GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Γιατί οι Ιρακινοί εξαιρούνται από το αντιμεταναστευτικό διάταγμα Τραμπ

Ο Τραμπ αναμένεται να υπογράψει σήμερα ένα νέο εκτελεστικό διάταγμα με το οποίο θα απαγορεύονται τα ταξίδια στις ΗΠΑ πολιτών έξι κυρί...


Ο Τραμπ αναμένεται να υπογράψει σήμερα ένα νέο εκτελεστικό διάταγμα με το οποίο θα απαγορεύονται τα ταξίδια στις ΗΠΑ πολιτών έξι κυρίως μουσουλμανικών χωρών μετά το μπλοκάρισμα μιας πρώτης αμφιλεγόμενης προσπάθειας από τα αμερικανικά δικαστήρια, δήλωσε πηγή του Λευκού Οίκου.

Το νέο εκτελεστικό διάταγμα θα διατηρεί την απαγόρευση για 90 ημέρες των ταξιδιών στις Ηνωμένες Πολιτείες πολιτών από έξι μουσουλμανικές χώρες – το Ιράν, τη Λιβύη, τη Συρία, τη Σομαλία, το Σουδάν και την Υεμένη.

Ωστόσο,το Ιράκ αφαιρέθηκε από τον κατάλογο των χωρών που περιλαμβανόταν αρχικά στο διάταγμα, επειδή η ιρακινή κυβέρνηση υιοθέτησε νέες διαδικασίες ελέγχου, ανέφερε ο αξιωματούχος.

Η αποφαση εξαίρεσης του Ιράκ ελήφθη ύστερα από πιέσεις τόσο του υπουργείου Άμυνας όσο και του Εξωτερικών, τα οποία κάλεσαν τον Λευκό Οίκο να μη συμπεριλάβει στον κατάλογο το Ιράκ, λόγω του κεντρικού του ρόλου στον αγώνα εναντίον του Ισλαμικού Κράτους. 

Το Ιράκ εξέφρασε "βαθιά ανακούφιση" για την απόφαση του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών. "Η απόφαση είναι ένα σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, ενισχύει τη στρατηγική συμμαχία ανάμεσα στη Βαγδάτη και την Ουάσινκτον σε πολλά πεδία, και στον πόλεμό τους κατά της τρομοκρατίας", αναφέρεται στην ανακοίνωση του ιρακινού υπουργείου Εξωτερικών.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο του Λευκού Οίκου τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο Ρόιτερς, το νέο εκτελεστικό διάταγμα θα διατηρήσει την απαγόρευση για 90 ημέρες σε ταξίδια προς τις ΗΠΑ για τους πολίτες αυτών των έξι χωρών.

Όμως οι μόνιμοι κάτοικοι των Ηνωμένων Πολιτειών (οι κάτοχοι πράσινων καρτών), καθώς και οι κάτοχοι βίζας, θα προστατεύονται σαφώς στο νέο διάταγμα, είπε η η σύμβουλoς του Τραμπ, Κελιάν Κόνγουεϊ.

Τέλος, η Κελιάν Κόνγουεϊ δήλωσε πως οι σύροι πρόσφυγες θα έχουν στο εξής την ίδια μεταχείριση όπως και οι υπόλοιποι πρόσφυγες. Στο αρχικό διάταγμα ο Ντόναλντ Τραμπ θέλησε να αναστείλει την υποδοχή προσφύγων για 120 ημέρες, αλλά επ' αόριστον για τους Σύρους.

 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση