GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΕΚΛΟΓΕΣ στην Ολλανδία! Έρχεται (όντως) το τέλος του ευρωσκεπτικισμού;

Κρίσιμες θεωρήθηκαν από πολλούς οι τελευταίες εκλογές στην Ολλανδία. Είχαν προηγηθεί το Brexit και η νίκη του ΝτόναλντΤραμπ στις αμερικαν...

Κρίσιμες θεωρήθηκαν από πολλούς οι τελευταίες εκλογές στην Ολλανδία. Είχαν προηγηθεί το Brexit και η νίκη του ΝτόναλντΤραμπ στις αμερικανικές εκλογές που χαρακτηρίστηκαν ως τα πρώτα στάδια της πατριωτικής επανάστασης, ενώ ακολουθούν οι εκλογές στην Γαλλία και στην Γερμανία.

«Σήμερα βάλαμε τέλος στον λαϊκισμό» είπε σε υποστηρικτές του στην Χάγη ο φιλελεύθερος Μαρκ Ρούττε ο οποίος τερμάτισε πρώτος.Το 34% των ψηφοφόρων του δήλωσε πως οι χειρισμοί του Ρούττε στην υπόθεση με την Τουρκία επηρέασαν την ψήφο του, ενώ περισσότεροι από το 80% σκέφτηκαν την οικονομία. Δεύτερο ήρθε το κόμμα για την Ελευθερία του Γκέερτ Βίλντερς καταφέρνοντας να αυξήσει την δύναμή του σημαντικά.

Πολλοί αναρωτιόνται πώς μπόρεσε ο Βίλντερς να αποκτήσει τέτοια επιρροή σε μια ανεκτική και ανοιχτή κοινωνία όπως αυτή της Ολλανδίας. Η απάντηση είναι πως οι Ολλανδοί νιώθουν ότι χάνουν την ταυτότητά τους και δεν μπορούν να διαμαρτυρηθούν, επειδή θα χαρακτηριστούν ως ρατσιστές. Ο Βίλντερς είχε αποκαλέσει τους Μαροκινούς μετανάστες αποβράσματα, είχε στραφεί κατά του Ισλάμ, των προσφύγων και της Ευρώπης. Οι Ολλανδοί, όμως, δεν ήταν ποτέ διατεθειμένοι να εγκαταλείψουν την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το σενάριο για το Nexit είχε κερδίσει έδαφος στο εξωτερικό αλλά όχι στο εσωτερικό της χώρας.

Μια νίκη του Βίλντερς θα έδινε άλλον αέρα στη Μαρίν Λε Πεν που πλησιάζει στα Ηλύσια πεδία και στο ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για την Γερμανία που φαίνεται να κερδίζει έδρες στο γερμανικό Κοινοβούλιο.  κατάσταση, βέβαια, εκεί είναι πολύ διαφορετική. Σε αντίθεση με την Γαλλία όπου η οικονομία πάει από το κακό στο χειρότερο, στην Ολλανδία δείχνει να είναι καλύτερη, η ανεργία μειώνεται , οι συνθήκες στην Υγεία βελτιώνονται και το ποσοστό της ανισότητας είναι σχετικά μικρό.

Στην Γερμανία η Άνγκελα Μέρκελ άνοιξε τα σύνορα της χώρας για τους πρόσφυγες, όμως η Ολλανδία δέχθηκε πολύ μικρότερο αριθμό. Συγκεκριμένα, στην Γερμανία ο αριθμός ξεπέρασε το 1 εκατομμύριο το 2015, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Δικαιοσύνης της Ολλανδίας, στην χώρα έφθασαν 58.880 πρόσφυγες το 2015, 31.642 το 2016 και 6.124 κατά τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2017.

Από τους κερδισμένους των ολλανδικών εκλογών είναι οι ‘Πράσινοι-Αριστερά’ με επικεφαλής τον Γιέσε Κλάβε, καθώς αύξησαν τις έδρες τους από 4 σε 14 λόγω της συντριβής των Εργατικών οι οποίοι τιμωρήθηκαν για τα μέτρα που πήραν όπως την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης και την κατάργηση των επιδομάτων. Το κόμμα δημιουργήθηκε πριν από 25 χρόνια, ενώ ο Γιέσε Κλάβε εξελέγη βουλευτής σε ηλικία 24 ετών και πήρε τα ηνία του κόμματος τον Μάιο του 2015. Ο πατέρας του είναι από το Μαρόκο, η μητέρα του από την Ινδονησία, και μοιάζει πολύ με τον Καναδό πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό. Είναι το εντελώς αντίθετο από τον Γκέερτ Βίλντερς, αφού στηρίζει τους πρόσφυγες και την Ευρώπη. Ο ίδιος είχε δηλώσει ότι απειλή για τον πολιτισμό και τις παραδόσεις της Ολλανδίας δεν είναι οι Μουσουλμάνοι μετανάστες, αλλά ο ακροδεξιός λαϊκισμός του Γκέερτ Βίλντερς.
Αλεξία Καψαμπέλη

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση