GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ο Πάμπλο Ιγκλέσιας επανεξελέγη στην ηγεσία του Podemos

Φωνάζοντας «ναι, μπορούμε» και «ενότητα» χιλιάδες υποστηρικτές και μέλη του αριστερού Podemos στην Ισπανία συγκεντρώθηκαν στο Παλάθιο...


Φωνάζοντας «ναι, μπορούμε» και «ενότητα» χιλιάδες υποστηρικτές και μέλη του αριστερού Podemos στην Ισπανία συγκεντρώθηκαν στο Παλάθιο ντε Βισταλέγκρε, όπου έλβαν κρίσιμες αποφάσεις σχετικά με το μέλλον του διχασμένου κόμματος.

Στην τελική μάχη μεταξύ του σημερινού ηγέτη Πάμπλο Ιγκλέσιας και του μέχρι σήμερα νούμερο δύο στην ιεραρχία του κόμματος, πολιτικού γραμματέα, Ινίγο Ερεχόν, νικητής αναδείχθηκε ο πρώτος. 

Ο Πάμπλο Ιγκλέσιας επανεξελέγη γενικός γραμματέας του Podemos με μεγάλη πλειοψηφία, ανέφερε πηγή του κόμματος, κατά τη δεύτερη ημέρα του συνεδρίου του που διεξάγεται στη Μαδρίτη.

Ισπανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν επίσης ότι ο Ιγκλέσιας διατηρεί και την πλειοψηφία στην "Επιτροπή των Πολιτών", με 37 μέλη ενώ ο Ερεχόν εξέλεξε 23 και η "Αντικαπιταλιστική Αριστερά" των Μιγκέλ Ουρμπάν και Τερέσα Ροντρίγκεθ 2.

Εγκρίθηκε επίσης το πρόγραμμα που είχε προτείνει ο 38χρονος καθηγητής πολιτικών επιστημών ο οποίος υποστηρίζει τη διατήρηση της συμμαχίας του Podemos με την Ενωμένη Αριστερά, σε αντίθεση με τον βασικό αντίπαλό του, τον πολιτικό γραμματέα Ινίγο Ερεχόν, ο οποίος ζητούσε μια "στροφή" του κόμματος προς το κέντρο προκειμένου να μπορέσει να συνεργαστεί με τους Σοσιαλιστές (PSOE).

Ιγκλέσιας και Ερεχόν είχαν υποβάλει χωριστά ψηφοδέλτια για το σχηματισμό της ηγεσίας του κόμματος αλλά και για τις άλλες ψηφοφορίες, καθώς δεν κατάφεραν να υπερβούν τις διαφορές τους.

Βασικό σημείο τριβής που προκάλεσε διαμάχη μηνών ανάμεσα σε δύο ανθρώπους που δένονταν από στενή φιλία, είναι ο προσανατολισμός του κόμματος. Ο Ιγκλέσιας υποστηρίζει τη διατήρηση της συμμαχίας που έχει συναφθεί με την «Ενωμένη Αριστερά» και επιμένει στη σημασία της κοινωνικής κινητοποίησης για την ενίσχυση των φτωχότερων μεταξύ των πολιτών.

Ο Ερεχόν θεωρεί ότι το κόμμα πρέπει να λάβει ένα περισσότερο κεντρώο προσανατολισμό, προκειμένου να προσελκύσει περισσότερους ψηφοφόρους και να έχει τη δυνατότητα να συνάψει στρατηγικές συμμαχίες με το κόμμα των Σοσιαλιστών.

Σήμερα, και οι δύο πλευρές αναμένουν το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας που θα κρίνει και το μέλλον του κόμματος. Η ψηφοφορία αφορά τρία διαφορετικά πράγματα: τη θέση του γενικού γραμματέα του κόμματος, τα μέλη της «επιτροπής των πολιτών» και τη διακήρυξη με τις θέσεις του κόμματος. Ο Ιγκλέσιας έχει δεσμευτεί ότι θα παραιτηθεί ακόμα και αν χάσει στην ψηφοφορία για τα δύο τελευταία, έστω και αν κερδίσει στην ψηφοφορία για τη θέση του γενικού γραμματέα.

«Έχουμε κάνει πολλά λάθη», είπε ο Ιγκλέσιας, επισημαίνοντας ότι αυτό το συνέδριο θα πρέπει να είναι «παράδειγμα αδελφότητας, ενότητας και ευφυΐας». «Αυτοί που βρίσκονται στην εξουσία είναι πιο αδύναμοι. Δεν μπορείτε να τους δώσετε ούτε ένα λεπτό παράταση. Πρέπει να ανοίξουμε το κόμμα, να γίνουμε περισσότεροι», υποστήριξε ο Ερεχόν.

Δεύτερο σημείο τριβής είναι οι εξουσίες του Ιγκλέσιας, που είναι υπερβολικές σύμφωνα με την πλευρά Ερεχόν αλλά και σύμφωνα με την «αντικαπιταλιστική» τάση του κόμματος.

Το Podemos έγινε πολύ γρήγορα η τρίτη μεγαλύτερη πολιτική δύναμη στη χώρα μετά τη δημιουργία του το 2014, παίρνοντας θέση κατά των περικοπών και κατά της διαφθοράς. 

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση