GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Πόλεμος κόσμων: Η Ολλανδία θέλει αποκλιμάκωση αλλά η Τουρκία απαιτεί συγγνώμη

Μια διαφορετική προσέγγιση, που αποκαλύπτει ένα πόλεμο κόσμο μάλλον παρά μια διπλωματική διαφωνία δείχνει η στάση που τηρούν η Ολλανδ...


Μια διαφορετική προσέγγιση, που αποκαλύπτει ένα πόλεμο κόσμο μάλλον παρά μια διπλωματική διαφωνία δείχνει η στάση που τηρούν η Ολλανδία και η Τουρκία μετά τα χθεσινά περιστατικά που έφεραν στα άκρα τις σχέσεις Άμστερνταμ και Άγκυρας.

Από την πλευρά του, ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε δήλωσε ότι θα κάνει τα πάντα για να «αποκλιμακώσει» τη διπλωματική αντιπαράθεση με την Τουρκία, την οποία περιέγραψε ως τη χειρότερη που έχει αντιμετωπίσει εδώ και χρόνια η Ολλανδία.

Όμως, η Τουρκία απειλεί και χρησιμοποιεί σκληρή ρητορική και υβριστικούς χαρακτηρισμούς. Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως η Ολλανδία θα πληρώσει το τίμημα για τη ζημιά που προκάλεσε στις σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες, καθώς κλιμακώθηκε σήμερα η διένεξη σχετικά με την πολιτική εκστρατεία που η Άγκυρα θέλει να διεξαγάγει μεταξύ των τούρκων μεταναστών. «Σίγουρα θα πληρώσουν το τίμημα και θα μάθουν επίσης τι εστί διπλωματία. Θα τους διδάξουμε διεθνή διπλωματία», δήλωσε ο Ερντογάν σε ομιλία του. Ενώ επανέλαβε τους χαρακτηρισμούς που έκανε και χθες μιλώντας για συμπεριφορά (της Ολλανδίας) που θυμίζει «τον ναζισμό και τον φασισμό».

Για φασιστική ενέργεια μίλησε και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Μάλιστα απείλησε ότι η Άγκυρα θα συνεχίσει να παίρνει μέτρα κατά της Ολλανδίας μέχρι η τελευταία να ζητήσει συγγνώμη.

«Ουδέποτε είχα τέτοια εμπειρία μέχρι τώρα, αλλά θέλουμε να είμαστε η πιο συνετή πλευρά», δήλωσε ο Ολλανδός πρωθυπουργός Ρούτε, σε απάντηση αυτών. «Αν κλιμακώσουν θα πρέπει να απαντήσουμε, αλλά θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αποκλιμακώσουμε», πρόσθεσε.

Περίπου 500.000 τούρκοι μετανάστες και τα παιδιά τους ζουν στην Ολλανδία. Οι περισσότεροι έχουν διπλή υπηκοότητα και μπορούν να ψηφίζουν και στις δύο χώρες.

Δεν είναι πάντως τυχαία συγκυρία, ούτε για την Τουρκία, ούτε για την Ολλανδία. Και οι δυο έχουν πολύ σύντομα εκλογικές αναμετρήσεις με σοβαρά διακυβεύματα.

Η μεν Τουρκία το δημοψήφισμα για την ενίσχυση των εξουσιών του Ερντογάν. Ενώ διατηρεί συνεχώς «θερμή» την απειλή για κατάρρευση της συμφωνίας με την ΕΕ για το προσφυγικό αν δεν απελευθερωθεί η βίζα για τους Τούρκους στην ΕΕ, μια κίνηση υψηλής συμβολικής σημασίας για την τουρκική κοινή γνώμη.

Απεναντίας η Ολλανδία έχει βουλευτικές εκλογές την Τετάρτη. Με την άνοδο που παρουσιάζει το εθνικιστικό κόμμα του Γκ. Βίλντερς (δεύτερο στις δημοσκοπήσεις) δεν αποκλείεται να επηρεάσει τα εκλογικά αποτελέσματα σε εκλογές που έπονται σε άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες (Γαλλία και Γερμανία), αναδιαμορφώνοντας το πολιτικό τοπίο ολόκληρης της Ευρώπης. 

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση