GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Κώστας Καραμανλής για το Βατοπέδι: Στο τέλος το φως πάντα νικάει το σκοτάδι

«Η σημερινή ετυμηγορία κλείνει μια μεγάλη πληγή» τονίζει, μεταξύ άλλων, ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής με αφορμή την αθωωτική α...


«Η σημερινή ετυμηγορία κλείνει μια μεγάλη πληγή» τονίζει, μεταξύ άλλων, ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής με αφορμή την αθωωτική απόφαση της Δικαιοσύνης για όλους τους κατηγορούμενους, στην υπόθεση Βατοπεδίου.
   Συγκεκριμένα ο πρώην πρωθυπουργός έκανε την εξής δήλωση:
   «Η σημερινή απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης αποκαλύπτει το μέγεθος της αθλιότητας στην υπόθεση Βατοπεδίου. Αποκαλύπτει τις μεθοδεύσεις που μετήλθαν ύποπτα και ταπεινά συμφέροντα, ιδιωτικά και μικροπολιτικά, για να σκηνοθετήσουν τη σκευωρία. Ο στόχος προφανής: Να πληγεί με κάθε τρόπο η τότε κυβέρνηση. Συκοφαντώντας, σπιλώνοντας, ταλαιπωρώντας για χρόνια αθώους ανθρώπους και τις οικογένειές τους. Ζημιώνοντας τη χώρα σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη χρονική περίοδο.
   Η σημερινή ετυμηγορία κλείνει μια μεγάλη πληγή. Αποκαθιστά την αλήθεια και την τιμή των προσώπων που τόσο άδικα κατηγορήθηκαν. Αφήνει βαρύτατα εκτεθειμένους όσους εμπνεύστηκαν και εκτέλεσαν το ανέντιμο εγχείρημα. Έστω και αργά, το φως στο τέλος πάντα νικάει το σκοτάδι».

3 σχόλια

  1. ΣΑΝΙΔΑΣ ΚΑΙ ΒΑΤΟΠΕΔΙ

    Οργισμένες αντιδράσεις έχει προκαλέσει στον πολιτικό και δικαστικό κόσμο η απόφαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, κ. Γιώργου Σανιδά να μην στείλει στη Βουλή τη δικογραφία για την υπόθεση του Βατοπεδίου. Ψηφοφορία στη Βουλή για Προανακριτική Επιτροπή, ζήτησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος μετά από συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Βουλής κ. Σιούφα. Σύμφωνα με τον κ. Σανιδά, τα νέα στοιχεία που έχουν προκύψει για την υπόθεση δεν δικαιολογούν την αποστολή τους στη Βουλή, κάνοντας λόγος για εικασίες και αόριστες αναφορές σε υπουργούς , χωρίς αποδεικτικά στοιχεία. Διαφορετική γνώμη ...
    ωστόσο έχουν πολλοί εκπρόσωποι της Δικαιοσύνης.

    Πρόεδρος Ένωσης Εισαγγελέων
    Ο πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων, κ. Σωτήρης Μπάγιας έκανε λόγο για θεσμική παρέκκλιση του κ. Σανιδά, προσθέτοντας πως ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου δεν είναι γενικός εισαγγελέας, και δεν δικαιούται να αντικαθιστά το ρόλο και τις αρμοδιότητες άλλου εισαγγελέα πολύ δε περισσότερο να υποκαθιστά την κρίση και τη συνείδηση κάθε αρμόδιου εισαγγελέα για συγκεκριμένη υπόθεση .

    Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών
    Ο κομματισμός, όπως έχουμε καταγγείλει εδώ και χρόνια, έχει εισχωρήσει και στον ιερό χώρο της Δικαιοσύνης, με Βένετους και Πράσινους να διεκδικούν μερίδιο εξουσίας δηλώνει στα ΝΕΑ ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρης Παξινός. Η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη, το Κράτος Δικαίου, η Δημοκρατία είναι υπόθεση της ελληνικής κοινωνίας, είναι θέμα πατριωτισμού για τον καθένα, για όλους τονίζει.

    Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου
    Σύμφωνα με το άρθρο 86 παρ. 2 του Συντάγματος, αν στο πλαίσιο ανάκρισης, προανάκρισης ή εξέτασης προκύψουν στοιχεία για ποινική ευθύνη υπουργών (ή πρώην), αυτά διαβιβάζονται αμελλητί στη Βουλή από αυτόν που διενεργεί την έρευνα. Η διάταξη είναι σαφής και υπερισχύει από κάθε άλλη διάταξη νόμου ή Κανονισμού της Βουλής και πολύ περισσότερο από εγκυκλίους εισαγγελικών αρχών οι οποίες άλλωστε δεν αποτελούν καν πηγή δικαίου και δεν δεσμεύουν κανέναν εκτιμά μιλώντας στα ΝΕΑ ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Κωνσταντίνος Χρυσόγονος.

    Απάντηση Σανιδά
    Με πάθος υπερασπίζεται ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου την απόφαση του να μη σταλεί στη Βουλή η δικογραφία του Βατοπεδίου, λέγοντας ότι η πρώτη απόφαση -τον Οκτώβρη του 2008- , η οποία είχε ως τελικό αποτέλεσμα την παραίτηση των δύο εισαγγελέων, αποδείχθηκε ορθή και από το αποτέλεσμα της Εξεταστικής.
    Κατάχρηση εξουσίας συνιστά όχι μόνον η παράλειψη διώξεως ενόχου αλλά και η δίωξη κάποιου αθώου.

    (…) Για να σταλούν όμως τα στοιχεία στη Βουλή θα πρέπει να προκύπτει από αυτά μια άξια λόγου πιθανολόγηση ποινικής ευθύνης υπουργών ή υφυπουργών.

    Στην υπόθεση Βατοπεδίου, την οποία ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ανέσυρε από το αρχείο, ο ίδιος είχε κρίνει τον Οκτώβριο του 2008 ότι δεν προκύπτουν στοιχεία σε βάρος υπουργών σχετικά με την υπόθεση αυτή. Η θέση αυτή του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου επιβεβαιώθηκε από το αποτέλεσμα της ενδελεχούς έρευνας που έκανε η Βουλή με τη συσταθείσα εξεταστική επιτροπή , συμπληρώνει.
    Ο κ. Σανιδάς αδειάζει επίσης ουσιαστικά τους δύο εισαγγελείς (Σπυροπούλου και Στραγάλη), λέγοντας ότι μετά την ολοκλήρωση της προκαταρκτικής εξέτασης από τους δύο
    (…) ουδέν νεώτερο στοιχείο προέκυψε σε βάρος υπουργών που να δικαιολογεί την αποστολή του στη Βουλή .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. 2.ΣΑΝΙΔΑΣ ΚΑΙ ΒΑΤΟΠΕΔΙ


    Σφοδρές αντιδράσεις της Αντιπολίτευσης

    Σύσσωμη η αντιπολίτευση ζητά την παραίτηση του κ. Σανιδά, με το ΠΑΣΟΚ να κάνει λόγο για δικαστικό πραξικόπημα και παραβίαση του Συντάγματος.

    Με τις πράξεις του, ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου υπονομεύει ευθέως τους δημοκρατικούς θεσμούς δήλωσε εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ ο Γ. Παπακωνσταντίνου.
    Δυστυχώς, δεν είναι η πρώτη φορά.

    (…) Παρεμπόδισε τρεις φορές να διαβιβαστεί στη Βουλή η δικογραφία της Μονής Βατοπεδίου. Προέβη σε επανειλημμένες εξωθεσμικές συναντήσεις και υποδείξεις προς τον ανακριτή της υπόθεσης Μανούση - Παυλίδη.
    Αρχειοθέτησε παράνομα τα πορίσματα Ζορμπά σχετικά με τη λεηλασία των Ασφαλιστικών Ταμείων.

    Έδωσε εντολή για δίωξη σε βαθμό κακουργήματος κατά συνδικαλιστών της ΔΕΗ, διαφωνώντας και αντίθετα με την πρόταση του αρμόδιου Εισαγγελέα

    (…) Μεθόδευσε την αλλαγή της νομολογίας του Αρείου Πάγου σε βάρος των συμβασιούχων ανέφερε μεταξύ άλλων ο ίδιος.

    Στο θέμα αναφέρθηκε και ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκος Αλαβάνος. "Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ συμφωνεί ότι δεν έχουν δικαίωμα ανώτεροι δικαστικοί να κάνουν πολιτική και ο κ. Σανιδάς κάνει πολιτική" τόνισε.
    "Μετά την προκλητική παρέμβαση του Γ. Σανιδά υπέρ της εταιρείας Τζάμπο, όπου χαρακτήρισε έγκλημα τις εργατικές κινητοποιήσεις κατά των εκβιασμών και των απολύσεων, καθόλου δεν μας ξαφνιάζει η νέα παρέμβασή του για να μη σταλούν οι δικογραφίες στη Βουλή για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου, ούτε επίσης μας εκπλήσσει η υποκρισία του δικομματισμού, τόσο για αυτά που λένε για το σκάνδαλο, όσο και για τη δήθεν ανεξάρτητη και δήθεν ακομμάτιστη δικαιοσύνη" αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

    "O κ. Σανιδάς αποστερώντας από την Βουλή τα προνόμιά της που απορρέουν από το Σύνταγμα και τους Νόμους, υποπίπτει σε κακούργημα. Αργά ή γρήγορα θα βρεθεί κατηγορούμενος, παρά τις μεθοδεύσεις για να το αποφύγει" τόνισε ο ΛΑΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. «Εμπόδισαν τους δυο εισαγγελείς να ξεσκεπάσουν πολιτικούς για το Βατοπέδι»
    Πέμπτη, 26 Απριλίου 2012

    Όταν οι εισαγγελείς Ηλίας Κολιούσης και Ελένη Σωτηροπούλου άρχισαν να διαπιστώνουν ευθύνες πολιτικών προσώπων για το Βατοπέδι, τότε τους αφαιρέθηκε η δικογραφία και τους επεστράφη με νέες οδηγίες.
    Αυτό υπογράμμισε ο – συνταξιούχος,
    πλέον- ειρηνοδίκης Πέτρος Θεοδώρου, κατά την παρουσίαση του βιβλίου του παραιτηθέντος εισαγγελέα Ηλία Κολιούση «Βατοπέδι. Πολιτική-Δικαιοσύνη» (εκδόσεις Gutenberg).
    Ο κ. Θεοδώρου επεσήμανε ότι ουσιαστικά στερήθηκε από τους δυο εισαγγελείς η δυνατότητα να συνεχίσουν απρόσκοπτα τη δουλειά τους. «Υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους για να διασώσουν την αξιοπρέπειά τους», πρόσθεσε.
    «Ήταν αυτονόητοι οι λόγοι της αποχώρησής μας...»
    Οπως είναι γνωστό, ο κ. Κολιούσης και η κυρία Σωτηροπούλου υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους, εξ αιτίας της απόφασης του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Γιώργου Σανιδά, να μη διαβιβάσει τη δικογραφία για το Βατοπέδι στη Βουλή, μένοντας σταθερός στην αρχική του θέση περί παραπλανημένων υπουργών.
    Προσφάτως ο κ. Κολιούσης μίλησε στα «Νέα», για τους λόγους που τον ώθησαν στη συγγραφή του βιβλίου: «Τότε δεν είπαμε τίποτα, γιατί θεωρήσαμε ότι ήταν αυτονόητος ο λόγος που αποχωρήσαμε από το Σώμα. Από κάποιους όμως αυτή η σιωπή ερμηνεύτηκε ως... αφωνία. Τώρα έφτασε η ώρα να πω τα πράγματα με τη δική μου εκδοχή».
    Στον πρόλογο του βιβλίου ο κ. Κολιούσης αναφέρει, με καυστική διάθεση: «Υπάρχει ευθύνη των εκπροσώπων της εκτελεστικής εξουσίας; Ασφαλώς και όχι. Αυτοί απλώς υπογράφουν. Η Δικαιοσύνη; Να ασχοληθεί μόνον με τους συνήθεις υπόπτους, τους διεφθαρμένους δημοσίους υπαλλήλους, αλλά μόνον μ' αυτούς. Τα μέλη της κυβέρνησης ποτέ δεν παρανομούν. Απλώς... παραπλανώνται». Το τελευταίο ... ρήμα, ασφαλώς αποτελεί αιχμή σε βάρος του κ. Σανιδά.



    Στην παρουσίαση του βιβλίου μίλησε ο Μανόλης Γλέζος, καθώς και οι δημοσιογράφοι Κώστας Βαξεβάνης και Κώστας Χατζίδης, οι οποίοι έχουν κάνει έρευνες για τη υπόθεση του Βατοπεδίου.


    Η επίσημη παρουσίαση του βιβλίου "Βατοπέδι" του Ηλία Κολιούση



    ΚΩΣΤΑΣ ΧΑΤΖΙΔΗΣ
    Στην εκδήλωση, που πραγματοποιείται σήμερα στη Στοά του Βιβλίου, θα μιλήσει ο Μανώλης Γλέζος.

    Οι εκδόσεις Gutenberg παρουσιάζουν σήμερα το πολυαναμενόμενο βιβλίο "Βατοπέδι" του τέως εισαγγελέα Εφετών κ. Ηλία Κολιούση, ο οποίος προ τριετίας παραιτήθηκε από το δικαστικό Σώμα, αρνούμενος να υποκύψει στις πιέσεις του τότε εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Γ. Σανιδά, προκειμένου να μείνουν στο απυρόβλητο οι.. παραπλανηθέντες υπουργοί της κυβέρνησης Καραμανλή.

    Για το βιβλίο του κ. Κολιούση θα μιλήσουν ο κ. Μανώλης Γλέζος, ο δημοσιογράφος κ. Κώστας Βαξεβάνης ο οποίος είχε ασχοληθεί ερευνητικά με το σκάνδαλο Βατοπεδίου, ο εκδότης κ. Γιώργος Δαρδανός και ο τέως ειρηνοδίκης κ. Πέτρος Θεοδώρου.

    Τη συζήτηση συντονίζει ο δημοσιογράφος Κώστας Χατζίδης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση