GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

H έκθεση των παιδιών σε μόλυβδο σχετίζεται με μειωμένη νοημοσύνη

Τα παιδιά που έχουν εκτεθεί σε υψηλά επίπεδα μολύβδου, μπορεί να εμφανίσουν μειωμένη νοημοσύνη μετά από δεκατίες, όταν πια θα βρίσκοντα...


Τα παιδιά που έχουν εκτεθεί σε υψηλά επίπεδα μολύβδου, μπορεί να εμφανίσουν μειωμένη νοημοσύνη μετά από δεκατίες, όταν πια θα βρίσκονται στη μέση ηλικία, πράγμα που θα έχει αρνητικές συνέπειες και γα την οικονομική κατάστασή τους, σύμφωνα με μια νέα αμερικανο-νεοζηλανδική επιστημονική έρευνα.
Ο μόλυβδος έχει τοξική δράση και μπορεί να βλάψει το αναπτυσσόμενο νευρικό σύστημα των παιδιών. Επίπεδα μολύβδου όχι μεγαλύτερα από πέντε μικρογραμμάρια ανά ένα δέκατο του λίτρου (dl) αίματος μπορεί να επιδράσουν αρνητικά στο δείκτη νοημοσύνης, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον 'Ααρον Ρούμπεν του Πανεπιστημίου Ντιουκ της Β.Καρολίνα, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό "JAMA", ανέλυσαν στοιχεία για 565 άτομα 38 ετών από τη Νέα Ζηλανδία (η οποία είχε ένα από τα υψηλότερα επίπεδα μολύβδου στη βενζίνη της πριν μερικές δεκαετίες).
Ελήφθησαν υπόψη και συσχετίσθηκαν αναλύσεις αίματος για μόλυβδο που είχαν κάνει αυτοί οι άνθρωποι όταν ήσαν 11 ετών, καθώς επίσης στοιχεία από πρόσφατα τεστ νοημοσύνης και δεδομένα για την πρόσφατη κοινωνικο-οικονομική κατάστασή τους.
Διαπιστώθηκε ότι όσα παιδιά είχαν επίπεδα μολύβδου άνω των 10 μικρογραμμαρίων ανά dl, είχαν κατά μέσο όρο 4,2 μονάδες χαμηλότερο δείκτη νοημοσύνης ως ενήλικοι. Επιπλέον, τα παιδιά που είχαν εκτεθεί σε μεγαλύτερα επίπεδα μολύβδου, είχαν χαμηλότερα εισοδήματα και λιγότερο προνομιούχα επαγγέλματα ως ενήλικοι.
Για κάθε 5 μικρογραμμάρια ανά dl παραπάνω μολύβδου στο αίμα ενός παιδιού, μειωνόταν κατά μέσο όρο κατά 1,6 μονάδες ο δείκτης νοημοσύνης του στην ηλικία των 38 ετών.
Προηγούμενες μελέτες είχαν συσχετίσει την έκθεση των παιδιών σε μόλυβδο με χειρότερες σχολικές επιδόσεις τους. Ο μόλυβδος (προτού η βενζίνη γίνει αμόλυβδη) συσσωρευόταν σταδιακά στο σώμα και η επίπτωση του αποδεικνύεται ότι μπορεί να διαρκεί επί δεκαετίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση