GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΓΙΑ «ΚΑΠΗΛΕΙΑ!» Ο ΓΙΟΣ του Νίκου Μπελογιάννη καταγγέλλει το ΚΚΕ...

Ο γιος του Νίκου Μπελογιάννη, Nίκος,  κατήγγειλε ότι το ΚΚΕ πήρε πίσω το όπλο που είχε παραχωρήσει στη μόνιμη έκθεση στο σπίτι του πατέ...

Ο γιος του Νίκου Μπελογιάννη, Nίκος,  κατήγγειλε ότι το ΚΚΕ πήρε πίσω το όπλο που είχε παραχωρήσει στη μόνιμη έκθεση στο σπίτι του πατέρα του στην Αμαλιάδα. Το ΚΚΕ είχε ενημερώσει τη Βουλή ότι το όπλο θα παρέμενε μερικές μόνο ώρες στην έκθεση

Το όπλο του Νίκου Μπελογιάννη, ένα πιστόλι Walther του 1938 τράβηξε την προσοχή του Αλέξη Τσίπρα κατά τα εγκαίνια της ειδικής μόνιμης έκθεσης στην οικία του αγωνιστή της αριστεράς , με το γενικό γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα να τον ενημερώνει για την ιστορία του. Έγινε όμως στη συνέχεια αντικείμενο αντιπαράθεσης.


Ο υιός Μπελογιάννης (ο οποίος δεν παρέστη στα εγκαίνια) διαμαρτυρήθηκε ότι το ΚΚΕ πήρε πίσω το όπλο, γεγονός που επιβεβαίωσε ο δήμαρχος Ηλίδας Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, ο οποίος παρέπεμψε στο γραφείο του Προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση που είχε κάνει και τις σχετικές συνεννοήσεις με το ΚΚΕ. Από το γραφείο του κ. Βούτση επιβεβαίωσαν ότι πράγματι οι συνεννοήσεις που ξεκίνησαν πριν τρεις μήνες κατέληξαν με το ΚΚΕ να ενημερώνει προ τριών ημερών ότι το όπλο τελικά θα παρέμενε στην έκθεση για λίγες μόνο ώρες.
Από τον Περισσό επίσης επιβεβαίωναν ότι το όπλο του Μπελογιάννη παραχωρήθηκε μόνο για την ημέρα των εγκαινίων, τονίζοντας πως ήταν θέμα ασφάλειας καθώς στην Αμαλιάδα δεν υπήρχε η δυνατότητα φύλαξης του κειμηλίου που διεσώθη από στελέχη του ΚΚΕ.

Η αντιπαράθεση ξεκίνησε ως εξής:

Ο γιος του Νίκου Μπελογιάννη σε σχόλιο του στο facebook διαμαρτυρήθηκε ότι το ΚΚΕ πήρε πίσω το όπλο του πατέρα του και επίσης σε δηλώσεις του υποστήριξε: “Για αυτό δεν πήγα στα εγκαίνια, διότι ξέρω καλά ότι η καπηλεία είναι αυτοσκοπός για αυτούς. Εγώ το αντιμετωπίζω το ΚΚΕ σαν εκκλησία, που έχε θεό το Στάλιν, έχει ποίμνιο και προπαντός έχει αγίους, οι οποίοι ανήκουν στην Εκκλησία. Τους μεταχειρίζεται όπως η ορθόδοξη ή η καθολική Εκκλησία ή το Ισλάμ τους μάρτυρες του. Αυτοί συνεχίζουν αυτό που άρχισε ο Ζαχαριάδης. Τον πατέρα μου φυσικά τον έφαγε, διότι ένα κόμμα σαν και αυτό μισεί τους διανοούμενους. Είναι γνωστό και ο Στάλιν που έστελνε τους διανοούμενους.”

Ο κ. Μπελογιάννης συνέχισε σε λάβρο ύφος: “Δεύτερος λόγος είναι ότι με τη λήξη του εμφυλίου έπρεπε -επειδή το κόμμα δεν κάνει ποτέ λάθη, βασική αρχή- να βρει ένα χαφιέ για να φορτωθεί την όλη ιστορία και έτσι βάφτισε τον Πλουμπίδη χαφιέ και να βρει και έναν ήρωα για να έχει το ποίμνιο κάποιον στη φάση της γενικής απελπισίας. Συν ότι είχε και τη γενική αρχή που έχει κάθε δικτατορίσκος ότι κάθε κεφάλι που προεξέχει, το κόβουμε.”
Υποστήριξε επίσης ότι η παραχώρηση του όπλου στα εγκαίνια της έκθεσης “ήταν εκ του πονηρού, διότι το ΚΚΕ ήθελε να αναδείξει τον πολέμαρχο. Ενώ εμείς μιλάγαμε για το διανοούμενο που προέβλεψε και τα μνημόνια, το ΚΚΕ ήθελε να αναδείξει το στρατηλάτη, διότι η νέα του γραμμή από πέρυσι είναι ότι ο εμφύλιος ήταν αναγκαίος -αν είναι δυνατόν να υπάρχει αναγκαίος εμφύλιος- και ότι αποτέλεσε την κορύφωση της πάλης των τάξεων στην Ελλάδα” και ισχυρίστηκε ότι “πήραν πίσω το όπλο γιατί ζουν με την καπηλεία”.
Ο κ.Μπελογιάννης επιφυλάσσεται για τις επόμενες του ενέργειες και διαμηνύει ότι το θέμα δεν τελειώνει εδώ.

Από το γραφείο του προέδρου της Βουλής επιβεβαίωναν ότι είχαν ενημερωθεί από το ΚΚΕ πως τελικά το όπλο θα παρέμενε στην έκθεση μόνο για μερικές ώρες.
Αρχικά όταν είχαν ξεκινήσει οι συνεννοήσεις της Βουλής με το ΚΚΕ προ τριών μηνών, υπήρχε η εικόνα ότι ενδεχομένως το όπλο να παρέμενε στην έκθεση για χρονικό διάστημα ενός περίπου μήνα, ωστόσο το ΚΚΕ είχε εξαρχής εκφράσει επιφυλάξεις για λόγους ασφαλείας και τελικά ενημέρωσε ότι θα παραχωρούσε το όπλο μόνο για την ημέρα των εγκαινίων. Για την εξέλιξη αυτή είχε ενημερωθεί και ο κ. Μπελογιάννης, ο οποίος όμως προφανώς δυσαρεστήθηκε.
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι για τον κ. Βούτση το σημαντικό είναι πως με τη μετατροπή της οικίας Μπελογιάννη σε μουσείο, μετά από τόσα χρόνια, διαφυλάσσεται η ιστορική μνήμη καθώς και ο Πρόεδρος της Βουλής δε θα ήθελε να μπει σε κομματικές αντιπαραθέσεις, αν και είναι προφανές ότι τόσο η Βουλή όσο και ο δήμος θα προτιμούσαν να παρέμενε το πιστόλι ως έκθεμα.

Από το ΚΚΕ ωστόσο τόνιζαν ότι δεν ήταν δυνατόν να παραμείνει στην έκθεση το όπλο για λόγους ασφαλείας, καθώς στην Αμαλιάδα δεν υπάρχει η δυνατότητα να αναλάβει κανείς την ευθύνη φύλαξης ενός κειμηλίου, το οποίο όπως υπογράμμιζαν διασώθηκε από ανθρώπους που έπαιξαν τη ζωή τους κορώνα γράμματα.
Επιβεβαίωναν ότι η συμφωνία με τη Βουλή ήταν το όπλο να έμενε στην έκθεση μόνο την ημέρα των εγκαινίων, αναφέροντας ότι το 80% των εκθεμάτων προέρχεται από το αρχείο του ΚΚΕ. Ωστόσο επαναλάμβαναν ότι τα ιστορικά αυτά κειμήλια πρέπει να προστατευθούν.

Ο Κουτσούμπας πρόσφερε συμβολικά στα εγκαίνια της έκθεσης τα γάντια του Νίκου Μπελογιάννη, τη θήκη του όπλου του, αλλά και το ίδιο το όπλο του, ένα πιστόλι Walther του 1938, για το οποίο συζήτησε με τον πρωθυπουργό.
"Το πήραν κατά την Κατοχή από κάποιον Γερμανό και το είχε στον Δημοκρατικό Στρατό ως πολιτικός επίτροπος", ανέφερε ο κ. Κουτσούμπας.
Τότε ο πρωθυπουργός ρώτησε τον γγ του ΚΚΕ, πώς βρέθηκε το όπλο στα χέρια του ΚΚΕ. "Είναι ολόκληρη ιστορία. Το κρύβανε οι αγωνιστές και γι' αυτό δεν πρέπει ποτέ να χαθεί", απάντησε ο Δ. Κουτσούμπας. "Το έκρυβαν πολλοί άνθρωποι. Και δεν έκρυβαν μόνο όπλα, έκρυβαν χαρτιά, προσωπικά στοιχεία κ.α.", πρόσθεσε. "Με κινδύνους τεράστιους για τη ζωή τους, πόσω μάλλον αν μιλάμε για όπλα, εκτελούνταν".

Το όπλο πλέον έχει επιστραφεί στο αρχείο του ΚΚΕ και στη θέση του έχει τοποθετηθεί μία φωτογραφία του.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση