GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Έσκασε δίπλα του η βόμβα της Χιροσίμα κι έζησε: Το μπονσάι Survivor!

Γεννήθηκε το 1625 και σήμερα είναι σχεδόν 400 ετών. Και δεν έχει περάσει και λίγα: καταρχάς βρισκόταν στη Χιροσίμα, μόλις 3 χλμ από ε...


Γεννήθηκε το 1625 και σήμερα είναι σχεδόν 400 ετών. Και δεν έχει περάσει και λίγα: καταρχάς βρισκόταν στη Χιροσίμα, μόλις 3 χλμ από εκεί που έπεσε η ατομική βόμβα στο τέλος του Β' Παγκοσμίου. Και μάλλον αυτό αρκεί... Ο λόγος για ένα μπονσάι, τα γνωστά αερόβια φυτά που είναι πολύ διαδεδομένα στην Ιαπωνία.

Το μπονσάι survivor εδώ και 40 χρόνια βρίσκεται στο US National Arboretum, στην Ουάσινγκτον. Δωρεά στις ΗΠΑ, του Ιάπωνα μαιτρ της τέχνης του μπονσάι, Masaru Yamaki, το 1976.

Η οικογένεια Yamaki ζούσε μόλις λίγο πάνω από τρία χιλιόμετρα από το σημείο που εξερράγη η ατομική βόμβα στην Χιροσίμα, στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Σκοτώθηκαν 140.000 άνθρωποι, η πόλη χαρακώθηκε, αλλά ο κύριος Yamaki, η οικογένειά του και το συγκεκριμένο μπονσάι βγήκαν αλώβητοι από τον όλεθρο. Αργότερα, ο κύριος Yamaki δώρησε το συγκεκριμένο δεντράκι στο National Bonsai & Penjing Museum του US National Arboretum. Χωρίς να πει κουβέντα για το μυστικό του.

Η σύνδεση αυτού του μπονσάι με την Χιροσίμα αποκαλύφθηκε μόλις το 2001, όταν τα εγγόνια του κυρίου Yamaki επισκέφθηκαν αιφνιδιαστικά τη συλλογή. Το αμερικανικό μουσείο προτιμά να μην προβάλει αυτή την πλευρά της ιστορίας του δέντρου, δίνοντας έμφαση στο ότι είναι σύμβολο της φιλίας μεταξύ των δύο χωρών, ΗΠΑ και Ιαπωνίας. Αργότερα, όμως, άρχισε να δίνει σχετικές πληροφορίες στον ιστότοπό του.

«Υπάρχει ενός είδους σύνδεση με κάτι ζωντανό, το οποίο έχει επιζήσει κι εγώ δεν ξέρω ποιων γεγονότων σ’ αυτή τη Γη» τονίζει η βοηθός επιμελήτρια του αμερικανικού μουσείου, Kathleen Emerson-Dell. «Βρίσκομαι κοντά του, κι είναι σα να βρίσκομαι κοντά σ’ ανθρώπους από πολύ παλιά. Είναι σα ν’ αγγίζεις την Ιστορία» εξομολογείται η Kathleen στο My Modern Met.

1 σχόλιο

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση