GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Κοινός τόπος στην ΕΕ: Τίποτα δεν είναι πλέον όπως πριν στις σχέσεις με τις ΗΠΑ

Τίποτα δεν είναι πλέον όπως πριν στις σχέσεις της Ευρώπης με τις ΗΠΑ. Ακόμα και στο παραδοσιακά φιλοατλαντικό Βέλγιο κυριαρχεί πια η ...


Τίποτα δεν είναι πλέον όπως πριν στις σχέσεις της Ευρώπης με τις ΗΠΑ. Ακόμα και στο παραδοσιακά φιλοατλαντικό Βέλγιο κυριαρχεί πια η διαπίστωση ότι ο Ντόναλντ Τραμπ συνιστά μια «μείζονα απειλή» για την Ευρώπη, κάτι που άλλωστε άφησε χθες σαφώς να εννοηθεί ο πρόεδρος της ΕΕ Ντόναλντ Τουσκ στην επιστολή του προς τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, ενόψει της άτυπης Συνόδου Κορυφής της Μάλτας. 

Η βελγική εφημερίδα La Libre Belgique αναφέρει χαρακτηριστικά ότι ο Τουσκ έβγαλε τα γάντια της διπλωματίας, ενώ η Le Soir χαρακτηρίζει καταπληκτικό το γεγονός ότι σε μόλις δέκα μέρες από την ανάληψη της εξουσίας από τον Tραμπ ο «μεγάλος αδερφός», ο ιστορικός σύμμαχος της γηραιάς ηπείρου, η «ομπρέλα» και ο αξιόπιστος εταίρος της διατλαντικής σχέσης μετατράπηκε σε εξωτερική απειλή για την επιβίωση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.

Ενδεικτικό είναι ασφαλώς το γεγονός ότι ακόμη και ο βασιλιάς του Βελγίου, Φίλιππος, κατά τη χθεσινή του ομιλία προς τις αρχές της χώρας, ανέφερε ότι το 2016 θα μείνει ως η χρονιά που σημαδεύτηκε από την απόφαση δύο μεγάλων φιλικών χωρών, των ΗΠΑ και της Βρετανίας "να στραφούν στον εαυτό τους, αντιστρέφοντας με αυτόν τον τρόπο το ρου της ιστορίας και υιοθετώντας μία στάση αντίθετη προς την παράδοσή τους". 

Ως προς τους πολιτικούς αναλυτές, χαρακτηριστικό είναι άρθρο της εφημερίδας De Standaard, όπου διατυπώνεται η άποψη ότι είναι πλέον πασιφανές ότι ο Tραμπ έχει αναγάγει τη διάλυση της ΕΕ σε μείζονα προτεραιότητά. Η εφημερίδα θεωρεί ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν θα πρέπει να «στουθοκαμηλίζουν», αλλά να βλέπουν κατάματα τη νέα πραγματικότητα αναλαμβάνοντας δράση.

"Οι μάσκες πλέον έπεσαν", προσθέτει, και πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι η ΕΕ και οι ΗΠΑ δεν μιλούν πλέον ως φίλοι και σύμμαχοι αλλά ως αντίπαλοι, ανταγωνιστές, ακόμα και ως εχθροί. Ιδίως η επίθεση Tραμπ κατά της Γερμανίας εξυπηρετεί αυτήν ακριβώς τη σκοπιμότητα, να σπείρει δηλαδή τη διχόνοια στη γηραιά ήπειρο προκαλώντας τη διάλυσή της, εκτιμά η εφημερίδα, η οποία όμως θεωρεί ότι η εχθρική στάση Tραμπ έναντι της Ευρώπης μπορεί να λειτουργήσει συσπειρωτικά και θεραπευτικά για την τελευταία.

Από τη μεριά της η De Morgen προχωρά ένα βήμα παραπέρα, διερευνώντας τους τρόπους με τους οποίους, τόσο οι ΗΠΑ όσο και η ανθρωπότητα μπορεί να απαλλαγεί από τον ‘τυφώνα Tραμπ', σημειώνοντας ότι ακόμα και στο στρατόπεδο των Ρεπουμπλικανών είναι πολλοί εκείνοι που θα έβλεπαν με χαρά την καθαίρεσή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση