GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Μαξίμου: Ευρωπαϊκή στήριξη στον Τσίπρα για τα εργασιακά

«Η Σύνοδος της Ρώμης θα πρέπει να μην είναι απλά μια επετειακή εκδήλωση, αλλά μια προσπάθεια συλλογικού αναστοχασμού για το κοινό μας μέ...


«Η Σύνοδος της Ρώμης θα πρέπει να μην είναι απλά μια επετειακή εκδήλωση, αλλά μια προσπάθεια συλλογικού αναστοχασμού για το κοινό μας μέλλον», είχε δηλώσει ο Αλέξης Τσίπρας, στις αρχές Μαρτίου. Αυτό έθεσε, μετ' επιτάσεως, ο Πρωθυπουργός και στη Ρώμη, επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, δηλαδή: τη διαφύλαξη του κοινωνικού χαρακτήρα της ΕΕ, και του σεβασμού του Ευρωπαϊκού κοινωνικού και εργασιακού κεκτημένου από όλα τα κράτη - μέλη.

Ειδικότερα, αποτιμώντας την τριήμερη παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στη Ρώμη, στο πλαίσιο της Συνόδου για τα 60 χρόνια από την ίδρυση της Ένωσης, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι με αιχμή το ζήτημα της επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων στην Ελλάδα και της ανάγκης τερματισμού της κατάστασης εξαίρεσης της χώρας μας, ο Πρωθυπουργός ανέδειξε τη σημασία που έχει για το σύνολο της Ευρώπης και των πολιτών της η προστασία των εργαζομένων.

Τονίζουν ότι στη Διακήρυξη της Ρώμης, έπειτα από τις παρεμβάσεις και του Πρωθυπουργού, διατηρήθηκε-παρά τις ενστάσεις πολλών χωρών-η αναφορά στην κοινωνική Ευρώπη, ενώ προστέθηκε και ειδική αναφορά στην καταπολέμηση της ανεργίας, η οποία απουσίαζε από τα πρώτα σχέδια. Με την επιστολή που απέστειλε το απόγευμα της Πέμπτης στους επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών και στους υπόλοιπους 26 αρχηγούς κρατών - μελών της ΕΕ, το επίμαχο ζήτημα της σημασίας του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Κεκτημένου ξαναμπήκε στην ατζέντα. Έπειτα από αυτή, ακολούθησε μια σειρά από υποστηρικτικές δηλώσεις. Από τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, του προεδρεύοντος της σημερινής Συνόδου, Ιταλού Πρωθυπουργού, Πάολο Τζεντιλόνι, και του συμπροεδρεύοντος Μαλτέζου Πρωθυπουργού, Γιόζεφ Μουσκάτ, μέχρι την ομόφωνη στήριξη των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών στο ελληνικό αίτημα για επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, καθώς και του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, για τις «βέλτιστες πρακτικές στις εργασιακές σχέσεις στο σύνοδο της ΕΕ».

Συγκεκριμένα, σήμερα στη Σύνοδο ο Ντόναλντ Τουσκ έκανε ιδιαίτερη μνεία στην επιστολή του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, για το ευρωπαϊκό κοινωνικό κεκτημένο: «Θα ήθελα να αναφερθώ στην επιστολή που έλαβα από τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, και να του πω ότι είμαι βέβαιος πως μαζί με τους κοινωνικούς εταίρους θα συνεχίσουμε να διατηρούμε ένα πολύ υψηλό επίπεδο κοινωνικής προστασίας και τις βέλτιστες πρακτικές στις εργασιακές σχέσεις στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπως ακριβώς περιγράφεται στο ευρωπαϊκό κοινωνικό κεκτημένο. Αυτό το σημείο συζητιέται συχνά μεταξύ των ηγετών και όλοι μοιραζόμαστε αυτή τη θέση», τόνισε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου».

Παράλληλα, κύκλοι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τόνιζαν πως η πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού απέσπασε την υποστήριξη του Ντόναλντ Τουσκ και του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, οι οποίοι αμφότεροι επιβεβαίωσαν την αποφασιστικότητα της ευρωπαϊκής ηγεσίας να παραμείνει προτεραιότητα της Ευρώπης της επόμενης δεκαετίας το κοινωνικό κεκτημένο, κυρίως σε ό,τι αφορά στην προστασία των εργασιακών σχέσεων.

Οι ίδιες πηγές υπογράμμιζαν πως ο πρόεδρος Τουσκ ήταν σε στενή επαφή με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, προκειμένου να ανταποκριθεί στο κάλεσμά του για υποστήριξη. Οι δύο πολιτικοί μίλησαν στο τηλέφωνο την Τρίτη, οπότε ο κ. Τσίπρας έθεσε στον κ. Τουσκ το ζήτημα της κωλυσιεργίας του ΔΝΤ σε ό,τι αφορά στη δεύτερη αξιολόγηση με αιχμή τα εργασιακά και συγκεκριμένα την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Ακολούθησε η επιστολή του Πρωθυπουργού και η σημερινή απάντηση του προέδρου Τουσκ ότι «μαζί με τους κοινωνικούς εταίρους θα συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε το υψηλό επίπεδο κοινωνικής προστασίας και τις βέλτιστες πρακτικές στις εργασιακές σχέσεις σε όλη την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας».

Για τις ίδιες πηγές, το τελικό κείμενο της Διακήρυξης της Ρώμης έχει πολύ έντονες αναφορές στο κοινωνικό κεκτημένο, αλλά και σε συγκεκριμένα σημεία που απασχολούν τις χώρες του Νότου, όπως η καταπολέμηση της ανεργίας και η προστασία του ρόλου των κοινωνικών εταίρων. Αυτές οι αναφορές ήρθαν ως αποτέλεσμα ολόκληρης της διεργασίας που ξεκίνησε στη Μπρατισλάβα το περασμένο Σεπτέμβριο και του πολιτικού διαλόγου που πραγματοποιήθηκε, σημείωναν. Επιπλέον, ανέφεραν ότι μια πιο συγκεκριμένη δέσμευση στη δήλωση δεν ήταν δυνατό να υπάρξει λόγω «νομικών περιορισμών», καθώς σε ορισμένες χώρες τα κοινωνικά συστήματα δεν εμπίπτουν σε ευρωπαϊκή αρμοδιότητα.

Στο ίδιος μήκος κύματος και ο Πρωθυπουργός της Μάλτας, Γιόζεφ Μουσκάτ, ο οποίος, μεταξύ άλλων, ανέφερε πως «η επιτυχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξαρτάται από την ικανότητά μας να εφαρμόσουμε τον κοινωνικό πυλώνα. Αποτελεί το απαραίτητο στοιχείο για ένα ισχυρό κοινό ευρωπαϊκό μέλλον. Πρέπει να δώσουμε στους λαούς μας την προστασία που προσδοκούν».

Οι πηγές της κυβέρνησης σημειώνουν ως εξαιρετικά σημαντικό και θετικό βήμα την αναγνώριση εκ μέρους του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ότι η Ελλάδα δεν εξαιρείται από το Ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο.

Σημειώνουν, επίσης, ότι αποτελεί προφανή δικαίωση της προσπάθειας της Ελλάδας η ομόφωνη στήριξη των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών κατά την χθεσινή Προπαρασκευαστική συνάντηση του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, στην οποία συμμετείχε και ο Έλληνας Πρωθυπουργός. Σε αυτήν αποτυπώθηκε και η κοινή στάση των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών για τις «αδικαιολόγητες και άδικες απαιτήσεις του ΔΝΤ». Είναι χαρακτηριστική η δήλωση που έκανε προσερχόμενος στη χθεσινή συνάντηση ο πρόεδρος του ΕΣΚ, Σεργκέι Στάνισεφ: «υποστηρίζουμε την εφαρμογή του Ευρωπαϊκού κοινωνικού και εργασιακού κεκτημένου, ιδιαίτερα σε σχέση με τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, σε όλα τα κράτη-μέλη χωρίς εξαίρεση και λαμβάνοντας υπόψη τη συγκεκριμένη κατάσταση που βρίσκεται τώρα υπό συζήτηση σε σχέση με την Ελλάδα», αλλά και ό,τι η ΕΕ έχει απομακρυνθεί από τις σοσιαλδημοκρατικές αξίες της και πλέον «είναι η εικόνα μιας Ευρώπης λιτότητας και νεοφιλελευθερισμού από την οποία οι άνθρωποι τρέχουν μακριά της».

Υπενθυμίζεται ότι στην προπαρασκευαστική συνάντηση των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, οι οποίοι και συνυπέγραψαν τη δήλωση του προέδρου του ΕΣΚ, συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο Ιταλός Πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι, ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο Πρωθυπουργός της Μάλτας Γιόζεφ Μουσκάτ, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί, ο επικεφαλής της ευρωομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών Τζιάνι Πιτέλα, η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, Φεντερίκα Μογκερίνι, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Φρανς Τίμερμανς.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση