GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Κόντρα στη Βουλή για τα «Σχολικά Γεύματα»

Ότι προσπαθούν να μπλοκάρουν την έναρξη του προγράμματος «Σχολικά Γεύματα» κατηγόρησε τα κόμματα που αντιδρούν στην εν λόγω τροπολογία, η...


Ότι προσπαθούν να μπλοκάρουν την έναρξη του προγράμματος «Σχολικά Γεύματα» κατηγόρησε τα κόμματα που αντιδρούν στην εν λόγω τροπολογία, η αναπληρωτής υπουργός αρμόδια για την Κοινωνική Αλληλεγγύη Θεανώ Φωτίου, μιλώντας σήμερα στη Βουλή. Μολονότι κόμματα της αντιπολίτευσης δεν αρνούνται την ανάγκη να προχωρήσει το πρόγραμμα, επικρίνουν την κυβέρνηση για την πρόβλεψη τους πρώτους τρεις μήνες το πρόγραμμα να υλοποιηθεί μέσω δυνατότητας σύναψης των σχετικών συμβάσεων με απευθείας αναθέσεις.

«Εμείς με αυτή την τροπολογία ξεκινάμε επίσημα ένα μεγάλο πρόγραμμα 11.000.000 γευμάτων για το 2017 των οποίων η ανάθεση και η υλοποίηση θα γίνει με βάση τους διεθνείς διαγωνισμούς και θα είναι κόστους 24,3 εκατομμυρίων ευρώ», είπε η αναπληρωτής υπουργός και πρόσθεσε ότι το πρόγραμμα «Σχολικά Γεύματα» δεν ξεκίνησε νωρίτερα επειδή τα χρήματα εξασφαλίστηκαν τον Ιανουάριο.

Η κ. Φωτίου διευκρίνισε ότι το πρόγραμμα ξεκινάει πιλοτικά, μέχρι το Πάσχα και αφορά σε 350.000 γεύματα (σ.σ. από το σύνολο των 11.000.000 γευμάτων), για 35 ημέρες σε 10.000 μαθητές σε σχολεία δήμων της Θεσσαλονίκης. Ανέφερε επίσης ότι και η κοινοτική νομοθεσία τηρείται αφού ορίζει ότι είναι δυνατή η προσφυγή σε απευθείας ανάθεση αν η εκτιμώμενη αξία είναι κάτω των 750.000 ευρώ, ενώ το υπουργείο έχει ομόφωνη γνώμη από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων ότι μπορεί να προχωρήσει για την πιλοτική εφαρμογή με τον σχεδιασμό που έχει εκπονήσει.

Νωρίτερα ο εισηγητής της ΝΔ Ανδρέας Κατσανιώτης είχε δηλώσει ότι ενώ το κόμμα του είναι σύμφωνο με την παροχή σχολικών γευμάτων, η τροπολογία θέτει μείζονα ηθικά και πολιτικά προβλήματα. «Έχουμε βάσιμες υποψίες ότι ο στόχος σας δεν είναι, βέβαια, η ενίσχυση των μαθητών, αλλά η ψηφοθηρία σε συνδυασμό με εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε αναθέσεις», είπε ο βουλευτής και πρόσθεσε ότι η ΝΔ καλεί την κυβέρνηση να δημιουργήσει ένα ισχυρό θεσμικό πλαίσιο με κανονικές διαγωνιστικές διαδικασίες και όρους απόλυτης διαφάνειας περιλαμβάνοντας μάλιστα όλη την Ελλάδα, ώστε να εφαρμοστεί σωστά ο κοινωνικός ρόλος του μέτρου, διαφορετικά η κυβέρνηση δεν διστάζει να εμπορευτεί τον ανθρώπινο πόνο για αναθέσεις σε «ημετέρους».

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη λέει «ναι» στα σχολικά γεύματα, είπε η Εύη Χριστοφιλοπούλου, όμως, συγχωροχάρτι για απευθείας ανάθεση και 800.000 ευρώ δεν μπορεί να δώσει. Η κ. Χριστοφιλοπούλου ζήτησε από την κυβέρνηση να αποδεχθεί πρόταση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, οι συμβάσεις να γίνουν τους πρώτους τρεις μήνες (μέχρι να ξεκινήσει ο διεθνής διαγωνισμός) από τους δήμους με τις προβλεπόμενες όμως διαδικασίες.

«Θα ψηφίσουμε «ναι» στην τροπολογία των σχολικών γευμάτων, αν και δεν καλύπτουν το σύνολο των αναγκών», είπε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης και πρόσθεσε: «η κυβέρνηση, μετά από δύο χρόνια έρχεται και λέει: "δέκα χιλιάδες γεύματα και πιο μετά εβδομήντα χιλιάδες γεύματα", όταν επτακόσιες χιλιάδες παιδιά στην Ελλάδα υποσιτίζονται, παρόλο που το ΚΚΕ είχε καταθέσει συγκεκριμένη τροπολογία για να καλύπτονται όλα τα παιδιά, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, κι είχε αρνηθεί η Κυβέρνηση τότε την τροπολογία που είχε καταθέσει το ΚΚΕ».

Είμαστε σαφώς υπέρ του θεσμού, ο οποίος συμπεριλαμβάνεται και στο δικό μας πρόγραμμα για την παιδεία, είπε ο βουλευτής του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς, αλλά χαρακτήρισε προβληματικό το γεγονός ότι «για μία ανάγκη που είναι γνωστή εδώ και καιρό -τα σχολικά γεύματα δεν είναι κάτι που προέκυψε τον τελευταίο μήνα, είναι κάτι που υπάρχει εδώ και αρκετό καιρό- φτάνουμε την τελευταία στιγμή και καταφεύγουμε σε απευθείας ανάθεση για ένα κομμάτι του έργου μέχρι να ολοκληρωθεί ο κανονικός διαγωνισμός».

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση