GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ποιες μπακαλοταβέρνες έχουν απομείνει στην Αθήνα

Όχι δεν πρόκειται για σκηνικό από κάποια ελληνική ταινία, αν και είμαι σίγουρη ότι κάτι τέτοιο δεν θα πείραζε κανέναν από εμάς. Πρόκε...


Όχι δεν πρόκειται για σκηνικό από κάποια ελληνική ταινία, αν και είμαι σίγουρη ότι κάτι τέτοιο δεν θα πείραζε κανέναν από εμάς.

Πρόκειται για οχτώ ταβέρνας της πόλης που μας θυμίζουν παλιές μπακαλοταβέρνες.
Μεταφερόμαστε, λοιπόν, στο παρελθόν αυτήν την φορά με έναν τρόπο... γευστικό.

Επιλέγουμε τις ελάχιστες γωνιές στην πόλη που με την αισθητική και τον τρόπο που έχει διαμορφωθεί ο χώρος τους, θυμίζουν
πολύ παλιά μπακάλικα περασμένων δεκαετιών.

Έτσι, έστω και για τις ώρες που θα βρεθούμε σε αυτά νιώθουμε ότι ενσαρκώνουμε τον ρόλο του αγαπημένου μας "Ζήκου", τον λατρεμένο ήρωα στην ταινία "Ο μπακαλόγατος". Καλή απόλαυση!

Γράφει η Ελπίδα Πιτάκη

Ο Τζίτζικας κι ο Μέρμηγκας

Μια από τις πιο επιτυχημένες αποδόσεις σύγχρονου μπακάλικου- ταβέρνας, με την αισθητική του να μας υπενθυμίζει το πώς έμοιαζαν τα παντοπωλεία κατά τις παλαιότερες δεκαετίες.

Η κουζίνα του διαθέτει παραδοσιακά ελληνικά πιάτα με μοντέρνα λογική. Το πρώτο εστιατόριο λειτούργησε στο κέντρο της Αθήνας, επί της Μητροπόλεως, ενώ τα άλλα δύο λειτουργούν στην Κηφισιά και το Χαλάνδρι.

Το μενού, εκτός από τα πιάτα ημέρας που προτείνει, διαθέτει πλούσιες σαλάτες, ποικίλα ορεκτικά που βάζουν σε πειρασμό, αλλά και νόστιμα πιάτα εμπνευσμένα από ελληνικές συνταγές, που γίνονται πραγματικά περιζήτητα.

Πληροφορίες
Μητροπόλεως 12-14, Αθήνα, τηλ. 210 3247607, www.tzitzikasmermigas.gr

Mystic

Το μικρό μπακάλικο στην είσοδο της Mystic στο Παγκράτι, πίσω από το Καλλιμάρμαρο, με τη ρετρό ατμόσφαιρα και την καλτ αισθητική, καταφέρνει να μας μεταφέρει πίσω στο χρόνο κάθε φορά που το επιλέγουμε.

Γεμάτο με επιλεγμένα προϊόντα μικρών παραγωγών από διάφορα σημεία της Ελλάδας –καβουρμάς και λουκάνικο Έβρου, κρόκος και υποφαές Κοζάνης, ανθότυρο Σύρου, κασέρι Ξάνθης, καπνιστό τυρί γίδινο Νάουσας, καπνιστό απάκι Χανίων κ.α.– αποτυπώνει στο έπακρο το πώς έμοιαζαν τα παραδοσιακά, ελληνικά μπακάλικα παλαιότερων εποχών.

Πιάτα όπως καβουρμάς σαγανάκι, ρεβύθια στη γάστρα και λαχματζούν με μοσχαρίσιο κιμά γίνονται πραγματικά ανάρπαστα.

Σημειώστε ότι η Mystic φημίζεται για τις πίτσες από αλεύρι βιολογικής κάνναβης (πρωτοτυπία σε ολόκληρη την Ελλάδα), οι οποίες και αποτελούν σημείο αναφοράς της. Σερβίρει, επίσης, φρέσκα, χειροποίητα ζυμαρικά αλλά και γευστικές προτάσεις με επιρροές από την ιταλική κουζίνα, καθώς και επιλογές για vegan σε πίτσα, ζυμαρικά και γλυκά.

Πληροφορίες
Φερεκύδου 2, Παγκράτι, τηλ. 210 9592092, www.mystic.com.gr

Το Ειδικόν

Η μοναδική αυθεντική μπακαλοταβέρνα που έχει απομείνει στον Πειραιά ακούει στο όνομα Το Ειδικόν και βρίσκεται πίσω από τα καπνεργοστάσια στο λιμάνι, στα σύνορα του Πειραιά με τα Ταμπούρια.

Το σκηνικό της μας κάνει να πιστεύουμε ότι αποτελούμε κι εμείς μέρος παλιάς ταινίας του ελληνικού κινηματογράφου.

Αγαπημένο στέκι των Καζαντζίδη, Παπαϊωάννου και Τσιτσάνη, έχει αποτελέσει σημείο αναφοράς για διάσημους και μη της πόλης, οι οποίοι δείχνουν λατρεία στην αυθεντική ελληνική γειτονιά και τις απλές σπιτικές γεύσεις.

Πληροφορίες
Ψαρών 38 & Σαλαμίνος, Πειραιάς, τηλ. 210 4612674

Κατσούρμπος

Με ρετρό διακόσμηση που θυμίζει κάτι από μπακάλικο άλλης εποχής, ο Κατσούρμπος σας υποδέχεται στην Πλατεία Προσκόπων στο Παγκράτι στο ζεστό και οικείο περιβάλλον του, που θυμίζει περισσότερο επίσκεψη σε φιλικό σπίτι, παρά εστιατόριο.

Εδώ η κρητική κουζίνα έχει την τιμητική της με πεντανόστιμες προτάσεις από το αγαπημένο νησί της Κρήτης, όλες φτιαγμένες με αγνές πρώτες ύλες από μικρές παραγωγικές μονάδες του νησιού (γαλακτοκομικά προϊόντα, κρητικά χόρτα κ.α.), επιλεγμένες με γνώμονα πάντα την εποχικότητα.

Δοκιμάστε αρνί με σταμναγκάθι, γαμοπίλαφο, ντολμαδάκια γιαλαντζί, χοχλιούς μπουμπουριστούς, καλιτσούνια με μάραθο και άγρια χόρτα.

Πληροφορίες
Αμύντα 2, Πλατεία Προσκόπων, Παγκράτι, τηλ. 210 7222167, www.katsourbos.gr

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο www.greekguide.com

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση