GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Έρχεται «πακέτο» Γιούνκερ για την ανεργία στην Ελλάδα

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου Η εκπρόσωπος της Κομισιόν Άννικα Μπράιτχαρτ επιβεβαίωσε σήμερα ότι και η Κομισιόν έχει προσεγγίσει την Πα...


Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

Η εκπρόσωπος της Κομισιόν Άννικα Μπράιτχαρτ επιβεβαίωσε σήμερα ότι και η Κομισιόν έχει προσεγγίσει την Παγκόσμια Τράπεζα για να την εξέταση πιθανότητας σύναψης δανείου με την Ελλάδα με στόχο την χρηματοδότηση πολιτικών για την καταπολέμηση της ανεργίας, όμως, αυτό το σενάριο, σύμφωνα με πληροφορίες του real.gr δεν είναι ούτε το μόνο, ούτε και το πιο πιθανό.

Η ίδια η Α.Μπράιτχαρτ σημείωσε ότι "συνεχίζουμε να είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε την Ελλάδα στις προσπάθειές της να αντιμετωπίσει τον κοινωνικό αποκλεισμό και να μειώσει τη νεανική και μακροχρόνια ανεργία, αλλά και να παράσχουμε τα απαραίτητα για την υποστήριξη της οικονομικής ανάκαμψης, όμως είναι πολύ νωρίς για περισσότερες λεπτομέρειες", ενώ θύμισε ότι η Ελλάδα έχει λάβει ήδη χρήματα βάσει του Δημοσιονομικού Πλαισίου 2014-2020 για ενεργές πολιτικές στην αγορά εργασίας. Οι δηλώσεις αυτές δεν έγιναν καθόλου τυχαία.

Στην πράξη στις Βρυξέλλες, μια μεγάλη ομάδα ανθρώπων ετοιμάζεται να εργαστεί πάνω στο να βοηθήσει την Ελλάδα να στήσει μηχανισμούς, προγράμματα και πρόνοιες για το κομμάτι του πληθυσμού που δέχθηκε το μεγαλύτερο πλήγμα της κρίσης αρχικά και της προσαρμογής αργότερα.

Κοινοτικές πηγές έλεγαν ότι η Κομισιόν επεξεργάζεται σχέδια για την τόνωση της απασχόλησης με την συνδυασμένη χρήση κοινοτικών πόρων από τα διάφορα ‘ταμεία’ της ΕΕ, το επενδυτικό πακέτο (EFSI), την ETEπ, και τον κοινοτικό προϋπολογισμό. “Δεν είναι τυχαίο ότι η ΕΕ όταν χρειάζεται λεφτά βρίσκει”, λένε στις Βρυξέλλες δείχνοντας τα 8 δισ. που έχουν ήδη διατεθεί για το προσφυγικό.

Το “κοινωνικό πακέτο Γιούνκερ”, που θα αποτελέσει το πακέτο ομπρέλα όλων των παρεμβάσεων αναμένεται να περιλαμβάνει:

- μια σειρά από χρηματικού / επιδοματικού χαρακτήρα μέτρα κατά του κοινωνικού αποκλεισμού

- την χρηματοδότηση ενός προγράμματος για την πρόσληψη και επανένταξη των μακροχρόνια ανέργων,

- κονδύλι για την μείωση της ανεργίας των νέων με ξεχωριστό πρόγραμμα για την κατηγορία ως 25 ετών (που στην Ελλάδα αγγίζει το 60%)

- “ένα καινοτόμο πρόγραμμα για την επαγγελματική κατάρτιση και τις επαγγελματικές δεξιότητες (καθώς στην Ελλάδα υπάρχει και πρόβλημα “mismatch”- αναντιστοιχίας όπως λένε).

Και τα τέσσερα στοιχεία του πακέτου Γιούνκερ βρίσκονται υπό την ευθύνη της Επιτρόπου Μαριάνε Τάισεν, το επιτελείο της οποίας έχει πάρει ήδη τη σχετική εντολή, υπό την υψηλή εποπτεία του Αντιπροέδρου για το Ευρώ Βάλντις Ντομπρόβσκις, ενώ έχει ειδοποιηθεί, το επιτελείο του Αντιπροέδρου Κατάινεν, που όπως λένε στις Βρυξέλλες “ξέρει να βρίσκει λεφτά”, αλλά και ο Βένρερ Χόγιερ, Πρόεδρος της ΕΤΕπ.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί, ότι η Ελλάδα έχει πολλά να περιμένει τα επόμενα χρόνια από τα λεγόμενα “ομόλογα υποστήριξης μεταρρυθμίσεων”, μια παλιά ιδέα στις Βρυξέλλες, που αργά ή γρήγορα (το προσεχές όμως διάστημα) θα δει το φως. Η ιδέα είναι πως ο ESM με την εγγύηση του προϋπολογισμού θα μπορούσε να πραγματοποιήσει εκδόσεις τίτλων για τη χρηματοδότηση του κοινωνικού κόστους από την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων στα κράτη μέλη της ευρωζώνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση