GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ιερώνυμος: Όταν συνεργάζονται Εκκλησία και Πολιτεία κάνουν θαύματα

Την εκτίμησή του ότι αποτελεί σταθμό στον πολιτισμό της Αθήνας, αλλά και ότι θα συντελέσει στην ανάπτυξη όλης της Πλάκας, εξέφρασε ο ...


Την εκτίμησή του ότι αποτελεί σταθμό στον πολιτισμό της Αθήνας, αλλά και ότι θα συντελέσει στην ανάπτυξη όλης της Πλάκας, εξέφρασε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος για το πατρικό σπίτι της Αγίας Φιλοθέης, που από σήμερα λειτουργεί ως μουσείο.

Το μουσείο της Αγίας Φιλοθέης εγκαινιάσθηκε σήμερα από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος παρουσία του υπουργού Παιδείας Κωνσταντίνου Γαβρόγλου ως εκπροσώπου του πρωθυπουργού.

Στον χαιρετισμό του, ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος έκανε λόγο για τον Θεμιστοκλή, «ο οποίος όταν γίνονταν οι επιδρομές των Περσών έλεγε ότι την Αθήνα θα τη σώσουν τα ξύλινα τείχη και εννοούσε τα πλοία». Σε αυτό το σημείο και σε παραλληλισμό με το σήμερα, «σε μια εποχή που νομίζουμε ή νομίζουν ότι μπορούν να μας πνίξουν», μίλησε για την άποψή του ότι μπορεί να μας βοηθήσει ο πολιτισμός: «Αυτός ο πολιτισμός που φώτισε αυτούς που μας πολεμούν. Ο πολιτισμός που κρύβει πολλή δύναμη, αλλά περιφρονείται».

Ακολούθως, επισήμανε ότι «η Πλάκα είναι ένας χώρος πολιτισμικός, που αρχίζει και αναδεικνύεται και πάλι. Επομένως, τα εγκαίνια αυτού του χώρου είναι ένα κομμάτι αυτού του πολιτισμού και πρέπει να είμαστε χαρούμενοι», ανέφερε και πρόσθεσε πως «όσοι περάσουν από εδώ θα μάθουν ότι τον 16ο αιώνα, μέσα στη σκλαβιά, μια γυναίκα μόνη της κατόρθωσε να κάνει ένα τέτοιο έργο και να είναι το πρότυπο, ώστε να μπορούμε να πούμε ότι ο Ευρωπαϊκός Διαφωτισμός είναι διαφορετικός από τον Ελληνορθόδοξο».

Επιπλέον, μίλησε για τη δύναμη της συνεργασίας, καθότι «όταν συνεργαζόμαστε, με δυσκολίες πολλές φορές, Εκκλησία και Πολιτεία δημιουργούμε θαύματα. Και αυτά τα ερείπια εδώ, αυτός ο χώρος που αναγεννιέται, θα είναι ένα σχολείο μιας καινούργιας μορφής, στην τέχνη και στην καθημερινή ζωή». Εστίασε, επιπλέον, στην ανάγκη συνεργασίας και υπογράμμισε πως «είναι ανάγκη να συνεργαζόμαστε και να ζητάμε σημεία που θα συμπληρώνει ο ένας τον άλλο. Η Εκκλησία να δίνει πλούσια τα στοιχεία που έχει από την παράδοση και τη δική της ιδιοκτησία και η Πολιτεία να αίρει τις δυσκολίες και να βοηθάει με τον δικό της τρόπο, ώστε να δημιουργούνται τέτοιες εστίες. Εδώ θα είναι ένας πνεύμονας για όλους».

Εξάλλου, αναφέρθηκε στο ενδιαφέρον του κόσμου και στη συμμετοχή νέων ανθρώπων, 3.500 στο σύνολό τους, σε ένα πρόγραμμα ξενάγησης στα ιστορικά εκκλησάκια του κέντρου της Αθήνας, που πραγματοποιήθηκε από την Αρχιεπισκοπή με επικεφαλής τον πρωτοσύγκελό της π. Συμεών Βολιώτη.

Τη γενική ευθύνη της λειτουργίας του μουσείου θα έχει η φιλανθρωπική εταιρεία της Αρχιεπισκοπής «Αποστολή». Στην ομιλία του, ο γενικός διευθυντής της Κωνσταντίνος Δήμτσας, μεταξύ άλλων, ανακοίνωσε ότι η «Αποστολή» «επί τη ευκαιρία του σημερινού ιστορικού γεγονότος, ανακηρύσσει την Αγία Οσιομάρτυρα Φιλοθέη, την Αθηναία, Προστάτιδά της και αποφασίζει να τιμά πανηγυρικά τη μνήμη της εμπνεόμενη από το παράδειγμα της πίστης, της φιλανθρωπίας, της εθνικής και κοινωνικής δράσης και αλληλεγγύης, που η μεγάλη Αυτή Μάρτυς και Αγία των Αθηνών επέδειξε σε χρόνους ξενικής κατοχής και φοβερής δοκιμασίας για το Γένος».

Για τη σπουδαιότητα του έργου, αλλά και για τις προσπάθειες που κατέβαλε τόσο εκείνος όσο και η ομάδα του μίλησε ο επικεφαλής της ομάδας, αρχιτέκτων καθηγητής της Σχολής Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ Γιάννης Κίζης, που ανέλαβε την αποκατάστασή του.

Το νέο μουσείο στην Πλάκα είναι αρχοντικό της Τουρκοκρατίας που ανήκε στην αθηναϊκή οικογένεια των Μπενιζέλων, από την οποία καταγόταν και η Αγία Φιλοθέη (Συρίγα Μπενιζέλου, περ. 1520-1598). Στο κατώι υπάρχει στοά με κομψούς κυλινδρικούς κιονίσκους που στηρίζουν απλές καμάρες, ενώ μια πέτρινη κλίμακα οδηγεί από την αυλή στο ανώι. Ένα από τα ελάχιστα αρχιτεκτονικά κατάλοιπα της περιόδου της Τουρκοκρατίας και το παλαιότερο σπίτι της Αθήνας.

3 σχόλια

  1. «Πονοκέφαλος” για την Εκκλησία το κτηματολόγιο - «Αμφισβητεί» την εκκλησιαστική περιουσία
    =====================================================================================

    Προβλήματα σε πολλούς ναούς και μοναστήρια προκαλεί η ανάρτηση των δασικών χαρτών (Κτηματολόγιο), καθώς μεγάλες εκτάσεις αμφισβητούνται και για να γίνει η αποκατάσταση της νομιμότητας καλούνται να καταβάλουν σημαντικά ποσά. Τα τέλη υποβολής ενστάσεων θεωρούνται «απαγορευτικά», αφού τα έσοδά τους έχουν μειωθεί τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να χάσουν εκτάσεις.
    Το θέμα έφτασε πρόσφατα και στη Μονή Πετράκη με τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο (ΔΙΣ) να προσπαθεί να καταλήξει σε μια οικονομική συμφωνία με τα αρμόδια υπουργεία για το ειδικό τέλος άσκησης αντιρρήσεων κατά του περιεχομένου αναρτημένου δασικού χάρτη.
    «Δεν υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα», αναφέρει στον Ελεύθερο Τύπο ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος. Οπως εξηγεί, «το κόστος για την υποβολή ενστάσεων είναι πολύ υψηλό και πράγματι υπάρχει ο κίνδυνος να χαθούν εκτάσεις. Φανταστείτε, για έναν ναό -που πληρώνει ΕΝΦΙΑ κ.λπ.- και έχει χιλιάδες στρέμματα να πρέπει να πληρώσει το ποσό που προβλέπεται προκειμένου να καταθέσει την ένσταση».
    Στα προβλήματα που προκύπτουν από την ανάρτηση των δασικών χαρτών είχε αναφερθεί πριν από λίγες ημέρες και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, λέγοντας ότι στη χειρότερη περίπτωση η Εκκλησία ή θα πρέπει να αρνηθεί την ιδιοκτησία ή να προχωρήσει στην ένσταση, καταβάλλοντας 40 ευρώ ανά στρέμμα. Ο Αρχιεπίσκοπος στάθηκε ιδιαίτερα στην εκκλησιαστική περιουσία, τονίζοντας πως «είναι στο όνειρο και τη φαντασία. Είναι δεσμευμένη», ενώ όσον αφορά στο νόμο για τα δάση, έφερε το παράδειγμα μοναστηριών στη Βοιωτία, λέγοντας ότι οι υπηρεσίες διαχώρισαν εκκλησιαστικές από εθνικές γαίες.
    Την ίδια στιγμή, σε κάποιες Μητροπόλεις, όπως στην Καλαβρύτων και Αιγιαλείας ήδη λαμβάνουν τα μέτρα τους για τις δυσκολίες που παρουσιάζονται. Κατά τη διάρκεια ιερατικής σύναξης στη Μητρόπολη Καλαβρύτων, ιερείς ενημερώθηκαν λεπτομερώς από τον τοπογράφο-μηχανικό Αντώνη Καπαρό. Ο ίδιος ανέδειξε τα προβλήματα από την ανάρτηση των δασικών χαρτών και ζήτησε από τους ιερείς να κινηθούν γρήγορα, ώστε να καταθέσουν τις αντιρρήσεις τους, όπου βέβαια παρουσιάζονται ως δασικές κάποιες εκμεταλλεύσιμες εκτάσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ας έρθουμε λοιπόν τώρα στο θέμα της ακίνητης περιουσίας της εκκλησίας...

    N Bράχος

    Που βρήκε άραγε η εκκλησία όλη αυτή την τεράστια ακίνητη περιουσία;;;
    Εκτός από τα ακίνητα που πολλοί αφελείς τους παραχωρούν με τις διαθήκες τους, είτε πειθόμενοι από αυτούς, είτε πιστεύοντας ότι έτσι θα σώσουν την ψυχή τους, κάνοντας κάτι "θεάρεστο"...!!!, όλη την υπόλοιπη γη που κατέχουν την έχουν αποκτήσει με την παραχώρηση προνομίων από τους σουλτάνους προς τα μοναστήρια, για κατοχή γης... αυτό δε είναι και το επιχείρημα που χρησιμοποιούν και οι ίδιοι για να κατοχυρώσουν την "νομιμότητα" αυτής της ιδιοκτησίας, λέγοντας ότι "εμείς, αυτή τη γη την έχουμε νόμιμα, αφού μας την έδωσαν οι σουλτάνοι με επίσημα σουλτανικά φιρμάνια...
    Και ερωτώ... σε μια εποχή όπου βασίλευε ο νόμος του σπαθιού και της βίας από μια βάρβαρη κατοχή όπως η τουρκοκρατία, γιατί κάποιος σουλτάνος να ήθελε να κάνει ένα τέτοιο δώρο στην εκκλησία;;;... γιατί να ήθελε να χαρίσει γη ειδικά σε αυτούς;;; γιατί θα ήθελε να τους δώσει προνόμια μεταξύ των οποίων και το προνόμιο κατοχής γης;;;... μήπως έτσι ξεπλήρωνε κάποιο "συμβόλαιο";;;... μήπως ανταπέδιδε κάποια υπηρεσία που του είχαν προσφέρει και συνέχιζαν να του προσφέρουν;;;... γιατί δεν χάριζε γη και σε όλους τους άλλους Έλληνες και κυρίως στους ακτήμονες;;;... όταν είσαι σε θέση απόλυτης ισχύος, χαρίζεις κάτι μόνο σε "φιλαράκια" σου και σε αμέσους "συνεργάτες" σου... το γεγονός δε αυτό, από μόνο του, αποδεικνύει περίτρανα ότι η εκκλησία κατά την τουρκοκρατία ήταν συνεργάτης των Τούρκων, με ρόλο τη συντήρηση της υποταγής των Ελλήνων στον τουρκικό ζυγό... και για τον ρόλο της αυτό ανταμειβόταν... (το κρέμασμα του πατριάρχη δεν ήταν πράξη "ηρωικού μάρτυρος", αλλά έγινε γιατί δεν κατάφερε να ανταπεξέλθει στην υποχρέωση του αυτή, με την εκδήλωση της επανάστασης...)...

    Έτσι λοιπόν, ένα μεγάλο κομμάτι Ελληνικής γης, περιήλθε στα χέρια της εκκλησίας απευθείας με τα σουλτανικά φιρμάνια... το άλλο κομμάτι όμως το άρπαξε η εκκλησία από τους ιδιοκτήτες του με δόλο, εκμεταλλευόμενη ακριβώς αυτό το προνόμιο, του δικαιώματος κατοχής γης... τι γινόταν λοιπόν???... όσοι μικροϊδιοκτήτες γης κινδύνευαν να την χάσουν, τότε την έδιναν στα μοναστήρια για να την σώσουν. (την "έγραφαν" που λέμε )... και βέβαια κατέλεγαν κολίγοι στα μοναστήρια και η γη τους έκανε φτερά, με καθόλα "νόμιμες" διαδικασίες...
    Αυτοί λοιπόν είναι οι "υπηρέτες του Θεού" επί της γης και έτσι αποκτήθηκαν αυτές οι τεράστιες εκτάσεις που σήμερα κατέχουν και για τις όποιες δεν θέλουν να πληρώσουν φόρους...
    Σημειωτέον δε ότι κατέχουν τα καλύτερα φιλέτα γης σε όλη την Ελλάδα... τα πιο ομαλά, τα πιο εύφορα, τα πιο προνομιούχα...
    Εκτός αυτού, η ακόμα μεγαλύτερη πρόκληση είναι ότι όλο αυτό το παπαδαριό, δηλαδή όλα αυτά τα παράσιτα, είναι δημόσιοι υπάλληλοι...!!! δηλαδή εμείς πληρώνουμε με τους φόρους μας για να τους συντηρούμε, με τους μισθούς τους, τα δώρα τους κ.τ.λ... και αυτοί, έχοντας εμπεδώσει πλήρως τον ρόλο τους και έχοντας προσαρμοστεί πλήρως στην δημοσιοϋπαλληλική πρακτική, έχουν μετατραπεί και αυτοί σε δημόσια χαμόγια, όπου είναι συνέχεια με το χέρι απλωμένο, όχι μόνο περιμένοντας "φακελάκι" αλλά κυρίως, απαιτώντας και εκβιάζοντας "φακελάκι" για τις "υπηρεσίες μεσιτείας" προς το Θεό τους που προσφέρουν...!!! τόσα για να παντρευτείς, τόσα για να βαπτισθείς, ποσά για να πεθάνεις, τόσα για να έρθω σπίτι σου να κάνω αγιασμό, τόσα για να διαβάσω τρισάγιο στον τάφο του συγγενή σου, κ. τ. λ... κι αν δεν τα "ρίξεις" δεν έχει "υπηρεσία"... τα παραδείγματα άπειρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ας έρθουμε λοιπόν τώρα στο θέμα της ακίνητης περιουσίας της εκκλησίας...

    N Bράχος

    2. Που βρήκε άραγε η εκκλησία όλη αυτή την τεράστια ακίνητη περιουσία;;;


    Αν λοιπόν αυτή η κυβέρνηση θέλει πράγματι να γυρίσει σελίδα στη χώρα, να κάνει την ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ, ξεριζώνοντας όλα τα καρκινώματα και τη σαπίλα που κατατρώγει το ιερό σώμα αυτής της χώρας, τότε πρέπει να βάλει βαθειά το μαχαίρι σε όλα ανεξαιρέτως τα καρκινώματα και στην περίπτωση της εκκλησίας προτείνω τα εξής:

    1) Δήμευση όλης της περιουσίας γης που κατέχει η εκκλησία, με σουλτανικά φιρμάνια... Που την βρήκε τη γη και τους την χάρισε ο σουλτάνος?... δική του ήτανε ή δούλεψε και την απόκτησε;;; ο σουλτάνος ήταν δύναμη κατοχής και άρα οποιαδήποτε ενέργεια του είναι παράνομη και ακυρώνεται αυτόματα μετά την λήξη της κατοχής και της κυριαρχίας του... με την ίδια λογική θα μπορούσαν και οι Γερμανοί το ΄40, σαν δύναμη κατοχής, να μοιράσουν γη σε δικούς τους ευνοούμενους με αποφάσεις και "φιρμάνια"... Τέτοια λίγα περιστατικά έγιναν πράγματι επί γερμανικής κατοχής και ακυρώθηκαν αμέσως μετά την απελευθέρωση ως παράνομα...

    2) Επιβολή φόρου μεγάλης (τεράστιας) ακίνητης περιουσίας στην εκκλησία, με τους ίδιους όρους και τις ίδιες φορολογικές κλίμακες, ακριβώς, όπως θα γίνει και για όλους τους άλλους... Ειδικά σε αυτή την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης που κινδυνεύει η εθνική μας ανεξαρτησία, όπως είπε και ο πρωθυπουργός... Τους παπάδες δεν τους νοιάζει αν θα καταρρεύσει η χώρα, γιατί αυτοί με όσα έχουν πάντα θα την περνάνε φίνα... η χρεοκοπία και η καταστροφή είναι για εμάς τα κορόιδα και σ’ αυτούς δεν καίγεται καρφί για εμάς...

    3) Φορολόγηση όλων ανεξαιρέτως των εισοδημάτων της εκκλησίας με τις ίδιες κλίμακες όπως θα ισχύσει για όλες τις επιχειρήσεις... πέρα από τα παραμύθια περί φιλανθρωπικού έργου, μαγαζί είμαι... και μάλιστα μαγαζί γωνιά...
    4) Άμεσος και πλήρης διαχωρισμός μεταξύ εκκλησιάς και κράτους... να πάψουν οι παπάδες να πληρώνονται από το δημόσιο, δηλαδή από εμάς τους πολίτες... με την ίδια λογική, ένας Έλληνας μουσουλμάνος θα απαιτούσε να είναι και ο ιμάμης δημόσιος υπάλληλος, ή κάποιος λειτουργός άλλου δόγματος, εφόσον οι οπαδοί του είναι φορολογούμενοι πολίτες... Εξάλλου με την τόσο μεγάλη περιουσία που έχουν, ας πληρώνουν τους παπάδες τους οι ίδιοι... αλλά σαν γνήσια, ασύδοτα αρπακτικά τα θέλουν όλα δικά τους... και την περιουσία ατόφια, και να μην πληρώνουν φόρους και να συντηρούνται από εμάς και να μας αρμέγουν εκβιάζοντας τα "φακελάκια" τους...

    Σκεφτείτε πόσα χρήματα θα εξοικονομούσε το δημόσιο -δηλαδή λεφτά δικά μας- μόνο από το να έπαυε να πληρώνει μισθούς, δώρα και συντάξεις σε όλη αυτή την σαπίλα, σε όλο αυτό το κόπρο-παπαδομάνι, τους αναίσχυντους εκμεταλλευτές και εμπόρους του μεταφυσικού φόβου και αγωνίας των ανθρώπων...

    Το μόνο που χρειάζεται είναι τόλμη και αποφασιστικότητα από την μεριά της κυβέρνησης... και να μην φοβηθεί τίποτα, ούτε το πολιτικό κόστος... όσο κόσμο και να επηρεάζει η εκκλησία, δεν μπορεί να κάνει τίποτα... ίσα--ίσα, αν βάλει χέρι στην εκκλησία, κερδισμένη πολιτικά θα βγει, γιατί θα ικανοποιήσει το αίσθημα δικαίου όλων ημών των υπολοίπων πολιτών...
    Τόλμη και αποφασιστικότητα χρειάζεται και να έχει οδηγό την φράση του μεγάλου μας ήρωα Θ. ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ... "φωτιά και τσεκούρι στους προσκυνημένους"... ( για να παίρνουμε τα μηνύματα της σημασίας των ημερών)...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση