GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΣΤΟΙΧΕΙΑ -ΣΟΚ! 450.000 Έλληνες έφυγαν στο εξωτερικό από το 2008 έως το 2016...

Τη «διαρροή εγκεφάλων» εντόπισαν οι περισσότεροι ομιλητές στην ημερίδα του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου με θέμα «τον ρόλο...


Τη «διαρροή εγκεφάλων» εντόπισαν οι περισσότεροι ομιλητές στην ημερίδα του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου με θέμα «τον ρόλο της κυβέρνησης στην προσέλκυση και συγκράτηση του ταλέντου για τη διατήρηση του ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος της χώρας» ως το μεγαλύτερο πρόβλημα για την Ελλάδα. Μια ωρολογιακή βόμβα που κλυδωνίζει την οικονομία και την αγορά εργασίας.

Περίπου 450.000 Έλληνες υπολογίζεται ότι έφυγαν από τη χώρα την περίοδο της κρίσης και συγκεκριμένα από το 2008 μέχρι το 2016 για να αναζητήσουν εργασία σε άλλες χώρες και έχουν αποδώσει στις οικονομίες αυτών, κυρίως της Βρετανίας και της Γερμανίας, 50 δισ. ευρώ. Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά και σοκάρουν.

«Οι άνθρωποι αυτοί είναι στην πλειοψηφία τους κάτω των 45 ετών. Η επιστροφή τους πρέπει να γίνει εθνικός στόχος» συμφώνησαν οι πρώην υπουργοί Αννα Διαμαντοπούλου και Γιάννης Βρούτσης.

Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε σε προτάσεις που έχει καταθέσει το ινστιτούτο το οποίο διευθύνει, δίνοντας συγκεκριμένα παραδείγματα συνεργιών με άλλες χώρες. Η Δανία, για παράδειγμα, έχει μια πολύ οργανωμένη κτηνοτροφία. Υπάρχουν, τόνισε η κα Διαμαντοπούλου, και οι ευρωπαϊκοί πόροι και η απαραίτητη νομοθεσία για να εισάγουν οι Έλληνες κτηνοτρόφοι αυτήν την τεχνογνωσία από τους δανούς συναδέλφους τους.

Ένα άλλο παράδειγμα είναι το Ισραήλ. Η χώρα αυτή, η οποία είχε χρεοκοπήσει το 1984, διαθέτει 6 εκατομμύρια στρέμματα καλλιεργήσιμης γης έναντι 36 εκατ. στρεμμάτων της Ελλάδας. Κι όμως και στις δυο χώρες οι καλλιέργειες αποδίδουν 7 δισ. ευρώ τον χρόνο. Σύμφωνα με την πρώην υπουργό Παιδείας, αυτό συμβαίνει επειδή η πανεπιστημιακή έρευνα στο Ισραήλ συνδέθηκε με την παραγωγή με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν στην έρημο της Μέσης Ανατολής ακόμη και υδατοκαλλιέργειες.

Ο πρώην υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, τόνισε από την πλευρά του ότι το σοκ για την απασχόληση θα ήταν πολύ μικρότερο εάν είχαν γίνει οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις πριν από το ξέσπασμα της κρίσης, αλλά και ότι η ανεργία θα είχε ξεπεράσει το 30% εάν δεν είχαν προωθηθεί συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις τη διετία 2012-2014.

Οι ομιλητές της ημερίδας ανέφεραν ακόμη πως ένα μεγάλο πρόβλημα της Ελλάδας είναι ότι «γερνάει» με ταχείς ρυθμούς με αποτέλεσμα το ένα τρίτο του πληθυσμού το 2030 να είναι άνω των 60 ετών.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση