GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Πρωθυπουργός της Σκωτίας: Το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία θα γίνει

"Δεν θέλουμε να καταποντιστούμε με το ναυάγιο του Brexit": το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας, το συνέδριο του οποίου διεξάγεται στο...


"Δεν θέλουμε να καταποντιστούμε με το ναυάγιο του Brexit": το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας, το συνέδριο του οποίου διεξάγεται στο Αμπερντίν, επανέλαβε την επιθυμία του για ανεξαρτησία της Σκωτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο και για τη διεξαγωγή ενός νέου δημοψηφίσματος.
"Θα υπάρξει δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία" διαμήνυσε η πρώτη υπουργός της Σκωτίας και ηγέτιδα του SNP, Νίκολα Στέρτζον. "Επαφίεται στη Σκωτία να επιλέξει το μέλλον της" ώστε "να μην συρθεί εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης από μια συντηρητική κυβέρνηση που ακολουθεί την οδό ενός σκληρού, καταστροφικού Brexit. Το δημοψήφισμα θα γίνει", τόνισε από το βήμα του συνεδρίου η Στέρτζον.
Η επικεφαλής του SNP επέφερε πλήγμα στην πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι και προκάλεσε την οργή του Λονδίνου όταν ανακοίνωσε, την περασμένη εβδομάδα, ότι θα προκηρύξει δημοψήφισμα για την αυτοδιάθεση της Σκωτίας στα τέλη του 2018 ή τις αρχές του 2019.
Η Μέι έσπευσε να εξηγήσει ότι "η στιγμή δεν είναι κατάλληλη" για κάτι τέτοιο και ότι η χώρα θα πρέπει να επικεντρωθεί στις διαπραγματεύσεις για το Brexit που προμηνύονται δύσκολες. "Θα ήταν πλήγμα για τη δημοκρατία" να μπλοκαριστεί το δημοψήφισμα από το Λονδίνο, είπε η Στέρτζον, καταγγέλοντας την "αδιαλλαξία και τη συγκαταβατικότητα" της Μέι.
Η Στέρτζον δήλωσε πρόθυμη να συζητήσει το χρονοδιάγραμμα του δημοψηφίσματος. Αλλά το να αντιταχθεί η βρετανική κυβέρνηση σε αυτό "θα παραβίαζε ανεπανόρθωτα κάτε έννοια ισότητας" μεταξύ των εθνών που συναποτελούν το Ηνωμένο Βασίλειο.
Η ομιλία της Στέρτζον, που διήρκησε 45 λεπτά, χαιρετίστηκε με ενθουσιασμό από τους συνέδρους που την χειροκρότησαν όρθιοι.
"Αγαπώ τη δημοκρατία όπως ασκείται εδώ αλλά το Λονδίνο μας περιφρονεί και μας αντιμετωπίζει σαν να είμαστε μηδενικά και να μην έχουμε λόγο", είπε μια 64χρονη γυναίκα που δήλωσε ότι είναι Αγγλίδα αλλά ζει στο Εδιμβούργο. "Ο λαός της Σκωτίας έχει το δικαίωμα να πάρει τη μοίρα του στα χέρια του. Δεν θέλουμε να βουλιάξουμε με το ναυάγιο του Brexit", εξήγησε ένας άλλος σύνεδρος, ο 70χρονος Τόνι Μάρτιν.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση