GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Τα στέκια που γράφουν ιστορία στην Ομόνοια

Αν σας έλεγε κάποιος σήμερα ότι πρέπει να επισκεφτείτε την Ομόνοια έστω και μία φορά, ίσως και να σκεφτόσασταν πως είναι υπερβολικός. Α...


Αν σας έλεγε κάποιος σήμερα ότι πρέπει να επισκεφτείτε την Ομόνοια έστω και μία φορά, ίσως και να σκεφτόσασταν πως είναι υπερβολικός. Αν και πρόκειται για μία από τις παλαιότερες πλατείες της πόλης –η αρχική "παραγγελία" για την δημιουργία της δόθηκε από τον Όθωνα με σκοπό να ανεγερθούν εδώ τα βασιλικά Ανάκτορα (η αρχική ονομασία της ήταν Πλατεία Ανακτόρων)– και παρότι μέχρι και την δεκαετία του 1930 λειτουργούσε ως το κέντρο της κοσμικής Αθήνας, σήμερα η εικόνα της δεν θυμίζει σε τίποτα τις παλιές, καλές εποχές της.
Έχοντας αναδιαμορφωθεί αισθητικά, μάλιστα, αρκετές φορές δεν κατάφερε να εντυπωσιάσει και να πείσει τόσο τους Αθηναίους όσο και τους επισκέπτες της πόλης, έτσι ώστε να την αναδείξουν σε σημείο αναφοράς τους.

Εμείς, ωστόσο, δεν θα σας προτείνουμε να την επισκεφτείτε μία αλλά εφτά φορές!
Κι αυτό γιατί σε πείσμα των καιρών, στην ευρύτερη περιοχή γύρω από την Ομόνοια συναντάμε κάποια από τα πιο ιστορικά στέκια της πόλης, τα οποία αποτελούν σημείο συνάντησης για τους παλαιότερους εδώ και έναν αιώνα!
Με νοσταλγική γοητεία, λοιπόν, αποτελούν σταθερές αξίες, πλέον, και για τις νεότερες γενιές.
Θρυλικά μαγειρεία και ταβερνάκια, ιστορικά ουζερί, παραδοσιακά γαλακτοπωλεία και ζαχαροπλαστεία, αρνούνται να αλλάξουν τοποθεσία και μετατρέπουν την Ομόνοια σε προορισμό των νοσταλγών.
Αλλά και εκείνων που επιθυμούν να ανακαλύψουν στέκια που τους μυούν σε μια άλλη, πιο αυθεντική φιλοσοφία. Μάθετε ποια είναι και ανακαλύψτε σε αυτά το αυθεντικό στέκι που πάντα αναζητούσατε.
Ήπειρος

Έχοντας πίσω του μια ιστορία μισού αιώνα, το οινομαγειρείο Ήπειρος –το μοναδικό πατσατζίδικο που λειτουργεί πλέον στη Βαρβάκειο Αγορά– θα σας μετατρέψει σε αμετανόητους λάτρεις του πατσά.
Στα ηνία του η Ράνια Καρατζένη, δεύτερη γενιά ιδικτητών, που συνεχίζει με πίστη την παράδοση που ξεκίνησε ο πατέρας της.
Η βιτρίνα με τα φαγητά θα σας γεμίσει με μυρωδιές αλλά και προβληματισμό σχετικά με το τι να επιλέξετε.
Ωστόσο, ο πατσάς, με πόδι μοσχαρίσιο ή ανάμεικτος, αλλά και οι σούπες που μαγειρεύονται σταθερά όλο το χρόνο όπως ψαρόσουπα, κοτόσουπα, γίδα βραστή και μαγειρίτσα κερδίζουν σίγουρα τις εντυπώσεις.
Η επική μοσχαρόσουπα που πραγματικά αξίζει να δοκιμάσετε, θα σας κάνει να επιλέξετε και δεύτερο πιάτο. Οι μερίδες εδώ είναι large.
Πληροφορίες
Φιλοποίμενος 4, Βαρβάκειος Αγορά, τηλ. 210 3240773, fb page: Οινομαγειρείο "Η Ήπειρος" Oinomageireio Epirus
Αθηναϊκόν

Ιστορικό ουζερί στη γωνία Θεμιστοκλέους και Πανεπιστημίου, που λειτουργεί από το 1932.
Αγαπημένο στέκι για αρκετούς πολιτικούς αλλά και καλλιτέχνες (Ρίτσος, Τσαρούχης, Μερκούρη, Ρασούλης, Βασιλικός κ.α.), διαθέτει μια μεγάλη γκάμα σε παραδοσιακούς ουζομεζέδες, οι οποίοι το έχουν αναδείξει σε σημείο αναφοράς για όσους δραστηριοποιούνται στην περιοχή, και όχι μόνο.
Τσιροσαλάτα, γίγαντες φούρνου, κεφτεδάκια τηγανητά με δυόσμο, πολίτικο σαγανάκι με παστουρμά από τις γευστικές επιλογές που αξίζει να δοκιμάσετε.
Το νεότερο αδερφάκι του βρίσκεται στη Μητροπόλεως από το 2013.
Πληροφορίες
Θεμιστοκλέους 2 & Πανεπιστημίου, τηλ. 210 3838485, http://athinaikon.gr, fb page: Το Αθηναϊκόν
Μάθετε ποια είναι τα υπόλοιπα ιστορικά στέκια γύρω από την Ομόνοια στο www.greekguide.com

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση