GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Υπόθεση Energa-Hellas Power: Τα ελαφρυντικά έσπασαν τα ισόβια

Τα ελαφρυντικά που αναγνώρισε το δικαστήριο στους βασικούς κατηγορούμενους της υπόθεσης Energa-Hellas Power στάθηκαν ικανά για να σπά...


Τα ελαφρυντικά που αναγνώρισε το δικαστήριο στους βασικούς κατηγορούμενους της υπόθεσης Energa-Hellas Power στάθηκαν ικανά για να σπάσουν τα ισόβια.

Συγκεκριμένα, το Τριμελές Εφετείο της Αθήνας αναγνώρισε στους εκπροσώπους των Εnerga - Hellas Power, Άρη Φλώρο, Βασίλη Μηλιώνη, Αχιλλέα Φλώρο, Στέφανο Σιαφάκα και Νικόλαο Δεκόλη, το ελαφρυντικό του προτέρου εντίμου βίου, ενώ στους τρεις τελευταίους αλλά και τον Α. Φλώρο αναγνωρίστηκε και αυτό της ειλικρινούς μεταμέλειας.

Το δικαστήριο έκρινε ενόχους 11 από τους συνολικά 19 κατηγορουμένους μεταξύ των οποίων και το ζευγάρι που επιχείρησε τη διαφυγή του αλλά συνελήφθη (με την κατηγορουμένη να σπάει το ηλεκτρονικό της βραχιολάκι και να εξαφανίζεται στη Ν. Φιλαδέλφεια). Μάλιστα, μόνο η σύζυγος έλαβε το ελαφρυντικό του πρότερου εντίμου βίου, ενώ για τον σύζυγο δεν αναγνωρίστηκε κανένα ελαφρυντικό.

Την ίδια ώρα, το δικαστήριο έκανε δεκτό το αίτημα των κατηγορουμένων για την ευνοϊκότερη μεταχείρισή τους, με την επιστροφή χρηματικών ποσών, μόνο όμως για το αδίκημα της λαθρεμπορίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό ισοδυναμεί με την καταβολή περίπου 2,5 εκατομμύριων ευρώ στο Δημόσιο, ποσό που φέρεται να αποτελεί τη ζημία για την επίμαχη αξιόποινη πράξη.

Οι κατηγορούμενοι είχαν δηλώσει πως προτίθενται να καταβάλουν συνολικά περίπου 83 εκατ. ευρώ τόσο για την κατηγορία της λαθρεμπορίας όσο και της υπεξαίρεσης. Για την τελευταία πράξη όμως απορρίφθηκε το αίτημα. Και αυτό γιατί, σύμφωνα με το σκεπτικό των δικαστών, η πρόταση για επιστροφή των χρημάτων έπρεπε καταρχάς να έχει υποβληθεί πριν την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας για να τεθούν σε ισχύ οι ευνοϊκές διατάξεις του νόμου. Επιπλεόν, σύμφωνα με το δικαστήριο, έπρεπε η πρόταση για επιστροφή να αναφέρεται στο σύνολο του ποσού που μερίδα κατηγορούμενων φέρεται να υπεξαίρεσε -συνολικά 256 εκατ. ευρώ -και όχι μόνο στα 83.

Αυτή την ώρα αναμένεται η τελική απόφαση των δικαστών επί των ποινών και αν φυσικά η έδρα θα χορηγήσει αναστολές ή όχι στην εκτέλεση των όποιων ποινών.

Νωρίτερα, το δικαστήριο είχε ανακοινώσει την ενοχή των δυο βασικών πρωταγωνιστών της υπόθεσης Energa-Hellas Power Βασίλη Μηλιώνη και Αριστείδη Φλώρου για κακουργηματικές πράξεις. Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, οι εκπρόσωποι των δύο εταιρειώνπαροχής ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ εισέπρατταν από τους πελάτες τους τον ειδικό φόρο κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και το τέλος ακίνητης περιουσίας, γνωστό τότε ως ΕΕΤΗΔΕ, δεν κατέβαλαν τα χρήματα, ως όφειλαν, στα κρατικά ταμεία με αποτέλεσμα να ζημιώσουν το δημόσιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση