Ο ΤΥΠΟΣ ΣΗΜΕΡΑ

 • ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

  Δευτέρα, 20 Μαρτίου 2017

  Brexit: 29 Μαρτίου η μέρα χωρίς επιστροφή για τη Βρετανία


  Στις 29 Μαρτίου θα ξεκινήσουν τελικά οι επίσημες διαδικασίες για το Brexit καθώς τότε η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι θα ενεργοποιήσει το Άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας, που σηματοδοτεί επίσημα την πρόθεση του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει από την ΕΕ

  Η Βρετανία έχει ήδη ενημερώσει το γραφείου του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ντόναλντ Τουσκ για την ημερομηνία έναρξης των διαπραγματεύσεων ενώ – όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της Μέι – «η βρετανική κυβέρνηση θα επιδιώξει μια νέα, θετική εταιρική σχέση μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και των φίλων και συμμάχων μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

  Η κίνηση θα σηματοδοτήσει την έναρξη μιας διετούς διαπραγματευτικής περιόδου κατά την οποία η βρετανική κυβέρνηση και η ΕΕ ελπίζουν να συμφωνήσουν στους όρους για την αποχώρηση της Βρετανίας και να έχουν μια ξεχωριστή συμφωνία για τη μορφή της μελλοντικής του σχέσης, κυρίως σε ό,τι αφορά το μεταξύ τους εμπόριο.

  Από την πλευρά της, η Κομισιόν  δηλώνει έτοιμη να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις του Brexit. «Τα πάντα είναι έτοιμα σε αυτή την πλευρά», δήλωσε σε τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων ο Μαργαρίτης Σχοινάς, επικεφαλής εκπρόσωπος της Κομισιόν. Ο ίδιος σημείωσε ότι οι διαπραγματεύσεις θα εκκινήσουν αφού θα έχουν συναντηθεί τα άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ για να επιβεβαιώσουν την διαπραγματευτική δικαιοδοσία της Κομισιόν.

  Η Μέι ξεκινά περιοδείες πριν το Brexit

  Εν τω μεταξύ, η πρωθυπουργός Μέι ξεκινά περιοδείες ανά το Ηνωμένο Βασίλειο πριν ενεργοποιήσει τη διαδικασία εξόδου της χώρας από την ΕΕ, για "για να ακούσει δημόσιες γνώμες" και να διασφαλίσει την ενότητα της χώρας, καθώς ακούγονται συνεχώς φωνές απόσχισης. 

  Σήμερα βρίσκεται στην Ουαλία, ενώ το γραφείο της ανακοίνωσε ότι θα επισκεφτεί ακόμα τη Σκωτία και τη Βόρεια Ιρλανδία. 

  "Από την πρώτη μου μέρα (...) έχω δηλώσει ξεκάθαρα την αποφασιστικότητά μου να ενισχύσω και να διατηρίσω την πολύτιμη ενότητα (της χώρας). Έχω επίσης ξεκαθαρίσει ότι καθώς αποχωρούμε από την ΕΕ, θα εργασθώ για να παραδώσω μια συμφωνία η οποία συμφέρει όλο το Ηνωμένο Βασίλειο",

  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

  0 σχολια:

  Item Reviewed: Brexit: 29 Μαρτίου η μέρα χωρίς επιστροφή για τη Βρετανία Rating: 5 Reviewed By: Press- gr