GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Νέα πρωτοβουλία από τον ΟΠΑΠ για υπεύθυνο παιχνίδι

Ένα ακόμη σημαντικό βήμα για το υπεύθυνο παιχνίδι γίνεται με πρωτοβουλία του ΟΠΑΠ. Στο πλαίσιο  της εφαρμογής της ολοκληρωμένης στρατ...


Ένα ακόμη σημαντικό βήμα για το υπεύθυνο παιχνίδι γίνεται με πρωτοβουλία του ΟΠΑΠ. Στο πλαίσιο  της εφαρμογής της ολοκληρωμένης στρατηγικής του σχετικά με το Υπεύθυνο Παιχνίδι,  που έχει στον πυρήνα της την προστασία του καταναλωτικού κοινού και ιδιαίτερα των ανηλίκων και των λοιπών ευαίσθητων κοινωνικά ομάδων, αναπτύσσει και υλοποιεί, σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Εφηβικής Ιατρικής (ΕΕΕΙ) και τη Μονάδα Εφηβικής Υγείας της Β’ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών – Νοσοκομείο Παίδων «Π.&Α. Κυριακού»,  το καινοτόμο εκπαιδευτικό  πρόγραμμα Youth Power με αντικείμενο την πρόληψη συμπεριφορών υψηλού κινδύνου και ανάπτυξη δεξιοτήτων ζωής.

Το πρόγραμμα Youth Power, που απευθύνεται σε μαθητές της Ε’ και ΣΤ΄ τάξης δημοτικού, ενσωματώθηκε στο ετήσιο σχολικό πρόγραμμα, για την σχολική χρονιά 2016-2017 και το παρακολουθούν ήδη 2.721 παιδιά. Για την εφαρμογή του έχουν εκπαιδευθεί έως τώρα 148 εκπαιδευτικοί Δημοτικών Σχολείων από 71 σχολικές μονάδες της Αττικής, Θεσσαλονίκης και των Ιωαννίνων.

Η κρίσιμη ηλικία των 10-12 ετών

Τα παιδιά στην προεφηβική και πρώτη εφηβική ηλικία (10-12 ετών) είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στην ανάπτυξη υψηλού κινδύνου συμπεριφορών και συμπεριφορών εθισμού, καθώς δεν έχουν αναπτυγμένα τα κατάλληλα φίλτρα, ώστε να επεξεργαστούν τα μηνύματα που λαμβάνουν, να διαμορφώσουν την ατομική τους ταυτότητα και να θέσουν στόχους ζωής. Σε αυτή την ηλικία είναι πολύ σημαντική και αποτελεσματική η κάθε είδους εκπαιδευτική παρέμβαση, η οποία θέτει τις βάσεις για μελλοντική πρόοδο και υψηλότερη ποιότητα ζωής.

Στόχοι του Προγράμματος

Το πρόγραμμα χρησιμοποιεί τη βιωματική προσέγγιση προκειμένου:

-               Τα παιδιά να αποκτήσουν γνώση σχετικά με τις συμπεριφορές υψηλού κινδύνου και την προστασία από κάθε είδους εθιστικές συμπεριφορές (ουσίες, κάπνισμα, διαδίκτυο, τυχερά παιχνίδια κ.λ.π.), όπως επίσης και των συνεπειών των συμπεριφορών αυτών.

-               Να διαμορφωθούν αποτελεσματικά εκπαιδευτικά εργαλεία, ώστε τα παιδιά να υποστηριχθούν στην προσπάθειά τους να αποκτήσουν δεξιότητες που θα τους βοηθήσουν να αντιμετωπίσουν τις απαιτήσεις και προκλήσεις της καθημερινής ζωής μέσα από τη διαδικασία ενίσχυσης της αυτοεκτίμησης, της ικανότητας κριτικής σκέψης και διαχείρισης δυσκολιών κ.λ.π.

-               Να ενδυναμώσει τη θετική σκέψη των παιδιών και να προωθήσει τις επιλογές ενός υγιούς τρόπου ζωής.

-               Να διευκολύνει τις σχέσεις των νέων και την εκδήλωση λειτουργικών δραστηριοτήτων.

-               Να αναπτύξει την ευαισθητοποίηση γονέων και εκπαιδευτικών.

 

10ο «State of the Art» Εντατικό Σεμινάριο Εφηβικής Ιατρικής

Κάθε άνοιξη διοργανώνονται από τους παραπάνω φορείς τα Εντατικά Σεμινάρια Εφηβικής Ιατρικής «State of the Art» σε συνεργασία με σημαντικούς φορείς, τα οποία αποτελούν πλέον θεσμό στη χώρα μας.   

Το 10ο «State of the Art» Εντατικό Σεμινάριο Εφηβικής Ιατρικής πραγματοποιήθηκε στις 17-18 Μαρτίου 2017, στο Ζάππειο Μέγαρο, με τη συμμετοχή επιστημόνων πολλών ειδικοτήτων, εκπαιδευτικών και συνεργατών από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Το πρόγραμμα Youth Power παρουσιάστηκε αναλυτικά από τις επιστημονικές υπευθύνους του προγράμματος κ.κ. Ε. Σιαφαρίκα και Σ. Μακαρώνη.  Στο συνέδριο καλύπτονται ενότητες σχετικές με τις σύγχρονες ανάγκες των νέων, με δεδομένες τις προκλήσεις της περιβαλλοντικής τους πραγματικότητας, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ συμμετέχουν και τα ίδια τα παιδιά με  δικές τους δράσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση