GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Στίβεν Χόκινγκ: Δε νιώθω ευπρόσδεκτος στις ΗΠΑ

Ο διάσημος κοσμολόγος Στίβεν Χόκινγκ δήλωσε, στη βρετανική τηλεόραση, ότι δεν αισθάνεται ευπρόσδεκτος στις ΗΠΑ του Ντόναλντ Τραμπ. Μιλ...


Ο διάσημος κοσμολόγος Στίβεν Χόκινγκ δήλωσε, στη βρετανική τηλεόραση, ότι δεν αισθάνεται ευπρόσδεκτος στις ΗΠΑ του Ντόναλντ Τραμπ.
Μιλώντας σε συνέντευξη στην εκπομπή «Καλημέρα Βρετανία» του δικτύου ITV, σύμφωνα με τις βρετανικές «Γκάρντιαν» και «Τέλεγκραφ», o καθηλωμένος στο αναπηρικό καροτσάκι του Βρετανός αστροφυσικός ανέφερε:
«Θα ήθελα να επισκεφθώ ξανά τις ΗΠΑ και να συνομιλήσω με άλλους επιστήμονες, αλλά φοβάμαι πως δεν θα είμαι ευπρόσδεκτος εκεί».
Ο 75χρονος Χόκινγκ, ο οποίος είχε τιμηθεί το 2009 από τον προηγούμενο πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα με το αμερικανικό επιστημονικό μετάλλιο του Φραγκλίνου, εξέφρασε τώρα τις ανησυχίες του για «την ξεκάθαρη στροφή των ΗΠΑ προς μια δεξιά, πιο αυταρχική προσέγγιση».
Ιδιαίτερα ανήσυχος δήλωσε για την περιβαλλοντική πολιτική του προέδρου Τραμπ, καθώς, όπως είπε, «η κλιματική αλλαγή είναι ένας από τους μεγάλους κινδύνους που αντιμετωπίζουμε και ένας που μπορούμε να προλάβουμε».
«Ο Τραμπ», τόνισε «εκλέχθηκε από ανθρώπους που ένιωσαν αποξενωμένοι από την κυβερνώσα ελίτ, σε μια εξέγερση κατά της παγκοσμιοποίησης. Η προτεραιότητά του θα είναι να ικανοποιήσει το εκλογικό σώμα του, που δεν είναι ούτε προοδευτικό, ούτε καλά πληροφορημένο».
Ο Χόκινγκ χαρακτήρισε, από την άλλη, ελπιδοφόρο γεγονός την ανάδυση τόσων πολλών γυναικών, όπως η Τερίζα Μέι και η 'Ανγκελα Μέρκελ, σε θέσεις εξουσίας στη δημόσια ζωή.
Δήλωσε, επίσης, ενθουσιασμένος με την προοπτική της αποστολής μικροσκοπικών ρομπότ στο διάστημα για την εξερεύνηση εξωπλανητών που μοιάζουν με τη Γη. Όπως είπε, το σύστημα των επτά «γήινων» εξωπλανητών που ανακαλύφθηκε πρόσφατα, βρίσκεται σε απόσταση 39 ετών φωτός.
«Με την τωρινή τεχνολογία» επεσήμανε «δεν υπάρχει περίπτωση να μπορέσουμε να ταξιδέψουμε τόσο μακριά. Το καλύτερο που μπορούμε να οραματιζόμαστε, είναι ρομποτικά νανοσκάφη, που θα ωθούνται από γιγάντια λέιζερ και θα φθάνουν το 20% της ταχύτητας του φωτός. Τέτοια σκάφη που θα ζυγίζουν μόνο λίγα γραμμάρια, θα χρειασθούν περίπου 240 χρόνια για να φθάσουν στον προορισμό τους και να μας στείλουν πίσω εικόνες. Είναι κάτι εφικτό και νιώθω μεγάλο ενθουσιασμό γι' αυτό».
Σχετικά με την επερχόμενη έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ, είπε ότι πρέπει να υπάρξει αντίσταση σε ένα «σκληρό» Brexit και ότι η Βρετανία πρέπει να διατηρήσει ισχυρούς δεσμούς τόσο με την Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο και με την Κίνα.
Ακόμη, "προφήτεψε" ότι το Εργατικό Κόμμα, που ο ίδιος είχε υποστηρίξει στις εκλογές του 2015, δεν θα νικήσει στις επόμενες με αρχηγό τον Τζέρεμι Κόρμπιν. Για τον τελευταίο, είπε ότι «δεν δίνει προς τα έξω την εικόνα ισχυρού ηγέτη και άφησε τα μέσα ενημέρωσης να τον παρουσιάσουν ως αριστερό εξτρεμιστή, κάτι που δεν είναι. Δεν είναι καλό να έχεις τις σωστές αρχές, αν δεν πρόκειται ποτέ να πάρεις την εξουσία».
Πρόσφατα είχε χαρακτηρίσει «καταστροφή» τον Κόρμπιν και τον είχε καλέσει να παραιτηθεί. Αποκάλυψε όμως στη συνέντευξη ότι θα συνεχίζει να ψηφίζει τους Εργατικούς, καθώς, όπως είπε, «είναι το κόμμα που μετράει».
Πέρα από τα πολιτικά, αναφερόμενος στο νόημα της ζωής και στην ευτυχία, είπε ότι τον κάνουν πιο ευτυχισμένο από κάθε τι άλλο τα τρία παιδιά του και η προοπτική ενός ταξιδιού στο διάστημα. Όσο για το αν πιστεύει ότι όντως είναι ο πιο έξυπνος άνθρωπος στον κόσμο, όπως λένε μερικοί, απάντησε: «Ποτέ δεν θα ισχυριζόμουν κάτι τέτοιο. Οι άνθρωποι που περηφανεύονται για το δείκτη νοημοσύνης τους, είναι αποτυχημένοι».

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση