GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Παυλόπουλος: Να σεβαστούν όλοι την έννοια της ειρήνης και του διεθνούς δικαίου

«Λέμε προς κάθε κατεύθυνση, προς όλους τους γείτονες, τους εταίρους μας, αλλά και πέραν των εταίρων μας, στους γείτονες δίπλα, πέρα από τ...


«Λέμε προς κάθε κατεύθυνση, προς όλους τους γείτονες, τους εταίρους μας, αλλά και πέραν των εταίρων μας, στους γείτονες δίπλα, πέρα από το Αιγαίο, ότι είμαστε εδώ σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, να συμπορευτούμε, να μοιραστούμε μαζί τις δοκιμασίες και τα προβλήματα, προκειμένου να κτίσουμε μία ειρήνη, η οποία είναι προς όφελος όλων των κρατών και όλων των λαών. Αλλά είναι σαφές, ότι οφείλουμε ως λαός, όχι μόνο ως ελληνικός, αλλά και ως ευρωπαϊκός, να υπερασπιστούμε εκείνα που το διεθνές δίκαιο αναγνωρίζει και στην πατρίδα μας και στην Ευρώπη».

Αυτά τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, στην αντιφώνησή του προς τον δήμαρχο Καλαμάτας, Παναγιώτη Νίκα, κατά διάρκεια του επίσημου γεύματος για τη σημερινή γιορτή της πολιούχου, Παναγίας Υπαπαντής.

Επίσης, ο κ. Παυλόπουλος σημείωσε ότι «η σημερινή γιορτή σημαίνει ότι ο χριστιανισμός διδάσκει τη ειρήνη και την αγάπη, που είναι μία άλλη θεμελιώδης αξία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κυρίως την αξία του λαού μας και της πατρίδας μας». Όπως ανέφερε, «είμαστε λαός ειρηνικός, που ποτέ δεν έκανε πολέμους κατακτήσεων, σεβάστηκε την ειρήνη και την επεδίωξε με κάθε τρόπο».

«Αλλά είμαστε και ένας λαός, που μέσα από την ιστορία του, όταν χρειάστηκε να υπερασπιστούμε τα ιερά και τα όσια το πράξαμε, το πράττουμε και θα το πράξουμε», πρόσθεσε. «Η σημερινή γιορτή, όμως, σημαίνει ότι ο χριστιανισμός διδάσκει την ειρήνη και την αγάπη, που είναι μία άλλη θεμελιώδης αξία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κυρίως, όμως, την αξία του λαού μας και της πατρίδας μας», επεσήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας».

«Αλλά είναι σαφές, ότι οφείλουμε ως λαός όχι μόνο ως ελληνικός, αλλά και ως ευρωπαϊκός, να υπερασπιστούμε εκείνα που το διεθνές δίκαιο αναγνωρίζει και στην πατρίδα μας και στην Ευρώπη», τόνισε για να συμπληρώσει: «Δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι η Ελλάδα, εκτός των άλλων, είναι και θεματοφύλακας και υπερασπιστής των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και αυτό θα το πράξουμε. Καλούμε, λοιπόν, όλους να σεβαστούν αυτήν την έννοια της ειρήνης και του διεθνούς δικαίου, τούτες τις ώρες, όπου οι λαοί πρέπει να ζήσουν, να δημιουργήσουν και να αντιμετωπίσουν την κρίση. Καλούμε τον καθένα να αντιληφθεί αυτές τις έννοιες, τις οποίες ο πολιτισμός μας, η θρησκεία μας, αναδεικνύουν συνεχώς. Τα ιδανικά της αλληλεγγύης και της ειρήνης, αυτά που θα καθοδηγούν τα βήματά μας και την πορεία μας ως Ελλήνων στο διηνεκές».

Ακόμη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι «με βάση τη κληρονομιά μας θα υπερασπιστούμε και εκείνο το οποίο μάς ανήκει, όχι μόνο με την έννοια του έθνους και του λαού της Ελλάδας, αλλά και με την έννοια ενός έθνους και λαού που υπερασπίζεται και το ευρωπαϊκό όραμα και το ευρωπαϊκό ιδεώδες».

Αναφερόμενος στη σημερινή γιορτή της Υπαπαντής, σημείωσε: «Όλοι εμπνέονται από τα διδάγματα εκείνα, τα οποία αποπνέει αυτή η μεγάλη θεομητορική γιορτή. Διδάγματα, που, σήμερα ιδίως, αποκτούν ιδιαίτερη σημασία στους σημερινούς ταραγμένους καιρούς». «Θέλω να τονίσω για μία ακόμη φορά και το λέω από εδώ την Καλαμάτα, αλλά ισχύει για όλη την Ελλάδα, αλλά και για την ευρωπαϊκή μας οικογένεια, ότι αυτή η γιορτή μάς θυμίζει ποια είναι η ουσία της χριστιανοσύνης», επεσήμανε και πρόσθεσε:

«Η χριστιανοσύνη είναι ένας από τρεις μεγάλους πυλώνες της ευρωπαϊκής μας οικογένειας. Το ευρωπαϊκό οικοδόμημα θεμελιώθηκε πάνω στην αρχαία Ελλάδα και το πνεύμα της, το πνεύμα της ελευθερίας και της δημοκρατίας, το πνεύμα της δημιουργίας στη Ρώμη, η οποία μάς έδωσε την έννοια των θεσμών και των νόμων και κατ' επέκταση του κράτους δικαίου». «Είναι εκείνη που διδάσκει την έννοια της αγάπης και της αλληλεγγύης και ξέρουμε όλοι ότι η Ευρώπη κτίστηκε πάνω στην έννοια της αλληλεγγύης».

«Δεν θα παύω να θυμίζω ότι η πρώτη διακήρυξη ενός από τους πατέρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που βρίσκεται στο προοίμιο όλων των ιδρυτικών συνθηκών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι ακριβώς η διακήρυξη του Σούμαν, που λέει ότι βάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι η αλληλεγγύη», ανέφερε ο κ. Παυλόπουλος για να συμπληρώσει: «Κτίστηκε όλο το οικοδόμημα και εκεί πρέπει να στηριχθεί. Αν η Ευρώπη χάσει αυτήν την έννοια, τότε από εκεί και πέρα θα χάσει τον συνεκτικό κρίκο, ο οποίος την κρατά όρθια και την οδηγεί να πορευτεί στο μέλλον, για να διαγράψει τον δικό της ιστορικό ρόλο. Γιατί η Ευρώπη έχει ρόλο, όχι μόνο για τους λαούς της, αλλά για ολόκληρη την ανθρωπότητα, αφού χωρίς την Ευρώπη δεν μπορεί να υπάρξει, ούτε πρόοδος, ούτε ειρήνη».

Όπως ανέφερε, «η χριστιανοσύνη είναι εκείνη που μας θυμίζει, και ιδίως μία τέτοια γιορτή, πως εμείς οι λαοί της Ευρώπης πρέπει να πορευτούμε και πως πρέπει να εκτελούμε τις υποχρεώσεις μας στο ακέραιο, αλλά και πως πρέπει να είμαστε αλληλέγγυοι στους άλλους».

«Εμείς οι Έλληνες, σε αυτό το σημείο, το έχουμε δείξει όλα αυτά τα χρόνια και σε πολύ δύσκολες στιγμές δείξαμε μεγάλη αλληλεγγύη προς καθένα στην Ευρώπη και όχι μόνο. Το αποδεικνύουμε και σήμερα στο μεγάλο προσφυγικό ζήτημα, που εμείς οι ίδιοι είμαστε εκείνοι, όπου παρά τις τεράστιες θυσίες που υφίσταται ο ελληνικός λαός, μέσα στην κρίση, επιτελούμε το καθήκον μας απέναντι στον άνθρωπο, όπως διδάσκει ο πολιτισμός μας και το διεθνές δίκαιο», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Μάλιστα, σε αυτό το σημείο, ανέφερε: «Ζητούμε και από τους άλλους εταίρους μας να αφήσουν φοβικά σύνδρομα, να συνταχθούν προς αυτήν την κατεύθυνση, γιατί και αυτήν τη μεγάλη δοκιμασία, που είναι δοκιμασία υπεράσπισης του ανθρώπου, πρέπει να την φέρουμε εις πέρας μαζί». Επίσης, σημείωσε ότι «η αλληλεγγύη είναι κανόνας δικαίου για την Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι υποχρεώσεις που πρέπει να τηρούνται και από νομική άποψη, και όποιος δεν τηρεί αυτές τις υποχρεώσεις, πέρα από το ότι παραβιάζει τις αρχές του ευρωπαϊκού πολιτισμού, ταυτόχρονα παραβιάζει και τις υποχρεώσεις του και υπάρχουν κυρώσεις για αυτό, γιατί δεν μπορεί να μην σεβόμαστε το ευρωπαϊκό κεκτημένο, το θεσμικό κεκτημένο, το οποίο είναι μέρος του ευρωπαϊκού κράτους δικαίου».

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση