GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΑΝΑΤΡΟΠΗ στο Eurogroup! Οι θεσμοί επιστρέφουν στην Αθήνα...

Το “ΟΚ” για προκαταβολική νομοθέτηση μέτρων από τη Βουλή μέσα στις επόμενες μέρες φέρεται να έδωσε η κυβέρνηση στην έκτακτη συνάντηση π...


Το “ΟΚ” για προκαταβολική νομοθέτηση μέτρων από τη Βουλή μέσα στις επόμενες μέρες φέρεται να έδωσε η κυβέρνηση στην έκτακτη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε πριν το Eurogroup με τη συμμετοχή 14 αξιωματούχων.

Οι πληροφορίες πριν τη συνάντηση έκαναν λόγο για μία νέα, βελτιωμένη πρόταση που υπέβαλαν οι δανειστές στον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος εκπροσώπησε την κυβέρνηση στη συνάντηση μαζί με τον αναπληρωτή του Γιώργο Χουλιαράκη, και όπως όλα δείχνουν η Αθήνα απάντησε θετικά στην πρόταση αυτή, ανοίγοντας τον δρόμο για την επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών στην Αθήνα και την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος που εκκρεμεί εδώ και μήνες.

Έτσι, ήδη μέσα στις επόμενες μέρες αναμένεται να περάσουν από τη Βουλή (πιθανότατα με τη διαδικασία του κατεπείγοντος για να κερδηθεί χρόνος) τα “προληπτικά” μέτρα που θα εφαρμοστούν μετά το 2018, αν η ελληνική οικονομία δεν πετύχει τους στόχους της, και αμέσως μετά την ψήφισή τους θα επανέλθουν στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών για να δρομολογηθεί το κλείσιμο της αξιολόγησης.
"Υπήρξε συνολική ανατροπή"
Δεν θα υπάρξει κανένα μέτρο λιτότητας. Για κάθε ένα ευρώ φόρου θα υπάρχει και ένα ευρώ φοροαπαλλαγής, από το 2019, όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα.
Οι ίδιες πηγές σημείωσαν ότι οι θεσμοί επιστρέφουν στην Αθήνα, καθώς υπήρξε συνολική ανατροπή στο Eurogroup, σε σχέση με το συγκρατημένο κλίμα που υπήρχε πριν την έναρξη του συμβουλίου.

Τι περιμένουμε στο Eurogroup
Την πορεία εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος αναμένεται να καταγράψουν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης στο σημερινό Eurogroup, ενώ παράλληλα θα αναζητήσουν διεξόδους για τη συνέχιση της δεύτερης αξιολόγησης. Αυτό αναφέρει η ημερήσια διάταξη του Eurogroup, σύμφωνα με την οποία το ελληνικό ζήτημα είναι το τρίτο προς συζήτηση στη σημερινή συνεδρίαση.
Μετά τις συνεχείς διαβουλεύσεις μεταξύ ελληνικών αρχών και θεσμών κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών, στο αποψινό Eurogroup θα αναζητηθεί μία πολιτική συμφωνία σχετικά με τις προϋποθέσεις οι οποίες θα επέτρεπαν στους θεσμούς να επιστρέψουν στην Αθήνα για να συνεχίσουν με «εποικοδομητικό» τρόπο την αξιολόγηση.
Βασική επιδίωξη της κυβέρνησης στο Eurogroup παραμένει να υπάρξει πολιτική συμφωνία στο σημερινό Eurogroup στους τρεις βασικούς άξονες: τις μεταρρυθμίσεις, τα πρωτογενή πλεονάσματα και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Εφόσον επιτευχθεί ο στόχος της συμφωνίας, τότε αυτό θα μπορούσε να σηματοδοτήσει την επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα. Και μόνο στην περίπτωση αυτή, θα ήταν εφικτό να κλείσει πολύ σύντομα η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement). Το επόμενο βήμα θα ήταν η διοίκηση του ΔΝΤ να ζητήσει από το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Ταμείου να εγκρίνει τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα.

Καθώς όμως το δημοσιονομικό μείγμα είναι στο πυρήνα της συζήτησης, η ελληνική πλευρά προσέρχεται με ένα επιπλέον «όπλο» στη φαρέτρα της, την έκθεση του Συμβουλίου των κρατών-μελών της ΕΕ, σύμφωνα με την οποία το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει υποπέσει σε «χονδροειδή λάθη» σε σειρά οικονομικών δεικτών και στοιχείων. Πολύ χαρακτηριστική, επ’ αυτού, ήταν η δήλωση του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις, ότι το ΔΝΤ «διατύπωσε μια ιδιαίτερα απαισιόδοξη πρόγνωση για την ανάπτυξη της οικονομίας και τα δημόσια οικονομικά».

Σε κάθε περίπτωση, δεν πρέπει να διαφύγουν της προσοχής οι αλλεπάλληλες δηλώσεις Ευρωπαίων πολιτικών, με τις οποίες κλείνουν κάθε συζήτηση για Grexit. Με πιο πρόσφατη δήλωση, αυτήν του Μάρτιν Σουλτς, υποψήφιου καγκελάριου με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD), ενώ και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε διαβεβαίωσε, «δεν διατύπωσα ποτέ απειλές (περί Grexit)».

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση