GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Μητσοτάκης: Εμείς δε σπεκουλάρουμε πάνω σε θανάτους ανθρώπων

Συνάντηση με παραγωγικούς και επιστημονικούς φορείς της Λέσβου είχε σήμερα το μεσημέρι στο Επιμελητήριο Λέσβου ο πρόεδρος της Νέας Δη...


Συνάντηση με παραγωγικούς και επιστημονικούς φορείς της Λέσβου είχε σήμερα το μεσημέρι στο Επιμελητήριο Λέσβου ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης. Οι επιπτώσεις από το προσφυγικό και μεταναστευτικό πρόβλημα στην τοπική οικονομία μονοπώλησαν ξανά τη συζήτηση, με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να επαναλαμβάνει για ακόμα μια φορά σειρά μέτρων σε όφελος των τοπικών κοινωνιών.

Αυτά είναι η αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων, η κράτηση σε κλειστά προαναχωρησικά κέντρα των μεταναστών, η αποσυμφόρηση των νησιών μέσω γρήγορων διαδικασιών ελέγχου των αιτήσεων ασύλου, η αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων που παραμένουν αναξιοποίητα και η εφαρμογή ειδικού προγράμματος προς όφελος των τοπικών κοινωνιών.

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας ήταν μια σωστή συμφωνία, η οποία δεν απέδωσε εξαιτίας της κακής διαχείρισης και των παραλείψεων που υπήρξαν από μέρους της ελληνικής κυβέρνησης. «Η όλη λογική της συμφωνίας μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας ήταν ότι θα μπορούσαμε να έχουμε μία γρήγορη επεξεργασία των αιτήσεων ασύλου, μιας και γνωρίζαμε ότι όλοι οι μετανάστες μετά το κλείσιμο των συνόρων θα υπέβαλλαν αιτήματα ασύλου. Η συμφωνία προέβλεπε ότι όσοι δεν έπαιρναν άσυλο θα επιστρέφονταν στην Τουρκία, ενώ όσοι απολάμβαναν το στάτους του πρόσφυγα θα μπορούσαν να κινηθούν ελεύθερα στην επικράτεια. Άρα στη σύλληψή της αυτή η συμφωνία δεν προδίκαζε ότι θα υπήρχε μία μεγάλη συγκέντρωση προσφύγων και μεταναστών στα νησιά. Ο βασικός λόγος που έγινε αυτό είναι ότι οι υπηρεσίες ασύλου είναι υποστελεχωμένες και υπάρχει μία σημαντική καθυστέρηση και στον πρώτο, αλλά και στον δεύτερο βαθμό εξέτασης ασύλου», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Σχετικά με το αίτημα των νησιωτών για αποσυμφόρηση, είπε πως η Νέα Δημοκρατία θα ακολουθήσει μία πολιτική αποσυμφόρησης που όμως δεν θα χτυπήσει τον πυρήνα της συμφωνίας μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας. «Η φέρουσα ικανότητα των νησιών στο κομμάτι της συμφωνίας έχει ξεπεραστεί και δημιουργεί σημαντικά προβλήματα. Όμως δεν υπάρχουν άλλες επιλογές για εμάς πέρα της αποσυμφόρησης, αφού αυτά τα νούμερα δεν είναι αποδεκτά από εμάς», είπε.

Αναφερόμενος στις αντιδράσεις από μεριάς των τοπικών κοινωνιών, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας σημείωσε πως δεν είναι δυνατό όποιος ασκεί κριτική στην κυβέρνηση να κατηγορείται ότι είναι ακροδεξιός. «Αυτή τη στιγμή αυτό που συμβαίνει είναι ότι όποιος επισημαίνει ότι υπάρχουν αδυναμίες κατατάσσεται αυτόματα στο άκρο. Όμως είμαι ξεκάθαρος. Εμείς ούτε σπεκουλάραμε ούτε θα σπεκουλάρουμε πάνω σε θανάτους ανθρώπων», σημείωσε ενώ αναφέρθηκε και στην ανάγκη ελέγχου των μη Κυβερνητικών Οργανώσεων. «Το κράτος δεν μπορεί να εκχωρεί κυριαρχικά δικαιώματά του σε Μ.Κ.Ο. χωρίς κανέναν έλεγχο», είπε.

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικές με τα προβλήματα στην τουριστική οικονομία των νησιών, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε σε τρεις προτάσεις της ΝΔ για την τουριστική ανάκαμψη:

- Άμεση επικοινωνία με τους tour operators απευθείας σε υψηλό επίπεδο, ώστε να μπουν ξανά στο παιχνίδι Χίος και Λέσβος, όπου το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο παρά στο νότιο Αιγαίο.

- Επικοινωνία με τις μεγάλες εταιρίες κρουαζιέρας.

- Επαφή με τις low cost εταιρίες και ειδικά με τη Ryanair, στο πρότυπο των Χανίων όπου το 2016 πέρασαν 1 εκατ. νέοι επισκέπτες.

Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο καθεστώς του μειωμένου ΦΠΑ για τα νησιά του Αιγαίου, τονίζοντας πως η Νέα Δημοκρατία πολέμησε για τη διατήρηση των μειωμένων συντελεστών. Όμως, δήλωσε επιφυλακτικός για τη διατήρησή του, επαναλαμβάνοντας πως δεσμεύεται ότι θα κάνει τα πάντα για να παραταθεί το συγκεκριμένο μέτρο.

«Είναι γεγονός ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει η οικονομία εάν δεν υπάρξει ρευστότητα στην αγορά, χαμηλότεροι φορολογικοί συντελεστές κι ένα γενικότερο περιβάλλον που να προωθεί το υγιές επιχειρείν χωρίς κανέναν αστερίσκο. Και δεν είμαι σίγουρος αν αυτοί που μας κυβερνούν τώρα αντιλαμβάνονται τι είναι το επιχειρείν μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον», κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση