GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Βενιζέλος: Θα υπάρξει 4ο μνημόνιο - Το θέμα είναι αν θα υπάρχει χρηματοδότηση

«Η δημοκρατική νομιμοποίηση της κυβέρνησης αυτής έχει εξαντληθεί», δήλωσε από το βήμα του οικονομικού φόρουμ των Δελφών ο πρώην πρόεδρος...


«Η δημοκρατική νομιμοποίηση της κυβέρνησης αυτής έχει εξαντληθεί», δήλωσε από το βήμα του οικονομικού φόρουμ των Δελφών ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος.

Ταυτόχρονα, ο κ. Βενιζέλος μίλησε για την παρούσα διαπραγμάτευση της Κυβέρνησης με τους δανειστές. Υποστήριξε ότι «πρόκειται για μία διαπραγμάτευση που αφορά το μετά τέλος του τρίτου προγράμματος» τονίζοντας ότι «πρόκειται για μία διαπραγμάτευση για ένα τέταρτο μνημόνιο, δίχως δάνειο».

«Το μεγάλο πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας είναι ότι αδυνατούμε να προσδιορίσουμε το πραγματικό πρόβλημα και να το καταστήσουμε αντικείμενο δημόσιας συζήτησης», σημείωσε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε ότι: «Το μεγάλο πρόβλημα είναι η μεγάλη ανασφάλεια της αγοράς και των πολιτών. Χωρίς ρευστότητα δεν μπορεί να έρθει ανάπτυξη της τάξεως του 2,5% το 2017. Θα έχουμε μακροοικονομική διάψευση που θα δημιουργήσει αλυσιδωτή αντίδραση που θα μας κάνει αιχμάλωτους απαισιοδοξίας και θα πάμε στη λογική της μιάμισης στροφής. Όλοι θεωρούμε ότι με τη συμφωνία της 12ης Ιουλίου του 2015 και με την ψήφιση του τρίτου προγράμματος είχαμε μία οριστική πολιτική στροφή προς μία συμβατική κατεύθυνση. Δεν είναι όμως έτσι. Γιατί δεν είναι στροφή 180 μοιρών, αλλά μιάμιση στροφή. Από ριζοσπάστες Ευρωπαίοι γινόμαστε συνδιαμορφωτές της πολιτικής που φέρνουν οι Ευρωπαίοι και ακόμα μισή στροφή, με βάση την οποία λέμε στους πολίτες ότι “αν θέλετε να μείνετε στο ευρώ ο δρόμος είναι δύσκολος και οι επιπτώσεις αρνητικές ή δυσάρεστες”. Το αποτέλεσμα είναι ότι έτσι καλλιεργείται ο ευρωσκεπτικισμός».

Στη συνέχεια παρομοίασε την περίοδο, την οποία διανύουμε με το 2015, λέγοντας ότι: «Ζούμε ήδη το 2015. Το πρώτο εξάμηνο του 2017 έχει πολλά κοινά χαρακτηριστικά και υπάρχει και μία ενδιαφέρουσα σύμπτωση. Έχουμε τώρα μία διαπραγμάτευση, στην οποία πρέπει να αποφύγουμε το 2015. Έχουμε συσσωρευμένη καθυστέρηση, ωστόσο θα κλείσει η διαπραγμάτευση. Οι εταίροι, ενδεχομένως, να κάνουν κάποιες υποχωρήσεις σε σχέση με την παρούσα αξία του χρέους μετά το τέλος του προγράμματος τον Ιούλιο του 2018».

Επιπροσθέτως ο Ευάγγελος Βενιζέλος εκτίμησε: «Εδώ δεν πρόκειται για μία αξιολόγηση που αφορά στο τρέχον 3ο πρόγραμμα. Πρόκειται για διαπραγμάτευση που αφορά το 4ο πρόγραμμα και πώς θα αντιμετωπίσει η χώρα τα προβλήματά της σε επίπεδο μικτών χρηματοδοτικών αναγκών είτε με το ΔΝΤ είτε χωρίς αυτό».

«Το ζήτημα δεν είναι πώς θα τελειώσει η αξιολόγηση για να γίνουν οι εκταμιεύσεις σε σχέση με το υπάρχον δάνειο και τα υπάρχοντα κεφάλαια του ESM. Αυτά λίγο ή πολύ θα λυθούν ως προβλήματα. Η διαπραγμάτευση όμως αφορά το χρόνο μετά το τέλος του τρίτου προγράμματος και οικονομικά και πολιτικά. Τι θα γίνει με τις κυβερνήσεις μετά το 2019. Ποια είναι η μακροπρόθεσμη δέσμευση της χώρας και τι θα γίνει με την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών μετά το τέλος του τρίτου προγράμματος. Έτσι χάνουμε την προοπτική να πούμε και κάποια πράγματα αναπτυξιακά για το 2018-2019. Και όλα αυτά γίνονται χωρίς δημοκρατική νομιμοποίηση, η οποία έχει χαθεί για την κυβέρνηση», είπε χαρακτηριστικά.

«Το ζήτημα δεν είναι να είμαστε συναινετικοί και ενωμένοι, αλλά να πιστεύουμε σε έναν κοινό σκοπό και να έχουμε τις προϋποθέσεις να διαπραγματευτούμε με τους εταίρους μας σε οικονομικό επίπεδο», τόνισε ο κ. Βενιζέλος.

«Τέταρτο μνημόνιο θα υπάρξει ούτως ή άλλως με την έννοια αυστηρών δημοσιονομικών όρων μακράς διάρκειας. Το θέμα όμως είναι αν θα υπάρχει νέο δάνειο. Σε κάθε περίπτωση δεν μπορούμε να βγούμε στις αγορές χωρίς προστασία. Προφανώς αν βγαίναμε μόνοι μας θα θέλαμε τα δάνεια του ESM να είναι της τάξεως του 0,8%. Το θέμα είναι ότι έχουμε συμφωνήσει στο επόμενο μνημόνιο, αλλά χωρίς να έχουμε συμφωνήσει για δάνειο», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση