GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Πυρ ομαδόν κατά του Ερντογάν από τους Ευρωπαίους υπουργούς Εξωτερικών

Υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης απηύθυναν σήμερα έκκληση για αυτοσυγκράτηση προς την Τουρκία, την ώρα που πολλοί δηλώνουν ότι ...


Υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης απηύθυναν σήμερα έκκληση για αυτοσυγκράτηση προς την Τουρκία, την ώρα που πολλοί δηλώνουν ότι αντιτίθενται στη διεξαγωγή πολιτικών εκδηλώσεων από ξένους πολιτικούς στις χώρες τους, λαμβάνοντας μέρος σε μια διαμάχη που είχε ως αποτέλεσμα την επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ Άγκυρας και Βερολίνου.

Την Κυριακή, ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε τη Γερμανία για «φασιστικές πρακτικές» μετά την ακύρωση συγκεντρώσεων ενόψει του δημοψηφίσματος της 16ης Απριλίου στην Τουρκία, που προβλέπει την ενίσχυση των εξουσιών του, και με στόχο την προσέλκυση των 1,5 εκατομμυρίων Τούρκων πολιτών που διαμένουν στη Γερμανία και έχουν δικαίωμα ψήφου.

«Οι αντιδράσεις εναντίον της Γερμανίας είναι πολύ σθεναρές… Καταδικάζω την αντίδραση του κ. Ερντογάν, είναι ανοησία» επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου Ντιντιέ Ρέιντερς, προσερχόμενος στις συνομιλίες με τους συναδέλφους του στην ΕΕ στις Βρυξέλλες.

«Θα ήταν πολύ καλό εάν η Γερμανία και η Τουρκία μπορούσαν να το επιλύσουν αυτό και (οι σχέσεις τους) να επιστρέψουν στην κανονικότητά τους» είπε από την πλευρά του ο επικεφαλής της φινλανδικής διπλωματίας Τίμο Σόινι.

Ο Γερμανός ομόλογός του Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, που αναμένεται να συναντηθεί με τον Τούρκο ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο Βερολίνο την Τετάρτη, επισήμανε σε δημοσιογράφους ότι οι δύο χώρες έχουν την ευθύνη να εξομαλύνουν την «ξεκάθαρα τεταμένη» σχέση τους.

«Είμαστε υπέρ κάποιες φορές στο να έχουμε διαφορετικές εκτιμήσεις αλλά στο να επιστρέφουμε σε φιλικές και γεμάτες σεβασμό επαφές… στη Γερμανία και την Ευρώπη» τόνισε ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας έχει πει ότι δεν επιθυμεί Τούρκοι πολιτικοί να πραγματοποιούν εκστρατεία στο έδαφος της χώρας του. Η Βιέννη πρότεινε μάλιστα να επιβληθεί απαγόρευση τέτοιων εκδηλώσεων, μια ιδέα υπέρ της οποίας τάχθηκε και ο ΥΠΕΞ της Σλοβακίας Μίροσλαβ Λάιτσακ.

«Νομίζω ότι πρέπει να επιβάλλονται κανόνες, εγώ θα τασσόμουν υπέρ του περιορισμού διότι, όπως το βλέπουμε, θα μπορούσε να προκαλέσει τεράστια ζημιά» τόνισε σε δημοσιογράφους.

«Προφανώς η συμφωνία της χώρας όπου πρόκειται να διεξαχθεί η συγκέντρωση είναι πολύ σημαντική… θα πρέπει να καθίσταται σαφές πως ό,τι συμβαίνει συνάδει με τη συνταγματική τάξη της εκάστοτε χώρας» υπογράμμισε ο Σλοβάκος υπουργός.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση