GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Αρχίζει ο έλεγχος για το μαύρο χρήμα με ηλεκτρονική διασταύρωση καταθέσεων

Ξεκινά ο σαρωτικός έλεγχος για το μαύρο χρήμα. Όπως προανήγγειλε ο γενικός γραμματέας Δημοσίων εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής, μιλώντας στην ...


Ξεκινά ο σαρωτικός έλεγχος για το μαύρο χρήμα. Όπως προανήγγειλε ο γενικός γραμματέας Δημοσίων εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής, μιλώντας στην Πρωινή Ζώνη της ΕΡΤ, από την ερχόμενη εβδομάδα μπαίνει σε εφαρμογή το αυτόματο σύστημα διασταύρωσης τραπεζικών καταθέσεων και εισοδημάτων. Πρόκειται για ηλεκτρονική διασταύρωση όσων έχουν δηλώσει στην εφορία πάνω από 1 εκατομμύριο φορολογούμενοι.
Από το “κόσκινο” της ΑΑΔΕ θα περάσουν 1,2 εκατ. ΑΦΜ, που βρίσκονται στα 65 CD που έχει το υπουργείο Οικονομικών, με ονόματα και στοιχεία υπόπτων δια φοροδιαφυγή και άλλες φορολογικές ατασθαλίες.
Το ηλεκτρονικό σύστημα διασταύρωσης λειτουργεί πιλοτικά από τον περασμένο Νοέμβριο.
Το σύστημα θα χρησιμοποιείται από όλες τις εφορίες και τα μεγάλα ελεγκτικά κέντρα.
Μέσω του συστήματος θα αναδεικνύονται οι κινήσεις των λογαριασμών για τις περιπτώσεις εκείνες όπου υπάρχουν σαφείς ενδείξεις απόκρυψης εισοδημάτων.
Στο σύστημα θα υπάρχει ένα μίνιμουμ ποσού, κάτω από το οποίο το σύστημα θα παρακάμπτει τον έλεγχο για το συγκεκριμένο ΑΦΜ.
Εφόσον διαπιστώνονται αποκλίσεις μεταξύ δηλωθέντων εισοδημάτων και καταθέσεων θα καλούνται οι ελεγχόμενοι να τα δικαιολογήσουν. Σημειώνεται ότι στη λίστα των μεγαλοκαταθετών βρίσκονται όσοι έκαναν μια κατάθεση άνω των 100.000 ευρώ ή περισσότερες καταθέσεις εντός ενός έτους που ξεπερνούσαν αθροιστικά τις 300.000 ευρώ, στην περίοδο 2000-2012.
Οσοι εντοπιστούν με αποκλίσεις μεταξύ καταθέσεων και δηλωθέντων εισοδημάτων έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν μέχρι το τέλος Μαΐου στη ρύθμιση της οικειοθελούς αποκάλυψης φορολογητέας ύλης και να απαλλαγούν από τις ποινικές κυρώσεις για φοροδιαφυγή, καταβάλλοντας τον φόρο που προβλέπεται στη ρύθμιση. Εάν ενταχθούν στη ρύθμιση, πρέπει να πληρώσουν τον φόρο που προκύπτει σε 30 ημέρες ή διαφορετικά να υπαχθούν στη ρύθμιση των 12 ή 24 δόσεων, ενώ θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η εφορία διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου εκτός των στοιχείων που θα αποκαλύψουν οι φορολογούμενοι, συνολικά των εισοδημάτων τους και των περιουσιακών τους στοιχείων ακόμα και για τη χρήση που αφορά η δήλωση που θα υποβάλουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση