GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Γεροβασίλη: Λέμε «όχι» σε συμφωνία που θα συνεπάγεται αδιέξοδα - ΒΙΝΤΕΟ

Στην εκτίμηση ότι η αξιολόγηση θα κλείσει σύντομα προχώρησε η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Όλγα Γεροβασίλη, κατά τη διάρκεια τηλ...


Στην εκτίμηση ότι η αξιολόγηση θα κλείσει σύντομα προχώρησε η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Όλγα Γεροβασίλη, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής της συνέντευξης στο Star. «Θέλουμε να κλείσει η αξιολόγηση μέσα στον Απρίλιο, ώστε να υπάρξει ασφάλεια στο οικονομικό περιβάλλον, το οποίο είναι και κοινωνικό εντέλει. Είμαστε υποχρεωμένοι να δουλέψουμε σκληρά με αμοιβαίες υποχωρήσεις» υπογράμμισε η υπουργός.

Υπενθύμισε ότι η χώρα, τα τελευταία επτά χρόνια, ζει σε μη κανονικές συνθήκες, με τη λιτότητα να έχει προκαλέσει πλέον κόπωση στον καθένα που δεν βλέπει λύση στα προσωπικά του αδιέξοδα. «Η κυβέρνηση κατάφερε, ωστόσο, το 2016 να είναι μια χρονιά σταθεροποίησης. Εμείς δουλεύαμε και δουλεύουμε σκληρά για να σταθεροποιήσουμε την κατάσταση» τόνισε.

Αναφορικά με τις καθυστερήσεις στο κλείσιμο της αξιολόγησης είπε: «Η συμφωνία έχει βήματα και ξέρουμε τις δυσκολίες. Βάσει των δεδομένων που έχουν διαμορφωθεί, είμαστε κοντά στο κλείσιμο της αξιολόγησης και δουλεύουμε πολύ σκληρά γι αυτό». Πρόσθεσε πως «κάθε πλευρά έχει τα δικά της διαπραγματευτικά χαρτιά, τα οποία ανοίγει όταν είναι κοντά στο κλείσιμο της συμφωνίας, και η ελληνική πλευρά έχει τα δικά της», συμπληρώνοντας, ωστόσο, ότι «όπως είπε και ο υπουργός οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, αν δεν κλείσουν όλα δεν κλείνει τίποτα».

«Υπάρχει μια μεγάλη αντίφαση μεταξύ των Ευρωπαίων -κυρίως της Γερμανίας- και του ΔΝΤ, που δεν θέλουν να κλείσουν το θέμα του χρέους. Εμείς δεν κρατάμε τη διαπραγμάτευση ανοιχτή. Κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να κλείσει, αλλά έχει τεράστια σημασία όχι μόνο το πότε, αλλά το πώς θα κλείσει η αξιολόγηση» έκανε σαφές η υπουργός και διευκρίνισε: «Θα έπρεπε η συμφωνία να είχε κλείσει χθες, αλλά οι κακοί όροι συνεπάγονται και δυσκολίες, που αποτυπώνονται. Η πρόθεση της κυβέρνησης δεν είναι η ρήξη και αυτό έχει αποτυπωθεί και με υποχωρήσεις. Ωστόσο, εάν είχαμε τη λογική "ναι σε όλα", δεν θα υπήρχαν τα αντίμετρα για τις ομάδες που έχουν πληγεί περισσότερο».

Ερωτηθείσα τι περιμένει να κερδίσει η κυβέρνηση από τη διαπραγμάτευση, απάντησε: «Αναμένουμε το μάξιμουμ. Ήδη, ένα μεγάλο μέρος από τα αντίμετρα έχει συμφωνηθεί με τους θεσμούς». Για τη συμφωνία είπε: «Ξέραμε εξαρχής ότι η 3ετης συμφωνία δεν θα ήταν εύκολη, αλλά είναι ευκολότερη από την προηγούμενη που προέβλεπε πρωτογενή πλεονάσματα στο 4,5% του ΑΕΠ. Καταφέραμε λοιπόν (με τη δική μας συμφωνία) να έχουμε στην τριετία, 20 δισ λιγότερη επιβάρυνση στην ελληνική οικονομία. Κρίναμε ότι έτσι ήταν βιώσιμη η συμφωνία και άφηνε χώρο για την κοινωνική πολιτική».

Σχετικά με το πώς θα κινηθεί η Κοινοβουλευτική Ομάδα ενόψει των δύσκολων μέτρων, είπε: «Η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ κινήθηκε μέχρι σήμερα με συγκεκριμένο τρόπο. Βλέπουμε εάν μια υποχώρηση μας φέρνει πιο κοντά σε λύση, ή μας απομακρύνει. Δεν έχουμε μόνο την ευθύνη της διαχείρισης των μνημονίων, αλλά και την ευθύνη να παραδώσουμε τη χώρα στις επόμενες γενιές».

Για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης σχολίασε: «Οι εκλογές θα γίνουν όποτε είναι αναγκαίο. Εμείς δεν μετρήσαμε ποτέ το πολιτικό κόστος και αποδείχτηκε αυτό στην πορεία της διακυβέρνησής μας. Όταν φτάσαμε στη συμφωνία τον Ιούνιο του 2015, απευθυνθήκαμε στον ελληνικό λαό και ρωτήσαμε εάν μας εμπιστεύεται για να εφαρμόσουμε αυτό το πρόγραμμα. Ξέρουμε όλοι και οι Έλληνες πολίτες, ότι οι εκλογές αυτή τη στιγμή είναι καταστροφικές. Αυτή τη στιγμή έχουμε ανάγκη να υπάρξει σταθερότητα».

Καταλήγοντας, η κ. Γεροβασίλη αναφέρθηκε στην περίφημη σύνοδο της Ρώμης, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να σκεφτούν όλοι το τι Ευρώπη επιθυμούν. Για την ελληνική πλευρά, είπε ότι ο στόχος είναι να συμπεριληφθεί στο κείμενο συμπερασμάτων η πρόθεση της Ευρώπης να προστατεύσει τους εργαζόμενους στο ευρωπαϊκό περιβάλλον. «Το κείμενο δεν έχει την έννοια του βέτο, ωστόσο θα πρέπει να έχουμε μια ουσιαστικότερη συζήτηση για το εάν η Ευρώπη θα προχωρήσει, ή θα οπισθοχωρήσει» τόνισε.

Δείτε το βίντεο:

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση