GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Οι δανειστές ξανάρχονται με στόχο συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο

Με στόχο να πετύχουν μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο με τις ελληνικές αρχές μέσα σε 2 εβδομάδες εβδομάδων - σε συνέχεια της συμφωνίας...


Με στόχο να πετύχουν μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο με τις ελληνικές αρχές μέσα σε 2 εβδομάδες εβδομάδων - σε συνέχεια της συμφωνίας επί της αρχής που επιτεύχθηκε στο Eurogroup της περασμένης Δευτέρας -  επιστρέφουν την Τρίτη οι επικεφαλής της αποστολής των θεσμών στην Αθήνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού/Μακεδονικού Πρακτορείο Ειδήσεων που πηγάζουν από τους θεσμούς, τόσο η ευρωπαϊκή πλευρά του «κουαρτέτου» όσο και το ΔΝΤ θεωρούν εφικτό αυτό το στόχο. Προκειμένου να στεφθεί με επιτυχία αυτή η αποστολή θα πρέπει οι τέσσερις εκπρόσωποι των θεσμών να υπογράψουν μια συμφωνία (staff level agreement) με τις ελληνικές αρχές που θα αφορά: 1) τα εναπομείναντα προαπαιτούμενα της δεύτερης αξιολόγησης, συμπεριλαμβανομένων των μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας και 2) το πακέτο επιπλέον μέτρων για το 2019-2020 που θα περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις στον τομέα της φορολογίας και των συντάξεων, αλλά και τα αντισταθμιστικά, «θετικά» μέτρα προκειμένου να μη διακυβευθεί η ανάπτυξη στην Ελλάδα. Οι Βρυξέλλες εκτιμούν πως πλέον οι συνθήκες είναι οι κατάλληλες προκειμένου να κλειδώσει αυτή η συμφωνία χωρίς απρόοπτα. 

Διαβάστε σχετικά: Το μεγάλο παιγνίδι της αξιολόγησης: Πάμε για δόση 10 δισεκατομμύρια

Εν όψη των νέων διαπραγματεύσευων , ο Επίτοπος Μοσκοβισί επανέλαβε ότι χρειάζεται ένα «ισορροπημένο» πακέτο μεταρρυθμίσεων, που θα οδηγήσει σε καλύτερα στοχευμένες πολιτικές στήριξης των πιο ευάλωτων τμημάτων του ελληνικού πληθυσμού. 

«Τα πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι η ελληνική οικονομία έχει αποδώσει καλά τους τελευταίους μήνες. Το 2016 επέστρεψε η ανάπτυξη και η Ελλάδα αναμένεται να ξεπεράσει σημαντικά τους δημοσιονομικούς της στόχους. Επομένως, το πακέτο πολιτικής θα πρέπει να είναι ισορροπημένο με την έννοια ότι τα μέτρα που θα ληφθούν προκειμένου να αυξηθούν τα έσοδα θα αντισταθμιστούν από μέτρα στήριξης της ανάπτυξης, των επενδύσεων και της κοινωνικής συνοχής», τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Π. Μοσκοβισί, συμπληρώνοντας πως  «ένα ισορροπημένο πακέτο θα πρέπει να διασφαλίζει ότι το βάρος από όποια περαιτέρω προσαρμογή θα λαμβάνει υπόψη τη δυνατότητα πληρωμής και θα οδηγήσει σε καλύτερα στοχευμένες πολιτικές στήριξης των πιο ευάλωτων τμημάτων του ελληνικού πληθυσμού». 

Συνεχίζοντας ο Π. Μοσκοβισί αναφέρει  πως «η διασφάλιση της επίτευξης του στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 3,5% του ΑΕΠ το 2018 - κάτι που η Επιτροπή αναμένει ότι θα γίνει, σύμφωνα με τις χειμερινές της προβλέψεις- θα πρέπει να συμπληρώνεται καταλλήλως με μέτρα στήριξης της ελληνικής οικονομίας σε μακροπρόθεσμο διάστημα. Τα συγκεκριμένα μέτρα θα πρέπει να διευκρινιστούν τις επόμενες εβδομάδες και δεν πρέπει να λειτουργήσουν ως μέσα που ανατρέπουν τις ήδη εφαρμοσμένες σημαντικές μεταρρυθμίσεις». 

Ερωτηθείς από το ΑΠΕ-ΜΠΕ σχετικά με τις πρωτοβουλίες που ανακοίνωσε ο ίδιος την περασμένη Δευτέρα για τη χρηματοδότηση ενεργών πολιτικών απασχόλησης στην Ελλάδα, ο Π. Μοσκοβισί σημείωσε πως «το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο ήδη στηρίζει την Ελλάδα αναφορικά με τις ενεργές πολιτικές στην αγορά εργασίας, συμπεριλαμβανομένου ενός σχήματος δημοσίων έργων που συνδυάζει θέσεις εργασίας με εκπαίδευση». Τόνισε, δε, πως «η Επιτροπή συζητά την πιθανότητα ένα μεγαλύτερο μερίδιο του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου να αφιερωθεί σε αυτές τις πολιτικές, συμπεριλαμβανομένων προγραμμάτων που στηρίζουν τους νέους που δεν βρίσκονται ούτε σε απασχόληση ούτε σε εκπαίδευση».

«Η Επιτροπή διερευνά ακόμα το κατά πόσο η Ελλάδα, χάρη στην υπεραπόδοση των στόχων της, θα μπορούσε να αυξήσει τις δικές της δαπάνες σε ενεργές πολιτικές απασχόλησης, ενώ παράλληλα συζητά το αίτημα της Ελλάδας για ένα δάνειο από την Παγκόσμια Τράπεζα που θα στόχευε σε τέτοιες πολιτικές», ανέφερε επίσης ο Γάλλος επίτροπος, ενώ καταλήγοντας υπογράμμισε πως οι «δράσεις για την αντιμετώπιση της νεανικής ανεργίας, τη βελτίωση των σχημάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης, την επανένταξη των μακροχρόνια ανέργων καθώς και για ένα υγιές κοινωνικό δίχτυ ασφάλειας θα είναι ζωτικής σημασίας για το μέλλον της Ελλάδας».

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση