GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Επαναφέρει το ζήτημα χωρισμού Εκκλησίας – Κράτους ο Φίλης

Ο πρώην υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης επαναφέρει το ζήτημα χωρισμού Εκκλησίας - Κράτους με άρθρο του στην Εφημερίδα των Συντακτών. Στο ά...


Ο πρώην υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης επαναφέρει το ζήτημα χωρισμού Εκκλησίας - Κράτους με άρθρο του στην Εφημερίδα των Συντακτών.

Στο άρθρο με τίτλο «Ο χωρισμός Εκκλησίας – Κράτους έχει ωριμάσει» ο κ. Φίλης σημειώνει ότι παρά το γεγονός ότι το Σύνταγμα καθιερώνει την ελευθερία της συνείδησης και το δικαίωμα κάθε πολίτη να πιστεύει σε όποιον Θεό θέλει ή και να μην πιστεύει, «η πραγματικότητα συχνά είναι διαφορετική, σε συνθήκες μάλιστα "θρησκευόμενου Κράτους και πολιτευόμενης Εκκλησίας"».

«Η επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση είναι αναγκαίο να προσδιορίσει τα βήματα μιας καθυστερούμενης εδώ και δεκαετίες αλλαγής στις σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας. Το άρθρο 3 του Συντάγματος παράγει συγχύσεις, παρότι η αναφορά στην επικρατούσα θρησκεία ερμηνεύεται ως διαπιστωτική και όχι κανονιστική διάταξη. Χρειάζεται πολιτική βούληση για ρυθμιστούν εκκρεμότητες που συνιστούν αναχρονισμούς και συντελούν στη γενικότερη κρίση αξιών. Από την κρίση στην οποία έχουμε πέσει δεν θα βγούμε μόνο με οικονομικά προτάγματα. Άλλωστε θεσμοί όπως η Εκκλησία, με τον τρόπο τους, συνετέλεσαν στη σημερινή κρίση.» επισημαίνει μεταξύ άλλων ο κ. Φίλης.

«Η διδασκαλία των Θρησκευτικών, η καύση των νεκρών, η κατάργηση της βλασφημίας ως ποινικού αδικήματος, ο θρησκευτικός όρκος του ανώτατου άρχοντα είναι επιβιώσεις αναχρονιστικές. Για το μάθημα των Θρησκευτικών σημειώνω την απαίτηση της Ιεραρχίας για συναπόφαση κατά παράβαση μάλιστα ακόμη και του ισχύοντος Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδος που προβλέπει συνεργασία με την Πολιτεία» προσθέτει ο πρώην υπουργός Παιδείας.

«Ελπίζω ότι η εφαρμογή των νέων αναλυτικών προγραμμάτων με τους φακέλους των μαθητών που θα διανεμηθούν με τη νέα χρονιά, θα δώσουν τη δυνατότητα στα Θρησκευτικά από μάθημα ομολογιακό να γίνει μάθημα γνώσης των θρησκειών» αναφέρει ο κ. Φίλης.

1 σχόλιο

  1. Με αυτα που λέει ο αχαρακτηριστος κυριος Φίλης και με διαφορα 17 μοναδων του ΣΥΡΙΖΑ απο την ΝΔ μονο καλο δεν κανει τοσο στον εαυτό του ισο και στο κομμα του. Η αποπομπή του απο το υπουργείο παιδείας φαίνεται να του εχει κοστίσει πολυ λαι ψάχνει τωρα για ρεβανς. Ο ιστορικός του μέλλοντος θα καταγράψει το φαινόμενο Φίλη δηλαδη οτι οι φελλοι επιπλεουν πάντα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση