GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Προβόπουλος: Μνημόνιο με την έννοια που γνωρίζαμε δεν θα ξαναδούμε

Την εκτίμηση ότι η παράταση της αβεβαιότητας μπορεί να οδηγήσει σε νέες κεφαλαιακές ανάγκες για τις ελληνικές τράπεζες στα στρες τες ...


Την εκτίμηση ότι η παράταση της αβεβαιότητας μπορεί να οδηγήσει σε νέες κεφαλαιακές ανάγκες για τις ελληνικές τράπεζες στα στρες τες του 2018 εξέφρασε ο τέως διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος. Από το βήμα του  Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, εξέφρασε αμφιβολίες για την υπογραφή τέταρτου μνημονίου μεταξύ Ελλάδος και δανειστών, τουλάχιστον με τη μορφή που γνωρίζαμε έως σήμερα. 
 
Πιο αναλυτικά, μιλώντας για την καθυστέρηση στην αξιολόγηση και τις συνέπειες αυτής ο κ. Προβόπουλος εξέφρασε την αβεβαιότητά του περί επιστροφής της Ελλάδας στις αγορές το 2018. Έτσι, εφόσον η χώρα δεν θα μπορέσει να χρηματοδοτηθεί από τις αγορές, θα έρθει «κάποιο είδος μνημονίου. «Μνημόνιο με την έννοια που γνωρίζαμε δεν θα ξαναδούμε», διευκρίνισε, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως φαίνεται να είναι αδύνατον να περάσει 4ο μνημόνιο από την ελληνική  Βουλή. 
 
«Ήδη», είπε, «η συζήτηση για το τρίτο μνημόνιο έδειξε ότι δεν θα γίνει ανεκτό ένα τέταρτο». Αξίζει να σημειωθεί ότι σε συνέντευξή του τον Νοέμβριο του 2016, ο κ. Προβόπουλος είχε εκτιμήσει ότι «υπάρχει πιθανότητα να υπάρξει τέταρτο μνημόνιο που θα συνδεθεί με το χρέος». 
 
«Δεν έχει γίνει στη Βουλή μία στοιχειώδης συζήτηση για τα αίτια της κρίσης»
 
«Ακόμα και σήμερα αντιμετωπίζουμε τα ίδια προβλήματα. Το ελληνικό πρόβλημα ήταν οξύτερο από εκείνο των άλλων χωρών. Δεν υπήρξε στοιχειώδης συναίνεση ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις, ωστόσο τώρα υπάρχει πρόοδος. Καμία ελληνική κυβέρνηση δεν πήρε στις πλάτες της το πρόγραμμα. Ελληνική πρόταση δεν υπήρξε και ούτε τώρα υπάρχει business plan στη χώρα μας», ανέφερε αναλύοντας τα αίτια της κρίσης. 
 
Σημείωσε, ωστόσο, πως «δεν έχει γίνει μια στοιχειώδης συζήτηση τι έφταιξε και τι πρέπει να κάνουμε. Έχουν γίνει τόσες συζητήσεις αλλά όχι για την ελληνική κρίση. Ούτε μεταξύ συνδικαλιστικών και λοιπών κοινωνικών δυνάμεων και ακόμα αναζητούμε τα αίτια οκτώ χρόνια μετά».
 
«Η κρίση δεν έχει πάει πίσω»
 
Κληθείς να σχολιάσει την πανηγυρική διάθεση της κυβέρνησης μετά το τελευταίο Εurogroup και τις εξαγγελίες περί τέλους της λιτότητας, ο κ. Προβόπουλος ανέφερε: «Η κρίση δεν έχει πάει πίσω. Όλη η καθυστέρηση αναζωπύτρωσε τη συζήτηση περί Grexit και επανέρχεται στο προσκήνιο μία αβεβαιότητα που θα τη βρούμε μπροστά μας. Ακόμα και να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, χάσαμε έξι μήνες και βρίσκουμε το Grexit μπροστά μας». 
 
«Εκεί που λογαριάζαμε να έχουμε ανάπτυξη στο 2,7% του ΑΕΠ, (σ.σ. η καθυστέρηση), θα έχει αντανάκλαση στο ΑΕΠ, που θα είναι πιο μικρό από το 2,7%», συμπλήρωσε. Υπογράμμισε, ότι οι ανάγκες μπορούν να καλυφθούν, μεταξύ άλλων, και «με μια ευχέρεια από την αναδιάρθρωση του χρέους»
 
«Τα πολιτικά θέματα δεν λύνονται με δικαστικό τρόπο, λύνονται πολιτικά» 
 
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε και η ερώτηση του δημοσιογράφου Μιχάλη Ιγνατίου για το αν θα πρέπει να εξεταστεί από τη δικαιοσύνη το τρίτο μνημόνιο, στην οποία ο πρώην διοικητής της ΤτΕ απάντησε: «Τα πολιτικά θέματα δεν λύνονται με δικαστικό τρόπο, λύνονται πολιτικά». 

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση