GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ο Τζίμης Πανούσης με Αριστοφάνη στην Επίδαυρο

Ένα σύντομο απολογισμό της χειμερινής σεζόν και αποκαλύψεις για κάποιες από τις καλοκαιρινές του παραγωγές έκανε το Εθνικό Θέατρο, σε μ...


Ένα σύντομο απολογισμό της χειμερινής σεζόν και αποκαλύψεις για κάποιες από τις καλοκαιρινές του παραγωγές έκανε το Εθνικό Θέατρο, σε μια ατμόσφαιρα χαλαρή σε εστιατόριο στα Εξάρχεια αντί της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου.
«Δεν παραλάβαμε καμένη γη από τους προκατόχους μας» είπε καλοπροαίρετα ο καλλιτεχνικός διευθυντής Στάθης Λιβαθινός. Το Εθνικό Θέατρο βαδίζει με ετήσια κρατική επιχορήγηση 6 εκατ. ευρώ, μισή δηλαδή από παλιότερες εποχές. Από το ποσό αυτό το 90% έως 95% απορροφούν οι μισθοί των περίπου 300 εργαζομένων του Εθνικού Θεάτρου και το 5% έως 10% οι καλλιτεχνικές παραγωγές. «Υπήρχε έλλειμμα όταν παραλάβαμε αλλά πια βρισκόμαστε εντός δημοσιονομικής τροχιάς και τολμώ να πω, με ένα μικρό πλεόνασμα» περιέγραψε ο Στ. Λιβαθινός.
Πώς πήγε το Εθνικό Θέατρο τον χειμώνα; «Δεδομένης της γενικότερης κοινωνικοοικονομικής κατάστασης, που είναι στην κόψη του ξυραφιού για όλους, πήγαμε καλά» τόνισε υπογραμμίζοντας τις επιτυχίες της χρονιάς και το εύρος των δράσεων που επιχείρησε εφέτος το Εθνικό Θέατρο, για πρώτη φορά: «Θέατρο στο Μουσείο Μπενάκη», «Συνέβη στην Αθήνα», «Συγγραφέας του μήνα», «Θέατρο στις φυλακές».
Σε ερώτηση αν οι παραγωγές καλύπτουν τα έξοδά τους, ο ίδιος απάντησε θετικά για τις περισσότερες αν και, όπως παρατήρησε, «συχνά είναι sold out όπως οι παραστάσεις της Νέας Σκηνής αλλά τα έσοδα είναι μειωμένα λόγω των φθηνών εισιτηρίων. Κάθε πρώτη Τετάρτη μετά την πρεμιέρα το εισιτήριο είναι μειωμένο, 5 ευρώ την Τετάρτη και 13 ευρώ την Πέμπτη».
Γενικότερα, η ποιότητα μιας παράστασης δεν αναλογεί πάντα στον αριθμό των εισιτηρίων, λέει ο Στάθης Λιβαθινός: «Αυτό που μας ενδιαφέρει και οφείλει να κάνει ένα σύγχρονο Εθνικό Θέατρο είναι παραστάσεις-προτάσεις για το θεατή, εναλλασσόμενο ρεπερτόριο από σταθερό θίασο (ανσάμπλ) σε πολλές διαφορετικές παραγωγές κάτι που δεν είναι εύκολο θεσμικά, χρειάζεται δομικές αλλαγές. Και το Εθνικό Θέατρο διανύει την πρώτη μεταβατική του χρονιά».
Επίσης ο καλλιτεχνικός διευθυντής τόνισε ότι «το κυνήγι των χορηγών συνεχίζεται». Επανέρχεται «αργά και σταθερά» η χορηγία του «Σχολείου» στην Πειραιώς από το Ίδρυμα Λάτση ώστε να αναλάβει το έργο ανακατασκευής των εγκαταστάσεων που θα στεγάσουν την Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Από την άλλη, το Ίδρυμα Ωνάση θα συμβάλει στην ριζική ανακατασκευή της παιδικής και εφηβικής σκηνής του Εθνικού στο ισόγειο του REX. Καλλιτεχνική υπεύθυνη της παιδικής και εφηβικής σκηνής ανέλαβε η Σοφία Βγενοπούλου.
Όσον αφορά τις συμβάσεις ηθοποιών που θα υπογράψει αυτές τις ημέρες το Εθνικό Θέατρο με το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, ο Στ. Λιβαθινός τόνισε ότι όλα θα γίνουν «στο πλαίσιο του εφικτού ώστε να υπάρχει κοινή αντιμετώπιση των ηθοποιών και να εξυπηρετούνται οι ανάγκες του ρεπερτορίου». Πρόκειται για πεντάμηνα, εξάμηνα και οκτάμηνα συμβόλαια σε 50 ηθοποιούς το καλοκαίρι και 100 ηθοποιούς για το χειμερινό ρεπερτόριο.
Σε σχέση με το Φεστιβάλ Επιδαύρου τόνισε ότι υπάρχουν δύο παραγωγές: Η «Αλκηστις» του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάτου με την Μαρία Κίτσου στον ομώνυμο ρόλο, και η «Ειρήνη» του Αριστοφάνη με τον Τζίμη Πανούση στον ρόλο του Τρυγαίου, σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Αρβανιτάκη. Πρόκειται για μια σύγχρονη θεατρική όπερα σε μουσική Νίκου Κυπουργού βασιμένη σε λιμπρέτο του βραβευμένου συγγραφέα Δημοσθένη Παπαμάρκου. Ερμηνεύει η Καμεράτα υπό την διεύθυνση του Γιώργου Πέτρου.
Τέλος όσον αφορά τη χειμερινή σεζόν ετοιμάζονται, μεταξύ άλλων, τα εξής: Ο Γιώργος Κιμούλης στο «Ψηλά από τη γέφυρα» σε σκηνοθεσία Νικαίτης Κοντούρη, ο «Πέερ Γκυντ» του Ερρίκου Ίψεν από τον Δημήτρη Λιγνάδη, «Τίμων ο Αθηναίος» του Σαίξπηρ σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού με τον Δημήτρη Ήμελλο. Η νέα χειμερινή σεζόν θα ξεκινήσει με επαναλήψεις της περασμένης χρονιάς: «Στέλλα κοιμήσου», «Εξηνταβελόνης», «Θερισμό

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση