GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Economist: Είναι πιο πιθανό να γίνει το Grexit παρά να μη γίνει

Το Brexit δεν είναι παρά το... μικρό αδελφάκι του Grexit, το οποίο Grexit μολονότι δε μονοπωλεί πια το ενδιαφέρον, όπως έγινε αρκετές...


Το Brexit δεν είναι παρά το... μικρό αδελφάκι του Grexit, το οποίο Grexit μολονότι δε μονοπωλεί πια το ενδιαφέρον, όπως έγινε αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια, ωστόσο δεν έχει απομακρυνθεί. Αυτό εκτιμά ο επικεφαλής οικονομικός αναλυτής του περιοδικού Economist, Σάιμον Μπάπτιστ, σε ανάλυσή του για τις πιθανότητες αποχώρησης της Ελλάδας από το ευρώ.

Όπως επισημαίνει, το ελληνικό χρέος δεν είναι καν σε έναν δρόμο που θα επέτρεπε στην Ελλάδα να παραμείνει βιώσιμα στην ευρωζώνη. “Και τώρα που το περισσότερο ελληνικό χρέος ουσιαστικά οφείλεται σε άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και θεσμούς, η χώρα είναι όμηρος της τύχης των λαϊκιστικών πολιτικών κινημάτων που ενισχύονται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες”, αναφέρει.

“Αν και πιστεύουμε πως οι πιθανότητες υπέρ του Grexit μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια είναι περισσότερες από την αποφυγή του, υπάρχουν κάποιοι λόγοι να είμαστε λιγότερο ανήσυχοι απ' ό,τι στο παρελθόν”, σημειώνει πάντως ο Μπαπτίστ και εξηγεί:

“Ο πρώτος είναι ότι, με δεδομένο πως τα χρέη της Ελλάδας είναι κυρίως προς άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, μία ελληνική χρεοκοπία πλέον συνοδεύεται από ένα χαμηλότερο ρίσκο άτακτης χρεοκοπίας και επιρροής του υπόλοιπου οικονομικού συστήματος.

Ο δεύτερος λόγος είναι πως η προοπτική του Grexit δεν προκαλεί το ίδιο σοκ που προκαλούσε πριν από κάποια χρόνια, καθώς εταιρείες, νοικοκυριά και κυβερνήσεις έχουν ήδη προβεί σε ορισμένα βήματα ώστε να περιορίσουν την έκθεσή τους.

Ο τρίτος λόγος είναι πως μετά από έξι χρόνια σχεδόν μόνιμης ύφεσης, όλο και περισσότεροι Έλληνες πιστεύουν ότι το οικονομικό κόστος της εκ νέου αλλαγής νομίσματος, δεν μπορεί να είναι χειρότερο από όσα περνούν ήδη”.

1 σχόλιο

  1. Το εχω πει στο πατελθον οτι Grexit δεν μπορει να υπάρξει και σας παραθετω τους λόγους που το υποστηριζω αυτο: 1. Η υπόθεση της Ελλάδας ειναι μια επένδυση για τους δανειστές που στοχο εχουν να παρουν πισω τα λεφτα τους + τους τόκους που τους αναλογούν και κατι τέτοιο δεν μπορει να γινει με εθνικο νόμισμα το οποιο θα υποτιματε συνέχεια. 2.Σκοπος ολων των μνημονιων ηταν κσι ειναι να μην μας βγαλουν απο το αδιέξοδο αλλα για να μας βαλω ακομη περισσότερο στο αδιεξοδο. Χαρακτηριστικο ειναι οτι συνεχιζουν να μας δανείζουν ακομη και τώρα ενω βγαζουν το χρεως μη βιώσιμο. 3 Γνωριζουν αυτα που εχει κατω και πανω αυτη η γης που λέγεται Ελλάδα και θελουν να τα ωφεληθουν αυτοι και οχι εμεις. Με δραχμη αυτο δεν θα μπορει να γίνει.Και 4. Αν αρχιζει να ξεχειλωνει το κουβάρι της Ελλάδας πολυ αλλοι λαοί του φτωχου νοτου θα μπουν στον πειρασμό να το ακολουθησουν και αυτο δεν το θελουν. Μην φοβαστε λοιπόν για το αν θα παραμεινουμε ή οχι στο ευρώ. Αυτο ειναι δεδομένο. Γι αυτο που πρεπει να φοβόμαστε ολοι στην γη ειναι ο πολεμος τον οποιο δεν μπορούν καθολου να ελέγξουν καθως και τα συνακόλουθα του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση