GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Edmonia Lewis: Doodle για τα σπάνια και ιδιαίτερα έργα της

Στη Mary Edmonia Lewis αφιερώνει το σημερινό της doodle η google. H Mary Edmonia Lewis ήταν Αμερικανίδα γλύπτρια η οποία γεννήθηκε στι...


Στη Mary Edmonia Lewis αφιερώνει το σημερινό της doodle η google.
H Mary Edmonia Lewis ήταν Αμερικανίδα γλύπτρια η οποία γεννήθηκε στις 4 Ιουλίου του 1844 και πέθανε στις 17 Σεπτεμβρίου του 1907.
Το μεγαλύτερο μέρος της καριέρα της Lewis ήταν στη Ρώμη. Ήταν η πρώτη γυναίκα της Αφρικανο-Αμερικανικής κοινότητας, η οποία κατάφερε να αποκτήσει διεθνή φήμη και αναγνώριση ως γλύπτρια στον τομέα των καλών τεχνών.
Η δουλειά της Mary Edmonia Lewis έγινε κυρίως γνωστή για την αποτύπωση θεμάτων, τα οποία σχετίζονταν με τη ζωή των μαύρων και των Αμερικανοϊνδιάνων, ενταγμένα στο πλαίσιο της νεοκλασικής γλυπτικής.

Ένα έργο της Lewis που τράβηξε το ενδιαφέρων των διεθνών μέσων

Tο 1907, ένα έργο της Lewis μονοπώλησε το ενδιαφέρον των διεθνών μέσων, χάρη σε μία σπάνια φωτογραφία. Ο λόγος για το «Walters Art Museum» της Βαλτιμόρης, το οποίο έδωσε ιδιαίτερη δημοσιότητα στην ανακάλυψη μιας φωτογραφίας που χρονολογείται τον 19ο αιώνα, και απεικονίζει τη Mary Edmonia Lewis, την πρώτη γνωστή Αφροαμερικανίδα γλύπτρια της εποχής.

Όπως ανέφερε το Μουσείο Τέχνης της Βαλτιμόρης, μέχρι τώρα ήταν γνωστές μόνο 7 φωτογραφίες της Lewis. Όλες αυτές οι φωτογραφίες της Εdmonia Lewis ήταν τραβηγμένες στο Σικάγο, κάποια στιγμή μεταξύ του 1868 και του 1870.

Η ανακάλυψη της συγκεκριμένης φωτογραφίας στη Βαλτιμόρη, και συγκεκριμένα στο καταστήματος με αντίκες καθώς και η τεκμηρίωσή της, έκαναν όλους τους συνεργάτες του Μουσείου να πανηγυρίζουν.
Να σημειωθεί ότι η ύπαρξη της συγκεκριμένης φωτογραφίας ήταν ασφαλώς άγνωστη στους μελετητές, και σύμφωνα με τις έρευνες, είναι τραβηγμένη στη Ρώμη μεταξύ του 1874 και του 1876. Όπως σημειώνουν οι ειδικοί, πρόκειται για μία φωτογραφία τραβηγμένη από τον ίδιο το φωτογράφο του πάπα Πίου ΙΧ, και είναι μια χαρακτηριστική φωτογραφία της εποχής carte-de-visite.

Σπάνιο είδος μικροσκοπικών φωτογραφικών πορτρέτων της Lewis

Δηλαδή ανήκει σε ένα σπάνιο είδος μικροσκοπικών φωτογραφικών πορτρέτων (διαστάσεων 4 x 2,5") που συλλέγονταν και κυκλοφορούσαν μανιωδώς τη συγκεκριμένη εποχή. Η Εdmonia Lewis εγκατέλειψε τις ΗΠΑ για χάρη της Ρώμης το έτος 1866. Όπως δήλωνε η ίδια: “Η γη της ελευθερίας δεν έχει χώρο για μια έγχρωμη γλύπτρια”.

Η Lewis άφησε το δικό της στίγμα στην τέχνη

Η Edmonia Lewis άφησε το δικό της στίγμα στις τέχνες. Το γεγονός ότι ήταν αφροαμερικανή, ήταν ένα εμπόδιο για την εξέλιξή της. Εκείνη όμως πάλεψε, και με κάθε ευκαιρία έστελνε το δικό της μήνυμα: “Πάντα τρέφω ιδιαίτερη συμπάθεια για όλες τις γυναίκες που πάλεψαν στη ζωή τους και υπέφεραν”.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση