GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Συρία: Αιφνιδιαστική επίθεση τζιχαντιστών κοντά στη Δαμασκό

Βίαιες συγκρούσεις ξέσπασαν σήμερα στα ανατολικά της Δαμασκού, μετά την αιφνιδιαστική επίθεση που εξαπέλυσαν τζιχαντιστές και αντάρτε...


Βίαιες συγκρούσεις ξέσπασαν σήμερα στα ανατολικά της Δαμασκού, μετά την αιφνιδιαστική επίθεση που εξαπέλυσαν τζιχαντιστές και αντάρτες οι οποίοι επιχείρησαν να προωθηθούν προς το κέντρο της συριακής πρωτεύουσας.

Οι μαχητές αυτοί, με επικεφαλής τους τζιχαντιστές του Μετώπου Φάταχ αλ Σαμ (το πρώην παρακλάδι της Αλ Κάιντα στη Συρία) εξαπέλυσαν την επίθεσή τους εναντίον των κυβερνητικών δυνάμεων από τον κοντινότερο αντάρτικο θύλακα στη Δαμασκό, τη συνοικία Τζόμπαρ, όπως ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με την πηγή αυτή, στόχος αυτής της επίθεσης-αστραπής ήταν να δημιουργηθεί ένα νέο μέτωπο ώστε να χαλαρώσει η πίεση που υφίστανται οι άλλοι αντάρτες, σε τρεις άλλες συνοικίες στα βόρεια της πρωτεύουσας, που βομβαρδίζονται από τις δυνάμεις του καθεστώτος.

Οι μάχες κοντά στη Δαμασκό μαίνονται λίγα μόλις 24ωρα πριν ξεκινήσει στη Γενεύη ο νέος γύρος των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και με τη συμμετοχή εκπροσώπων τόσο του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ όσο και της αντιπολίτευσης. Μέχρι στιγμής όλες οι διπλωματικές προσπάθειες που έχουν γίνει δεν κατέληξαν στην εξεύρεση μιας λύσης ώστε να τερματιστεί ο πόλεμος από τον οποίο έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 320.000 άνθρωποι ενώ εκατομμύρια άλλοι εκτοπίστηκαν.

Σύμφωνα με τον Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, τον διευθυντή του Παρατηρητηρίου, οι αντάρτες και οι τζιχαντιστές εξαπέλυσαν την επίθεσή τους στο Τζόμπαρ στέλνοντας σε θέσεις που ελέγχονται από το καθεστώς «δύο παγιδευμένα αυτοκίνητα και πολλούς καμικάζι». «Δεν πρόκειται για μια αψιμαχία, είναι προσπάθεια να κερδίσουν έδαφος» είπε ο Άμπντελ Ραχμάν, διευκρινίζοντας ότι κατέλαβαν κτίρια στην Πλατεία των Αββασιδών απ' όπου εκτόξευσαν ρουκέτες εναντίον πολλών τομέων της πρωτεύουσας.

Ο συριακός στρατός απάντησε με περισσότερα από 30 αεροπορικά πλήγματα.
Η δημόσια τηλεόραση διέψευσε ότι οι αντάρτες έφτασαν στην Πλατεία των Αββασιδών αλλά μετέδωσε ότι είναι σε εξέλιξη μια επιχείρηση του στρατού για «τη ματαίωση μιας επίθεσης τρομοκρατών» και ζήτησε από τους κατοίκους να παραμείνουν στα σπίτια τους. Έδειξε επίσης εικόνες από την Πλατεία των Αββασιδών, ένα πολυσύχναστο μέρος υπό φυσιολογικές συνθήκες, που όμως ήταν εντελώς άδεια και ακούγονταν μόνο οι κρότοι των εκρήξεων.

Σύμφωνα με ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου στη Δαμασκό, ο στρατός έχει αποκλείσει την πρόσβαση στην πλατεία, από την οποία υψώνεται πυκνός καπνός. Πολλά σχολεία ανακοίνωσαν ότι θα μείνουν κλειστά μέχρι την Τρίτη.

Ένα τμήμα του Τζόμπαρ ελέγχεται από τις κυβερνητικές δυνάμεις και ένα δεύτερο από τους αντάρτες που έχουν συμμαχήσει με τους τζιχαντιστές. «Πρόκειται για ένα σημαντικό μέτωπο» επειδή βρίσκονται κοντά στο κέντρο της Δαμασκού, εξήγησε ο Άμπντελ Ραχμάν, ο οποίος δεν ήταν σε θέση να δώσει έναν απολογισμό από τις συγκρούσεις στη συνοικία αυτή.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση