσιαστική πρόοδος" και βρισκόμαστε κοντά στο να βρεθεί κοινό έδαφος για την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα.

"Θα εξετάσουμε την περαιτέρω πρόοδο της δεύτερης αξιολόγησης στη διάρκεια του επόμενου Eurogroup", αναφέρεται στη ίδια δήλωση.

Αν και στη δήλωση του Ντάισελμπλουμ δε δίνονται περισσότερες λεπτομέρειες, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έλεγαν νωρίτερα ότι οι δανειστές θα ζητούσαν σήμερα από την Ελλάδα να αποδεχθεί μέτρα ύψους 1,8 δις ευρώ μέχρι το 2018 και επιπλέον μέτρα επίσης ύψους 1,8 δις ευρώ μετά το 2018. Πρόκειται επομένως για μέτρα συνολικού ύψους πάνω από 3,5 δισ. ευρώ, τα οποία θα αφορούν στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και τον περιορισμό των δαπανών του συνταξιοδοτικού συστήματος.

«Υπάρχει συμφωνία για ενιαίο μέτωπο» έλεγε στο Reuters Ευρωπαίος αξιωματούχος, επισημαίνοντας ωστόσο ότι η έκβαση των σημερινών διαβουλεύσεων εξακολουθεί να είναι αβέβαιη. «Δεν είναι σαφές αν η Αθήνα θα αποδεχθεί τις προτάσεις μας» έσπευσε να συμπληρώσει.

Οι δανειστές της Ευρωζώνης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχουν καταλήξει μεταξύ τους σε συμφωνία για μια κοινή στάση που θα παρουσιάσουν στην Ελλάδα, δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Ευρωζώνης. «Υπάρχει συμφωνία για να παρουσιαστεί ένα κοινό μέτωπο στους Έλληνες», δήλωσε ο αξιωματούχος της ευρωζώνης, προσθέτοντας ότι η έκβαση της σημερινής συνάντησης με τους Έλληνες δεν είναι ακόμα ξεκάθαρη. «Τι θα βγει από αυτό, θα το δούμε», δήλωσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση