GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Αποχώρησε ξαφνικά ο Ακιντζί από τις συνομιλίες με τον Αναστασιάδη

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί αποχώρησε από τις συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, σύμφωνα με την ...


Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί αποχώρησε από τις συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση του ΡΙΚ και το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, που επικαλούνται καλά πληροφορημένες πηγές.

Ο Πρόεδρος Αναστασιαδης και ο Μουσταφά Ακινζί συναντήθηκαν σήμερα για πρώτη φορά, μετά το θέμα που δημιούργησε η τουρκική πλευρά με πρόσχημα την νομοθετική τροπολογία που εισάγει αναφορά στα σχολεία για την επέτειο του ενωτικού δημοψηφίσματος του 1950.

Η τηλεόραση του ΡΙΚ μετέδωσε ότι δεν είναι ακόμη σαφές κατά πόσο ο Ακιντζί αποχώρησε από τη σημερινή συνάντηση ή από την όλη διαδικασία των συνομιλιών.

Σε δηλώσεις του ο κ. Ακιντζί, είπε ότι ο κ. Αναστασιάδης «δεν μπόρεσε να καταλάβει τη βαρύτητα που έχει το ζήτημα για την τουρκοκυπριακή κοινότητα, το προσεγγίζει περιφρονητικά και δεν θέλει να καταλάβει τις διαστάσεις του». 

Πρόσθεσε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά περιμένει ένα βήμα από τον Ελληνοκύπριο ηγέτη όσον αφορά το θέμα της πολιτικής ισότητας, λέγοντας ότι περιμένει να προετοιμάσει πλέον την κοινότητα του στο θέμα της εκ περιτροπής προεδρίας.

Επίσης, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης ζητά την παρέμβαση του γ.γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουντέρες, προς τον πρόεδρο Αναστασιάδη για να ακυρωθεί η απόφαση της Βουλής για το ενωτικό δημοψήφισμα. Σύμφωνα με τουρκοκυπριακά μέσα ενημέρωσης, ο Ακιντζί αναφέρει στην επιστολή ότι «αν η απόφαση δεν ακυρωθεί, θα είναι ένα σοβαρό χτύπημα στις προσπάθειες να οικοδομηθεί η εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο πλευρών στην Κύπρο».

Τα Ηνωμένα Έθνη προσπαθούν να εκτονώσουν την κατάσταση που δημιουργήθηκε, επιδιώκοντας χωριστές συναντήσεις με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων.

Στις 4.00 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του Έσπεν Μπαρθ Άιντε με τον Μουσταφά Ακιντζί, ενώ κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι επί του παρόντος δεν έχει καθοριστεί συνάντηση του κ. Αναστασιάδη με τον κ. Άιντε. Οι ίδιες πηγές τόνισαν ότι ο κ. Αναστασιάδης θέτει ως προϋπόθεση για μια τέτοια συνάντηση, να τοποθετηθούν τα Ηνωμένα Έθνη με γραπτή δήλωση για το ποιος είχε αποχωρήσει από τη σημερινή συνάντηση.

"Χάθηκε η εμπιστοσύνη μεταξύ των κοινοτήτων"

Ο ειδικός σύμβουλος του γ.γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Έσπεν Άιντα, μετά την συνάντηση του με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι χάθηκε η εμπιστοσύνη μεταξύ των κοινοτήτων. 

«Το σημαντικό τώρα είναι να αντιμετωπίσουμε τις τελευταίες εξελίξεις, ώστε να ξαναχτίσουμε την εμπιστοσύνη που χάθηκε μεταξύ των κοινοτήτων», είπε.

Οι «τελευταίες εξελίξεις», για τις οποίες έκανε λόγο ο κ. Άιντα, είναι η απόφαση της κυπριακής Βουλής να τιμάται στα σχολεία μέσης εκπαίδευσης η επέτειος του ενωτικού δημοψηφίσματος του 1950 και οι αντιδράσεις των Τουρκοκυπρίων που ακολούθησαν.

Σε ερώτηση, εάν είδε στην ελληνοκυπριακή πλευρά, βούληση για να αλλάξει η απόφαση της Βουλής, ο κ. Άιντα απάντησε ότι είναι μια καλή ερώτηση, «αλλά στο λάθος άτομο». Ανέφερε ότι και ο ίδιος περιμένει να δει τι θα βγει από την αυριανή συνάντηση των ηγετών, αφού το θέμα θα είναι στην ατζέντα της συνάντησης τους, πρόσθεσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση