GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Γεωργιάδης: Η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει σε κάθε περίπτωση

«Η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει σε κάθε περίπτωση» δηλώνει στη συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης. Ερωτ...


«Η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει σε κάθε περίπτωση» δηλώνει στη συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης. Ερωτηθείς γιατί ο ίδιος, υποστήριζε «εκλογές πριν την αξιολόγηση» απαντά ότι εννοούσε πως «αν η αξιολόγηση έκλεινε με Πρωθυπουργό τον Μητσοτάκη θα έκλεινε γρηγορότερα και με λιγότερα μέτρα».

Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ υποστηρίζει ότι «και στις δύο συνεντεύξεις του στο CNBC και SKY NEWS» όπου εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «η αξιολόγηση θα κλείσει» προσπάθησε να στείλει θετικό μήνυμα για την πορεία της χώρας.

Ερωτηθείς για το αν η τοποθέτησή του σε ξένους επενδυτές «ελάτε να επενδύσετε στην Ελλάδα. Τα πάντα είναι φτηνά» ήταν προτροπή «ξεπουλήματος» υποστηρίζει πως «όταν πάω στο εξωτερικό φοράω τη φανέλα της Εθνικής Ελλάδος» και αντιτείνει λέγοντας: «Ξέρετε κανέναν που να θέλει να έλθει να επενδύσει και να του λες: Έλα τώρα που οι τιμές είναι πολύ υψηλές;»

Ο Άδωνις Γεωργιάδης δηλώνει, στη συνέντευξή του στο «Πρακτορείο» εξαιρετικά επιφυλακτικός για το αν «ο κ. Τσίπρας θα πετύχει την προθεσμία της 20ης Μαρτίου για την αξιολόγηση» και δηλώνει ότι «κανείς από τη ΝΔ δεν υποστήριξε ότι δεν θα κλείσει η αξιολόγηση».

Κατά τα λοιπά, στο ερώτημα αν «η ΝΔ θα συνεχίσει να ζητά εκλογές» και μετά την αξιολόγηση ο Άδωνις Γεωργιάδης λέει ότι «η ΝΔ ποτέ δεν συνέδεσε τις εκλογές με την αξιολόγηση» και προσθέτει ότι «τις εκλογές τις ζητάμε γιατί πιστεύουμε ότι ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να βγάλει τη χώρα από το αδιέξοδο».

Στο ερώτημα «με ποιο σκεπτικό η ΝΔ λέει "όχι" στην ψήφιση των μέτρων "ναι" στην υλοποίησή τους», υπογραμμίζει ότι «η ΝΔ δεν θα ψηφίσει κανένα πακέτο μέτρων», ωστόσο διαβεβαιώνει ότι ««ο Κυριάκος Μητσοτάκης όταν γίνει Πρωθυπουργός «δεν πρόκειται να πει στους πιστωτές ότι δεν θα τηρήσει τα συμφωνηθέντα».

Με αφορμή την πρόσφατη τοποθέτηση του κ. Βορίδη ότι «η ΝΔ κακώς ψήφισε το μνημόνιο το 2015» που προκάλεσε την έντονη αντίδραση Μεϊμαράκη, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ δηλώνει ότι «όσοι προσπαθούν να εμφανίσουν τη ΝΔ σε εσωκομματική σύγκρουση δεν θα τα καταφέρουν» και υποστηρίζει ότι «η ΝΔ είναι μία φάλαγγα που έχει αναλάβει την ιστορική ευθύνη να διασώσει τη χώρα από τα δεινά του ΣΥΡΙΖΑ».

Αναφερόμενος στην επόμενη μέρα των εκλογών εκφράζει τη βεβαιότητα ότι η ΝΔ θα είναι πρώτο κόμμα με διαφορά και πιστεύει ότι «σε μία εθνική προσπάθεια δύσκολα το ΠΑΣΟΚ θα μείνει αμέτοχο».

Απαντώντας στο ερώτημα αν «μετά την αντιπροεδρία τον ενδιαφέρει η προεδρία του κόμματος», ο Άδωνις Γεωργιάδης δηλώνει «ευγνώμων για αυτά που έχει καταφέρει μέχρι σήμερα».

Τέλος και με την ιδιότητα τού τομεάρχη Εθνικής Άμυνας της ΝΔ εκφράζει στη συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/ Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων την ανησυχία του για τη γείτονα χώρα λέγοντας ότι «μέχρι το τουρκικό δημοψήφισμα ο κ. Ερντογάν μπορεί να είναι απρόβλεπτος» και επισημαίνει ότι «επιβάλλεται ψυχραιμία και χαμηλοί τόνοι».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης με τον αντιπρόεδρο της ΝΔ, Άδωνι Γεωργιάδη:

Ερ.: Κύριε Γεωργιάδη, στις δύο συνεντεύξεις που δώσατε, προ ημερών, στα δίκτυα CNBC και Sky News σας άκουσα να λέτε με βεβαιότητα ότι «η αξιολόγηση θα κλείσει». Κατάλαβα ότι το λέγατε ως θετική εξέλιξη και σημειώσατε ότι η Ελλάδα είναι το καλύτερο μέρος για επενδύσεις. Θυμήθηκα, όμως, ότι πριν λίγο καιρό είχατε δηλώσει «να πάμε σε εκλογές πριν κλείσει η αξιολόγηση». Σας ρωτώ ευθέως. Εάν η κυβέρνηση δεν έκλεινε την αξιολόγηση θα μπορούσατε να μιλάτε για επενδύσεις και να αποκλείετε την έξοδο από το ευρώ;

Απ.: Πρώτα απ' όλα, μη βιάζεστε. Η αξιολόγηση, δυστυχώς, δεν έχει κλείσει ακόμα και την ευθύνη φέρει αποκλειστικά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ. Οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς συνεχίζονται με πολύ αργούς ρυθμούς και πολύ φοβάμαι, ότι όσο η κυβέρνηση καθυστερεί, τόσο η συμφωνία θα είναι πιο επώδυνη.

Ερ.: Εσείς είπατε ότι κλείνει η αξιολόγηση....

Απ.: Και στις δύο συνεντεύξεις μου, στο CNBC και στο SKY NEWS, προσπάθησα να στείλω ένα θετικό μήνυμα για την πορεία της χώρας. Εξέφρασα την άποψη ότι η αξιολόγηση θα κλείσει, ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο Grexit και κάλεσα τους διεθνείς επενδυτές να εμπιστευτούν την Ελλάδα. Τώρα ως προς το ερώτημά σας, η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει σε κάθε περίπτωση. Απλώς, αν έκλεινε με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη και όχι τον Αλέξη Τσίπρα, θα έκλεινε γρηγορότερα και με λιγότερα μέτρα. Αυτό το νόημα είχε η δήλωσή μου.

Ερ.: Αλήθεια, η προτροπή σας «ελάτε να επενδύσετε στην Ελλάδα. Τα πάντα είναι πολύ φτηνά» δεν ήταν προτροπή ξεπουλήματος;

Απ.: Όταν πάω στο εξωτερικό φοράω τη φανέλα της Εθνικής Ελλάδος. Γνωρίζω πολύ καλά σε ποιο κοινό απευθύνομαι και για ποιο λόγο βρίσκομαι εκεί. Εγώ στο Λονδίνο υπερασπίστηκα μόνο την Ελλάδα, όχι τη ΝΔ. Και αισθάνθηκα τυχερός που μου δόθηκε αυτός ο τηλεοπτικός χρόνος για να διαφημίσω τη χώρα μου. Ξέρετε κανέναν που να θέλει να έρθει να επενδύσει και να του λες: Έλα τώρα που οι τιμές είναι πολύ υψηλές; Η βασικότερη αρχή είναι να πείσεις τον άλλον ότι θα έχει κέρδος, αλλιώς γιατί να έρθει να επενδύσει; Η εικόνα ότι οι αξίες στην Ελλάδα μόνο θα ανεβαίνουν από εδώ και μπρος είναι ο καλύτερος λόγος για να επενδύσει κάποιος στη χώρα μας.

Ερ.: Να γυρίσουμε στα της αξιολόγησης. Θεωρείτε ότι η πρόσφατη παρέμβαση του Τόμας Βίζερ, που υποστήριξε ότι «ο χειρισμός Τσίπρα στις παροχές έχει συνέπειες στη διαπραγμάτευση», σας φοβίζει σχετικά με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης; Μήπως δηλαδή η εκκρεμότητα δεν κλείσει στις 20 Μαρτίου, αλλά παραταθεί για αργότερα;

Απ.: Ο κ. Τόμας Βίζερ δεν είναι ένας τυχαίος Ευρωπαίος αξιωματούχος. Είναι επικεφαλής του EuroWorking Group. Όταν λοιπόν ο κ. Βίζερ λέει ότι «οι παροχές του κ. Τσίπρα είχαν συνέπειες στη διαπραγμάτευση» ή ότι είναι «απογοητευτικό να βρισκόμαστε στη β' αξιολόγηση μετά από ενάμιση χρόνο», μας φταίει μετά ο Κυριάκος Μητσοτάκης που κατηγορεί τον Αλέξη Τσίπρα ότι συνειδητά καθυστερεί και ότι διαπραγματεύεται για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης; Είμαι εξαιρετικά επιφυλακτικός για το αν ο κ. Τσίπρας θα πετύχει το νέο χρονοδιάγραμμα που έθεσε. Φοβάμαι ότι και αυτή η προθεσμία της 20ης Μαρτίου θα παρέλθει χωρίς κανένα αποτέλεσμα.

Ερ.: Αν πάντως η κυβέρνηση κατορθώσει να κλείσει την αξιολόγηση τον Μάρτιο δεν το πιστώνεται στα θετικά καθώς πολλοί από τη ΝΔ και εσείς προσωπικά δείχνατε να μην πιστεύετε ότι θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση;

Απ.: Εγώ πάντα και σταθερά έλεγα και λέω ότι ο κ. Τσίπρας λόγω της μανίας του για την εξουσία θα τα υπογράψει όλα και άρα θα κλείσει την αξιολόγηση. Το πρόβλημα είναι ότι για να υποκριθεί τον δεινό διαπραγματευτή χάνει πολύτιμο χρόνο για τον ελληνικό λαό.

Ερ.: Ανεξαρτήτως αυτών, το γεγονός ότι πολλοί από τη ΝΔ πίστευαν ότι θα οδηγηθούμε σε εκλογές εξαιτίας της μη ολοκλήρωσης της αξιολόγησης δεν ήταν λάθος στόχευση;

Απ.: Κανένας από τη ΝΔ δεν υποστήριξε ότι δεν θα κλείσει η αξιολόγηση. Η ΝΔ σταθερά έλεγε ότι η αξιολόγηση θα κλείσει, αλλά δυστυχώς με μία πολύ κακή συμφωνία. Άρα, δεν υπήρχε καμία λάθος στόχευση.

Ερ.: Και τώρα τι θα «γίνουμε χωρίς εκλογές»; Δηλαδή, θέλω να πω εσείς και προσωπικά και ως ΝΔ θα συνεχίσετε να τις ζητάτε;

Απ.: Η ΝΔ ποτέ δεν συνέδεσε τις εκλογές με την αξιολόγηση. Τις εκλογές τις ζητάμε γιατί πιστεύουμε ότι ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να βγάλει τη χώρα από το αδιέξοδο. Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης απλώς αποτρέπει την ολοσχερή καταστροφή.

Ερ.: Εάν της αξιολόγησης ακολουθήσει τάχιστα και ποσοτική χαλάρωση, αφενός, γιατί η κυβέρνηση να αποφασίσει εκλογές; Και αφετέρου δεν θα πιστωθεί τη θετική αυτή εξέλιξη;

Απ.: Η Ελλάδα θα ήταν στην ποσοτική χαλάρωση από τον Μάρτιο του 2015. Δεν μπήκε λόγω του κ. Τσίπρα. Αφού μετά από έναν χρόνο κατάλαβε τη σημασία της, έθεσε ο ίδιος στόχο να μπούμε σε αυτήν, το αργότερο την 1η Ιανουαρίου του 2017. Τώρα μου λέτε ότι θα πρέπει να του πούμε και μπράβο εάν κατορθώσει να μας βάλει στην ποσοτική χαλάρωση, δύο χρόνια μετά, και αφού έχει χάσει όλους τους προσωπικούς του στόχους.

Ερ.: Ο πρόεδρος της ΝΔ, σε πρόσφατη συνέντευξή του, εξέφρασε τη βεβαιότητα για 4ο μνημόνιο. Αν, υποθέσουμε ότι στις εκλογές, όποτε και να γίνουν είστε πρώτο κόμμα δεν θα κληθείτε να το υλοποιήσετε; Άρα με πιο σκεπτικό λέτε όχι στην ψήφιση των μέτρων, ναι στην υλοποίησή τους;

Απ.: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν απολύτως ξεκάθαρος. Η Ν.Δ. δεν θα ψηφίσει κανένα πακέτο μέτρων, γιατί αυτά τα μέτρα είναι προϊόν της διαπραγματευτικής ήττας του κ. Τσίπρα. Δικά τους τα μέτρα, δικός τους και ο λογαριασμός. Εμείς δεν είμαστε ΣΥΡΙΖΑ, ούτε θα γίνουμε ποτέ. Όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης γίνει πρωθυπουργός δεν πρόκειται ποτέ να πει στους πιστωτές ότι δεν θα τηρήσει τα συμφωνηθέντα. Αυτό όμως που θα κάνει είναι να διεκδικήσει μια καλύτερη συμφωνία διότι θα είμαστε αξιόπιστοι στην εφαρμογή του μεταρρυθμιστικού προγράμματος που χρειάζεται η χώρα.

Ερ.: Αλήθεια, σας βρίσκει σύμφωνο η τοποθέτηση του Μάκη Βορίδη, που προκάλεσε και την έκρηξη Μεϊμαράκη, ότι «η ΝΔ έκανε λάθος που ψήφισε το μνημόνιο το καλοκαίρι του 2015» εν μέσω capital controls, ένα βήμα πριν τη χρεοκοπία και χωρίς η κυβέρνηση να έχει την πλειοψηφία;

Απ.: Όσο και αν οι μονταζιέρες του κ. Τσίπρα προσπαθούν να εμφανίσουν την ΝΔ ότι βρίσκεται σε εσωκομματική σύγκρουση, δεν θα τα καταφέρουν. Η ΝΔ είναι μια φάλαγγα που έχει αναλάβει την ιστορική ευθύνη να διασώσει τη χώρα από τα δεινά που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ. Θα τους συμβούλευα, να επικεντρωθούν στα σοβαρά ζητήματα που έχει να αντιμετωπίσει η χώρα για να μην ξαναζήσουμε το δραματικό καλοκαίρι του 2015.

Ερ.: Ωστόσο διαφωνείτε με αυτή καθ΄ αυτήν τη ρήση Μεϊμαράκη «το δεν ψηφίζω είναι τσάμπα μαγκιές»; Δηλαδή εάν και σήμερα βρισκόμαστε σε ένα παρόμοιο σκηνικό τι έπρεπε να κάνει η ΝΔ;

Απ.: Πρώτα απ' όλα οι σημερινές πολιτικές συνθήκες διαφέρουν σε σχέση με εκείνες του 2015. Τότε δεν υπήρχε κυβερνητική πλειοψηφία, ενώ σήμερα υπάρχει. Ξεκάθαρα σας λέω ότι η Ν.Δ. δεν πρόκειται να γίνει δεκανίκι του ΣΥΡΙΖΑ. Κανείς από την Κ.Ο. του κόμματος δεν πρόκειται να λειτουργήσει εκτός κεντρικής γραμμής. Πόσο μάλλον ο κ. Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο οποίος είναι «σάρκα εκ της σαρκός της ΝΔ» και απολύτως πιστός στην παράταξη.

Ερ.: Εάν είστε πρώτο κόμμα και όχι αυτοδύναμο με ποιους θα συνεργαστείτε αφού η Φώφη Γεννηματά και πρωτοκλασάτα στελέχη του ΠΑΣΟΚ αποκλείουν τη συνεργασία μόνο με τη ΝΔ;

Απ.: Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι η Ν.Δ. θα είναι πρώτο κόμμα και με μεγάλη διαφορά. Ακόμα και αν είναι αυτοδύναμη, θα επιδιώξει ευρύτερες πολιτικές συνεργασίες. Η χώρα χρειάζεται μια ισχυρή κυβέρνηση για να έχει μέλλον και προοπτική. Σε μία τέτοια εθνική προσπάθεια, δύσκολα το ΠΑΣΟΚ θα μείνει αμέτοχο. Όπως μπορέσαμε να συνεργαστούμε στο παρελθόν, έτσι θα μπορέσουμε να συνεργαστούμε και στο μέλλον για το καλό του τόπου.

Ερ.: Αλήθεια, με ποιους αισθάνεστε πιο κοντά με το ΠΑΣΟΚ ή με την κίνηση της Διαμαντοπούλου-Ραγκούση-Φλωρίδη και ίσως Ποτάμι; θα επενδύατε στην είσοδό τους στη Βουλή;

Απ.: Όπως προείπα, μέσα στη Βουλή γνωριζόμαστε, ξέρουμε ποιες είναι εκείνες οι πολιτικές δυνάμεις με τις οποίες έχουμε ταύτιση απόψεων, τουλάχιστον σε σημαντικά ζητήματα. Υπάρχουν βέβαια και πρόσωπα εκτός Βουλής που θα μπορούσαν να προσφέρουν σε μια μεγάλη προσπάθεια εθνικής ανασυγκρότησης. Δεν θα ήθελα να εισέλθω σε συγκεκριμένα ονόματα. Πρώτα απ΄ όλα, γιατί δεν είναι της παρούσης και δεν είναι της αρμοδιότητάς μου.

Ερ.: Μπαίνω στον πειρασμό να σας ρωτήσω καθώς είστε ίσως ένας από τους υπερδραστήριους βουλευτές της ΝΔ. Μετά την αντιπροεδρία θα σας ενδιέφερε και η προεδρία της ΝΔ;

Απ.: Είμαι ευγνώμων για όλα αυτά που έχω καταφέρει μέχρι σήμερα. Πιστεύω, πως είναι υπεραρκετά.

Ερ.: Με την ιδιότητά σας ως τομεάρχης Εθνικής Άμυνας θα ήθελα να σας ρωτήσω: Ανησυχείτε με τη δήλωση του Αμερικανού πρέσβη στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, για θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο;

Απ.: Ανησυχώ και θεωρώ ότι μέχρι το τουρκικό δημοψήφισμα για την αναθεώρηση του Συντάγματος, στις 16 Απριλίου, ο κ. Ερντογάν μπορεί να είναι απρόβλεπτος. Αυτό που επιβάλλεται είναι ψυχραιμία και χαμηλοί τόνοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση